Χένρι Κίσινγκερ: Η πανδημία θα αλλάξει για πάντα την παγκόσμια τάξη πραγμάτων

FILE PHOTO : Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ. EPA, JIM LO SCALZO




Με άρθρο του στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, ο Χένρι Κίσινγκερ, προχωράστην εκτίμηση ότι η πανδημία του κορωναϊού θα μπορούσε να αλλάξει για πάντα την εικόνα του πλανήτη.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κάνει μια σύγκριση της σημερινής κρίσης με τα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και διαπιστώνει τις διαφορές:

«Τότε η αμερικανική αντοχή κτίστηκε στη βάση ενός ανώτερου εθνικού σκοπού. Τώρα, σε μια διχασμένη χώρα, είναι απαραίτητη μια αποτελεσματική και διορατική κυβέρνηση, ώστε να ξεπεραστούν εμπόδια πρωτοφανούς μεγέθους και παγκόσμιου βεληνεκούς», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Και προσθέτει: «Όταν τελειώσει η πανδημία, οι θεσμοί πολλών κρατών θα θεωρηθούν αποτυχημένοι. Το αν αυτή η θέση είναι αντικειμενική δεν έχει καμία σημασία. Η πραγματικότητα είναι ότι ο κόσμος δεν θα είναι ποτέ πια αυτός που ήταν, μετά τον κορωναϊό. Με το να διαφωνούμε τώρα για το παρελθόν απλά καθιστά δυσκολότερο να κάνουμε αυτό που πρέπει».

«Το απόλυτο τεστ», ωστόσο, σύμφωνα με τον άλλοτε επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, «θα είναι το κατά πόσο θα μπορεί να ανασταλεί η εξάπλωση του ιού και εν συνεχεία να επιτευχθεί ο περιορισμός του, σε κλίμακα που θα επιτρέψει στους Αμερικανούς να έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή τους».

Η προσπάθεια διαχείρισης της κρίσης, αναφέρει, παρότι μεγάλη και δύσκολη, δεν πρέπει να θέσει στο περιθώριο το καθήκον να υπάρξει μια παράλληλη διαδικασία για το πως θα περάσουμε στην εποχή μετά τον κορωναϊό.

Αντλώντας μαθήματα από το Σχεδίο Μάρσαλ και το “Manhattan Project”, οι ΗΠΑ θα έχουν την υποχρέωση να αναλάβουν μια μεγάλη προσπάθεια σε τρεις τομείς, προσθέτει.

Πρώτον, να στηρίξουν την παγκόσμια αντοχή απέναντι στην πανδημία. Δεύτερον, πρέπει να ξεπεράσουν την αντοχή τους, για να γιατρέψουν τις πληγές της παγκόσμιας οικονομίας. Τέλος, ως τρίτο τομέα και προϋπόθεση ο πρώην Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θέτει την διαφύλαξη των αρχών της φιλελεύθερης παγκόσμιας τάξης.

«Η πανδημία έχει πυροδοτήσει έναν αναχρονισμό, μία αναβίωση της πόλης με τα προστατευτικά τείχη σε μια εποχή που η πρόοδος εξαρτάται απολύτως από το παγκόσμιο εμπόριο και την μετακίνηση των ανθρώπων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως επισημαίνει ο πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, τα δημοκρατικά κράτη πρέπει να υπερασπιστούν και να διατηρήσουν τις αξίες του Διαφωτισμού. Ακόμη, εκτιμά, ότι δεν μπορεί να βρεθεί λύσει στο μεγάλο θέμα της ισχύος και της νομιμότητας ταυτόχρονα με την προσπάθεια να νικηθεί η πανδημία.

«Η πανδημία προκάλεσε έναν αναχρονισμό, μια αναβίωση της περιφραγμένης πόλης σε μια εποχή που η ευημερία εξαρτάται από το παγκόσμιο εμπόριο και την κίνηση των ανθρώπων.

«Οι δημοκρατίες του κόσμου πρέπει να υπερασπιστούν και να διατηρήσουν τις αξίες του Διαφωτισμού. Μια παγκόσμια υποχώρηση από την ισορροπία μεταξύ εξουσίας και νομιμότητας θα προκαλέσει την αποσύνθεση του κοινωνικού συμβολαίου τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο. ‘

«Η ιστορική πρόκληση για τους ηγέτες είναι να διαχειριστούν την κρίση, χτίζοντας παράλληλα την επόμενη μέρα. Η αποτυχία μπορεί να βάλει φωτιά στον κόσμο», καταλήγει.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Με ουίσκι και… όπλα στην κρίση οι Αμερικανοί: Ανοικτές οι κάβες και τα καταστήματα όπλων, παρά τα “λουκέτα”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: