Δεν τα βρήκαν στο Eurogroup: Διέκοψαν την τηλεδιάσκεψη και συνεχίζουν αύριο Πέμπτη

Μετά από πολύωρη συνεδρίαση οι υπουργοί Οικονομικών δεν κατέληξαν σε συμφωνία. Στη φωτογραφία, ο Ολλανδός Wopke Hoekstra κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης. EPA, BART MAAT




Υπάρχουν ακόμα διαφορές μεταξύ των κρατών – μελών της ευρωζώνης, παρά τη σημαντική πρόοδο, αλλά εκτιμάται ότι θα καλυφθούν έως αύριο.

Αυτό δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για την ολονύκτια συνεδρίαση του Eurogroup που διακόπηκε για να συνεχιστεί αύριο, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

  • Η δήλωση του υπουργού έχει ως εξής:
    «Η συνεδρίαση του Eurogroup δεν κατέληξε σε συμφωνία, παρά το γεγονός ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος πάνω σε ένα πιο φιλόδοξο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και τη μετέπειτα ανάταξη της οικονομίας. Υπάρχουν ακόμα διαφορές, οι οποίες εκτιμάται ότι θα καλυφθούν μέχρι αύριο».
  • Ολλανδός ΥΠΟΙΚ: Η πρόσβαση στα κεφάλαια του ΕSM πρέπει να συνδεθεί με κάποιους όρους

    Ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών Γούπκε Χούκστρα ανακοίνωσε μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup ότι η Ολλανδία επιμένει πως η πρόσβαση στα κεφάλαια του ΕSM πρέπει να συνδεθεί με κάποιους όρους και προϋποθέσεις και πως η χώρα του θα συνεχίσει να αντιτίθεται στα λεγόμενα “ευρωομόλογα”.

    Συγκεκριμένα, ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών ανέφερε: “ήταν μια μακρά, εντατική αλλά και εποικοδομητική συνεδρίαση του Eurogroup με εντατικές συζητήσεις τη πανδημίας που επηρεάζει όλες τις χώρες μας. Ταυτόχρονα, είναι πολύ νωρίς για ένα συνολικό πακέτο. Πρόκειται κυρίως για κρίση για την υγεία. Είναι σημαντικό να διαθέσει η Ευρώπη επιπλέον χρήματα για αυτό”, σημείωσε.

    Ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι “η Ολλανδία ήταν, είναι και παραμένει ενάντια σε ευρωομόλογα επειδή αυξάνουν τους κινδύνους στην Ευρώπη αντί να τους μειώνουν. Εκτός από το ότι είναι άστοχο, δεν είναι επίσης λογικό. Στην περίπτωση αυτή, η Ολλανδία θα πρέπει να εγγυηθεί τα χρέη των άλλων. Η πλειοψηφία των χωρών της ευρωζώνης στηρίζει αυτή τη γραμμή”, διευκρινίζει.

    Ανακοίνωσε δε ότι “δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με τη χρήση του ESM. Ο ESM είναι η τελική λύση για το πότε μια χώρα κινδυνεύει να αντιμετωπίσει σοβαρά οικονομικά και δημοσιονομικά προβλήματα. Η Ολλανδία είναι πρόθυμη να χρησιμοποιήσει τον ESM για ιατροφαρμακευτικά κόστη σε αυτές τις εξαιρετικές περιστάσεις”, τόνισε.

    “Στο βαθμό που ο ESM χρησιμοποιείται για οικονομική στήριξη, πιστεύουμε ότι είναι λογικό να το συνδέσουμε με τη λήψη οικονομικών μέτρων. Θα συνεχίσουμε να μιλάμε ο ένας στον άλλο, επειδή πρέπει να αντιμετωπίσουμε μαζί αυτήν την κρίση”, καταλήγει.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΚΥΠΕ / Aθανάσιος Αθανασίου
    Αθήνα, Ελλάδα / Βέλγιο/Βρυξέλλες

ΠΡΟΗΓΟΎΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Μάριο Σεντένο, γνωστοποίησε σήμερα ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για την ευρωπαϊκή κοινή οικονομική αντίδραση στον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού, παρότι οι διαπραγματεύσεις του Eurogroup συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, και ότι συγκάλεσε νέα συνεδρίαση του συμβουλίου αύριο Πέμπτη.

«Έπειτα από 16 ώρες συζητήσεων, πλησιάσαμε σε συμφωνία, αλλά δεν έχουμε ακόμα καταλήξει σε αυτήν. Ανέστειλα το Eurogroup», οι εργασίες του οποίου θα συνεχιστούν «αύριο, Πέμπτη», ανέφερε ο Πορτογάλος πρόεδρος του συμβουλίου μέσω Twitter.

Παρότι οι συνομιλίες κράτησαν όλη τη νύχτα, οι χώρες του βορρά συνέχισαν να διαφωνούν με αυτές του νότου, που ζητούν να καταβληθεί μια χρηματοοικονομική προσπάθεια χωρίς προηγούμενο.

Η βιντεοδιάσκεψη, που άρχισε χθες Τρίτη στις 17:30 (ώρα Ελλάδας), συνεχίστηκε όλη τη νύχτα με παράλληλες επαφές σε μικρότερες ομάδες, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο.

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία προς το παρόν. Δεν μπορώ να θεωρήσω δεδομένο ότι θα υπάρξει συμφωνία», συνόψισε ευρωπαϊκή πηγή νωρίτερα μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τον Σεντένο, ο στόχος του αυριανού συμβουλίου «συνεχίζει να είναι» να δημιουργηθεί «ισχυρό ευρωπαϊκό δίχτυ ασφαλείας» για να αντιμετωπιστούν «οι συνέπειες» που θα έχει η πανδημία στην απασχόληση, για τις επιχειρήσεις και στα δημοσιονομικά των χωρών-μελών, και να καταρτιστεί σχέδιο για την «ανάκαμψη» της Ευρώπης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από AFP μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βρυξέλλες, Βέλγιο

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Διέκοψε σήμερα το πρωί τις εργασίες του το Eurogroup, το οποίο θα συνεχίσει τη μαραθώνια συνεδρίασή του την Πέμπτη.

«Μετά από 16 ώρες συζητήσεων, ήρθαμε κοντά σε μια συμφωνία, αλλά δεν καταλήξαμε ακόμη», αναφέρει σε μήνυμα του στο Twitter ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

HJ

Ολονύχτια συνεδρίαση του Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης: Ανακοινώσεις στις 11:00 π.μ. (ώρα Ελλάδος) εκτός αν…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: