Επιστρέφει μία μικρή “αισιοδοξία”: Να μην εφησυχάζουμε, διότι ο ιός θα μας διαλύσει, προειδοποίησε ο Τσιόδρας

Επιβάτες, κάποιοι φορώντας μάσκες και γάντια προστασίας μετακινούνται εντός του σταθμού του Συντάγματος όπου αρκετοί από αυτούς συνωστίζονται τις ώρες αιχμής λόγω αραίωσης των δρομολογίων, Αθήνα, Πέμπτη, 2 Απριλίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Στα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας αναφέρθηκε στην καθιερωμένη ενημέρωσή του ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος όμως εξήγησε με έμφαση ότι δεν πρέπει να εφησυχάσουμε «γιατί αν συμβεί αυτό ο ιός θα μας διαλύσει γρήγορα».

Όπως είπε ο κ. Τσιόδας βλέπει την πορεία της επιδημίας με μια συγκρατημένη αισιοδοξία, τονίζοντας πως υπάρχουν «μικρά, αισιόδοξα μηνύματα, μια βραδεία αύξηση, ίσως αργότερα να έχουμε και μείωση, αλλά αυτό εξαρτάται μόνον από εμάς» και πρόσθεσε ότι μπορούμε να χαρούμε αλλά να θυμάστε ότι γρήγορα μπορούμε να φθάσουμε στο άλλο άκρο συστήνοντας την πλήρη και πιστή εφαρμογή των μέτρων.

«Δεν θα μείνουμε για πάντα κλειδωμένοι μέσα. Αυτά τα μέτρα που εφαρμόζουμε κάθε μέρα σώζουν ζωές», είπε χαρακτηριστικά και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουμε σε σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων όταν τα στοιχεία είναι εμπεριστατωμένα και μας δείχνουν ότι είναι κάτι που θα μπορούμε να το κάνουμε.

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε σήμερα 99 νέα κρούσματα και 119 από το κρουαζιερόπλοιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Όπως ανέφερε, το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχονται στα 1613, από τα οποία τα 335 σχετίζονται με ταξιδιώτες και 563 με άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 92, από τους οποίους 23 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 66 έτη. Το 70% από αυτούς είχαν υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι.

Το σύνολο των νεκρών στη χώρα εξαιτίας του κορονοϊού ανέρχεται στους 59. Οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 71 έτη, 49 από αυτούς ήταν άνδρες και 10 γυναίκες. Οι 11 ασθενείς που βγήκαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 66 έτη και αρκετοί υποκείμενα νοσήματα. Στο σημείο αυτό ο κ. Τσιόδρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο προσωπικό του ΕΚΑΒ αλλά και το κέντρο επιχειρήσεων του Κέντρου για τις αδιάκοπες προσπάθειές τους 24 ώρες το 24ωρο στη μάχη για τον κορονοϊό. Με θερμά λόγια αναφέρθηκε και στους γιατρούς των ΜΕΘ, οι οποίοι όπως είπε προσφέρουν υψηλής ποιότητας φροντίδα στους ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ των νοσοκομείων αναφοράς.

«Εξακολουθούμε να βλέπουμε και τα δύσκολα περιστατικά, να γίνονται καλά και να επιστρέφουν σπίτι τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι «όσο η επιδημία μένει σε βραδεία πορεία θα τους δίνουμε χώρο να κάνουν καλά τη δουλειά τους».

  • Ελπίδες από νέο πειραματικό φάρμακο

Στην καθιερωμένη ενημέρωση των ιατρικών συντακτών, ο Σ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στην ανακάλυψη ενός πειραματικού φαρμάκου από κινέζους επιστήμονες, το οποίο γεννά ελπίδες στην καταπολέμηση του κορονοϊού.

Όπως είπε ο ίδιος, τα φάρμακο αυτό φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικό από άλλα διαθέσιμα φάρμακα για τη νόσο που προκαλεί ο κορονοϊός, αλλά και σε αυτή την περίπτωση εξήγησε ότι θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να δούμε στην πράξη την αποτελεσματικότητά του.

  • Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη μετάδοση του ιού από τις γάτες

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στα ζώα συντροφιάς και πιο συγκεκριμένα στις γάτες για τις οποίες υπήρχαν κάποιες δημοσιεύσεις που υποστήριζαν ότι μολύνονται από τον ιό και διερευνάται η πιθανότητα μετάδοσής του στον άνθρωπο.

«Μια υπό δημοσιεύσει μελέτη ότι και οι γάτες μπορούν να μολυνθούν με ήπια λοίμωξη από τον ιό, όχι όμως τα σκυλιά, τα κοτόπουλα, το γουρούνια και οι πάπιες. Νομίζω ότι όσοι έχουν γάτες δεν πρέπει να ανησυχούν, καθώς ακόμη και αυτός ο πειραματικός τρόπος μόλυνσής τους δεν φαίνεται να σχετίζεται με την μετάδοση του ιού στον άνθρωπο».

Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει αυτά τα στοιχεία να οδηγούν σε εγκατάλειψη των κατοικίδιων, γιατί με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα δεν προκύπτει να έχουν κάποιο σοβαρό ρόλο στη μετάδοση του ιού σε ανθρώπους.

  • Χαρδαλιάς: Έχουμε και στόχο και σχέδιο για να κερδίσουμε αυτή τη μάχη – Περιοριστικά μέτρα της κίνησης στην παραλιακή ζώνη Πάτρας και Βόλου

Περιοριστικά μέτρα της κίνησης των πολιτών στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας και του Βόλου, ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ειδικότερα, στην Πάτρα, τα μέτρα θα ισχύουν από αύριο Σάββατο και για 14 ημέρες στην περιοχή Νότιο Πάρκο και στην περιοχή Πλαζ Αγυιάς. Ο περιορισμός από Δευτέρα έως Παρασκευή θα αρχίζει στις 14:00 το μεσημέρι και θα ισχύει έως τις 8:00 το πρωί της επόμενης, ενώ το Σαββατοκύριακο καθ ‘ όλο το 24ωρο θα παραμένει κλειστή.

Στον Βόλο, ο περιορισμός κίνησης τίθεται σε ισχύ από Δευτέρα 6 Απριλίου και για 14 ημέρες. Ο περιορισμός θα ισχύει από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 8:00 το πρωί της επόμενης.

  • Πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Ξεκίνησε στις 7 το απόγευμα η μεταφορά σε ξενοδοχεία των επιβατών που βρέθηκαν αρνητικοί στον Covid-19. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, επί 382 επιβατών, 121 ήταν θετικοί στον ιό ,δύο νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο και 119 παραμένουν στο πλοίο, όπου και θα παραμείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες και επιπλέον 14 μέρες ακόμα, ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχει το οποιοδήποτε πρόβλημα. Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς όλων η υγεία είναι εξαιρετική και δεν εμφανίζουν συμπτώματα της νόσου.

Από τους υπόλοιπους 261 που βρέθηκαν αρνητικοί, 31 Έλληνες υπήκοοι θα παραμείνουν στο πλοίο ως πλήρωμα υποστήριξης με δική τους αίτηση και σε συνεννόηση με την πλοιοκτήτρια εταιρία. Οι υπόλοιποι θα μεταφερθούν σε τρία ξενοδοχεία. Η διαδικασία μεταφοράς τους θα ολοκληρωθεί σήμερα το βράδυ. Ολοι θα παραμείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες.

Η αντιμετώπιση της πανδημίας αποτελεί κοινό στοίχημα για τον κρατικό μηχανισμό και τον κάθε πολίτη γιατί σε αυτή τη μάχη ο καθένας έχει το ρόλο του και απαιτείται η αγαστή συνεργασία όλων για να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του ιού, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών το αντιλαμβάνεται αυτό και το αποδεικνύει με την αυστηρή τήρηση των μέτρων και ο κρατικός μηχανισμός λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού.

«Αποδεικνύουμε κάθε μέρα ότι έχουμε και στόχο και σχέδιο. Ο στόχος μας είναι να κερδίσουμε αυτή τη μάχη, αυτό τον πόλεμο, να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού και το σχέδιο για να πετύχουμε το στόχο είναι ένα: παραμένουμε σπίτι», τόνισε ο υφυπουργός. Είπε ότι αν παραμείνουμε συνεπείς στο στόχο δεν υπάρχει κανένας λόγος για περαιτέρω μέτρα, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι και βεβαίως σε καθημερινή βάση αξιολογούνται.

  • Γιάννης Κωτσιόπουλος: Δωρεάν οι υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών στο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας

Οι υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών στο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας είναι δωρεάν για τον πολίτη, ξεκαθάρισε ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα.

«Η αποζημίωση 10 ευρώ ανά κλήση, των γιατρών που θα συμμετάσχουν στο δίκτυο της τηλεσυμβουλευτικής και 30 ευρώ για επίσκεψη κατ’ οίκον, αφορά αποζημίωση των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ και σε καμία περίπτωση δεν επιβαρύνει τους πολίτες» είπε ο κ. Κωτσιόπουλος.

Στη συνέχεια, ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας αναφέρθηκε στα μέτρα για την διευκόλυνση των πολιτών στο σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας και, όπως είπε, τίθενται σε λειτουργία πέντε κέντρα υγείας στην Αττική, τα οποία θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα και στα οποία θα προσέρχονται ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα που δυνητικά έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αποφορτιστούν τα νοσοκομεία αναφοράς και να μειωθεί ο χρόνος αναμονής στα ΤΕΠ αυτών των νοσοκομείων.

Τα πρώτα κέντρα υγείας που θα λειτουργήσουν στην Αττική για τους συγκεκριμένους ασθενείς είναι τα εξής: Αλεξάνδρας, Καλυβίων, Ραφήνας, Καμινίων και Περιστερίου. Παρόμοια κέντρα υγείας τις επόμενες ημέρες θα αναπτυχθούν στις μεγάλες πόλεις. Σε αυτά ο πολίτης θα έχει πρόσβαση σε γιατρούς και διαγνωστικές εξετάσεις. Για τους ασθενείς που θα διαγνωστούν τελικά θετικοί στο νέο κορονοϊό και μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους, θα είναι δυνατή η παρακολούθηση κατ’ οίκον μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους γιατρούς του κέντρου υγείας. Στις αμέσως επόμενες ημέρες θα τεθεί σε εφαρμογή και υπηρεσία τηλεσυμβουλευτικής.

Οι γιατροί των κέντρων υγείας καθώς και ιδιώτες γιατροί συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, θα μπορούν να επισκέπτονται κατ’ οίκον τους ασθενείς που έχουν αναπνευστικά προβλήματα και ιδίως αυτούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους, καθώς και ανθρώπους που ζουν μόνοι τους σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Ξανθός: Kατώτερο των περιστάσεων το σχέδιο της κυβέρνησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: