Δεν την σταματά ούτε ο Κορωναϊός: Η Τουρκία ανακοίνωσε νέα παράνομη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ

Πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στη Μεσόγειο. Photo via Twitter, @tcsavunma




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ, Liberal

Νεα παράνομη γεώτρηση εντός της Κυπριακής ΑΟΖ ανήγγειλε το απόγευμα η Τουρκία, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι ούτε ο κορονοϊός, ούτε η τραγική κατάσταση της οικονομίας, ούτε φυσικά οι διεθνείς αντιδράσεις, μπορούν να σταματήσουν την επιλογή της κλιμάκωσης της έντασης και της προσπάθειας δημιουργίας τετελεσμένων.

Την ίδια ώρα που η Άγκυρα κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση στο Αιγαίο με συνεχείς υπερπτήσεις σε κατοικημένα μεγάλα νησιά όπως η Λέσβος και η Χίος, συντηρεί την ένταση και στην Κύπρο.

Θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι θα εκμεταλλευθεί το κενό που αφήνουν πετρελαϊκοί κολοσσοί όπως η EXXON MOBIL, που ανέβαλε λόγω κρίσης την προγραμματισμένη για το φθινόπωρο γεώτρηση στο Οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ , η Τουρκία δηλώνει παρούσα.

Με την NAVTEX που εξέδωσε το απόγευμα η Τουρκία αναγγέλλει την πραγματοποίηση γεώτρησης από το «Γιαβούζ» και τα συνοδευτικά πλοία ERTUGRUL BEY, OSMAN BEY και  ORHAN BEY, από τις 20 Απριλίου μέχρι τις 18 Ιουλίου σε περιοχή της οριοθετημένης κυπριακής ΑΟΖ και μεταξύ των Οικοπέδων 6 και 7 που έχουν αδειοδοτηθεί στην κοινοπραξία TOTAL/ENI. Το «Γιαβούζ» ειχε διακόψει πρόωρα την προηγούμενη γεώτρηση στο Οικόπεδο 8, όπου σύμφωνα με τις ενδείξεις επρόκειτο μια ακόμη αποτυχία για την τουρκική κρατική εταιρία ΤΡΑΟ.

Η κινητοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει στερήσει την δυνατότητα στην Τουρκία να εξασφαλίσει την σύμπραξη με εξειδικευμένες εταιρίες του εξωτερικού και έτσι, παρά το γεγονός ότι έχουν ξοδευτεί εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, δεν υπάρχει ακόμη η δυνατότητα πραγματοποίησης με επιτυχία γεωτρήσεων ειδικά στα μεγάλα βάθη της περιοχής.

Το «Γιαβούζ» ειχε δέσει αροδου στο λιμάνι της Σελεύκειας Ισαυρίας, που αποτελεί το «ορμητήριο» των τουρκικών γεωτρύπανων και ερευνητικών πλοίων, για ανεφοδιασμό και για έλεγχο του πληρώματος, καθως υπάρχουν αυξημένα μέτρα ασφαλείας λόγω του κορονοϊού. Στο ιδιο λιμάνι βρίσκεται αγκυροβολημένο το νέο απόκτημα της Τουρκίας, το γεωτρύπανο Kanuni στο οποίο γίνονται εργασίες συντήρησης και εκπαίδευσης του πληρώματος, ενώ το άλλο γεωτρύπανο το Fatih βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και προορίζεται για γεωτρήσεις στην Μαύρη Θάλασσα.

H Τουρκία αναγγέλλει την πραγματοποίηση γεώτρησης από το «Γιαβούζ» και τα συνοδευτικά πλοία ERTUGRUL BEY, OSMAN BEY και ORHAN BEY, από τις 20 Απριλίου μέχρι τις 18 Ιουλίου σε περιοχή της οριοθετημένης κυπριακής ΑΟΖ και μεταξύ των Οικοπέδων 6 και 7 που έχουν αδειοδοτηθεί στην κοινοπραξία TOTAL-ENI

Η τουρκική Navtex

TURNHOS N/W : 0618/20
MEDITERRANEAN SEA
1. DRILLING OPERATIONS, BY YAVUZ, ERTUGRUL BEY, OSMAN BEY AND ORHAN BEY BETWEEN 20 APR-18 JUL 20 IN AREA BOUNDED BY;
34 06.13 N – 031 45.73 E
34 06.13 N – 031 57.80 E
33 56.18 N – 031 57.80 E
33 56.18 N – 031 45.73 E
WIDE BERTH REQUESTED.
2. ALL VESSELS ARE STRONGLY ADVISED NOT TO ENTER TO THIS AREA.
3. CANCEL THIS MESSAGE 182059Z JUL 20.

Με δεκαπέντε υπερπτήσεις έκλεισε η μέρα της Μεγάλης Τετάρτης: Πήραν… άγιες απαντήσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: