ΒΕΤΟ της Ιταλίας στη Σύνοδο Κορυφής: Απορρίπτει το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων

Ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. EPA, ALESSANDRO DI MEO




Σύμφωνα με πληροφορίες της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai, η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε απέρριψε το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.

Αιτία, η αρνητική στάση ορισμένων χωρών μελών, ως προς την ανάγκη υιοθέτησης των ευρωομολόγων, για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού.

«Μέσα σε δέκα μέρες η Ένωση πρέπει να βρει τη λύση. Αν η Ευρώπη βοηθήσει όπως έκανε στο παρελθόν, τότε θα βασιστούμε στις δυνάμεις μας», είπε ο Κόντε, σύμφωνα με την Rai και την εφημερίδα La Repubblica.

«Μέσα σε δέκα μέρες η Ένωση πρέπει να βρει τη λύση. Αν η Ευρώπη βοηθήσει όπως έκανε στο παρελθόν, τότε θα βασιστούμε στις δυνάμεις μας», είπε ο Κόντε, σύμφωνα με την Rai και την εφημερίδα La Repubblica. Τα ιταλικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η κίνηση Κόντε έγινε σε συνεργασία με την Ισπανική κυβέρνηση και τον Πέδρο Σάντσεθ ο οποίος περίμενε συγκεκριμένες αποφάσεις από τη Σύνοδο Κορυφής.

Στο προσχέδιο συμπερασμάτων που παρουσιάστηκε στους Ευρωπαίους ηγέτες λόγω των αντιρρήσεων της Γερμανίας και της Ολλανδίας δεν υπάρχει καμία αναφορά σε ευρω-ομόλογα, ενώ έχει αφαιρεθεί και η άμεση αναφορά στον ESM που υπήρχε σε προηγούμενη εκδοχή. Η αντίδραση του Ιταλού πρωθυπουργού ήταν άμεση, καθώς δεν δίστασε να σηκώσει τους τόνους δείχνοντας εμμέσως την Ολλανδία και τη Γερμανία.

«Αν σκέπτεστε να μας βοηθήσετε με καθιερωμένους μηχανισμούς προστασίας, που έχουν δημιουργηθεί στο παρελθόν, τότε αφήστε το… θα προχωρήσουμε μόνοι μας. Δεν σας χρειαζόμαστε» τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός η χώρα του οποίου έχει βρεθεί στο επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ελληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ΕΕ οφείλει να δράσει άμεσα και να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου αφ ενός οι Βρυξέλλες να αντιπαρατάξουν ένα ισχυρό, όσο και πειστικό οικονομικό πακέτο βοήθειας και αφ ετέρου να επιβεβαιωθεί η αίσθηση πως η ΕΕ έχει την ικανότητα να δρα συλλογικά και να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά μείζονες κρίσεις, όπως αυτή του κορονοϊού.

Συνομιλητές του πρωθυπουργού επιμένουν πως η ενδεδειγμένη ευρωπαϊκή απάντηση θα ήταν η δημιουργία υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ( ESM ) ενός ειδικού ομολόγου, που θα διοχετεύσει ρευστότητα στις οικονομίες των κρατών – μελών της Ένωσης, ώστε να μετριαστούν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό οι δυσμενέστατες οικονομικές συνέπειες, που ήδη γίνονται ορατές σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ένωσης.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Tο δραματικό μπρα ντε φέρ για την στήριξη της χειμαζόμενης από τον κορωνοϊό ευρωπαϊκής οικονομίας στην τηλεδιάσκεψη της ευρωπαίων ηγετών, που είναι σε εξέλιξη, παρουσιάζει το Bloomberg.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε την έκκλησή της για κοινή έκδοση χρεωστικού τίτλου (ευρωομόλογο – “κορωνοομόλογο”) στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ, λέγοντας ότι το μπλοκ αντιμετωπίζει κρίση “επικών” διαστάσεων εξαιτίας της πανδημίας, σύμφωνα με αξιωματούχους γνώστες της συζήτησης.

Πρότεινε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών γραμμών από τον ESM, της ρευστότητας και των εγγυήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καθώς και της κοινής έκδοσης χρεωστικού τίτλου για να επιμεριστεί το βάρος και ο κίνδυνος της απαιτούμενης εκτός ορίων δαπάνης.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ:

Ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησε με τη ζοφερή εκτίμηση της κατάστασης, αντιστάθηκε στις εκκλήσεις για αμοιβαιοποίηση δημόσιου χρέους, προειδοποιώντας για μη ρεαλιστικές προσδοκίες, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Ο τόνος της Μέρκελ ήταν πιο κατηγορηματικός από πριν, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους, αφού εννέα ηγέτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου των Κυριάκου Μητσοτάκη και Εμανουέλ Μακρόν, υποστήριξαν την ιδέα της κοινής έκδοσης “κορωνοομολόγων” σε επιστολή τους πριν από τη συνάντηση.

Ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε υποστήριξε τη στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου για τα κοινά εργαλεία, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Πληροφορίες από:
ΑΠΕ-ΜΠΕ, του Θ. Ανδρεάδη – Συγγελάκη
Ρώμη, Ιταλία

BLOOMBERG, REUTERS, ΕΘΝΟΣ και ΣΚΑΙ

Κρίσιμη σύνοδος κορυφής για το κορωνα-ομόλογο στην ΕΕ: Συνεχίζει να αρνείται η Γερμανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: