Τα θύματα της σκηνοθετημένης από τον Ερντογάν προσφυγικής κρίσης: Η Ευρώπη θα τον πληρώσει πάλι;

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν συνομιλεί με συνεργάτες του και μέσω τηλεδιάσκεψης με υπουργούς του. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία
Ο γερμανικός Τύπος ομιλεί για τα “κέρδη” του Ερντογάν από την κρίση στον Έβρο και τις επιπτώσεις ενός πιθανού κρούσματος στους καταυλισμούς του Αιγαίου, αναφέρει στην ιστοσελίδα της η DW.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν υποσχέθηκε σε πρόσφυγες και μετανάστες ελεύθερη διέλευση στην Ελλάδα. Τώρα οι τουρκικές αρχές τούς επιστρέφουν πίσω στην Κωνσταντινούπολη, όπου βρίσκονται πλέον εγκλωβισμένοι χωρίς λεφτά και ελπίδα. Ο μεγάλος κερδισμένος είναι ο τούρκος πρόεδρος και η ΕΕ θα πρέπει τώρα να πληρώσει», γράφει η Die Welt.

Τίτλος του κειμένου: «Τα θύματα της σκηνοθετημένης από τον Ερντογάν προσφυγικής κρίσης».

Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί:

«Μέσα σε λίγες μέρες περίπου 20.000 άνθρωποι ήρθαν στα σύνορα. Τούρκοι στρατιώτες τούς διέθεσαν βάρκες και έριξαν ακόμα και δακρυγόνα σε έλληνες στρατιώτες. Κι αν κάποιος πρόσφυγας αποκαμωμένος από τη προσπάθεια αποτύγχανε να περάσει κολυμπώντας τον Έβρο, τούρκοι στρατιώτες τον πίεζαν να ξαναπροσπαθήσει”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα:

“Λίγες εβδομάδες αργότερα οι ίδιοι στρατιώτες μετέφεραν τους πρόσφυγες πίσω στην Κων/πολη. Η σκηνοθετημένη προσφυγική κρίση στα σύνορα με την ΕΕ είχε τελειώσει. Διότι την περασμένη Τρίτη ο πρόεδρος Ερντογάν πήρε αυτά που ήθελε. Περισσότερα χρήματα από την ΕΕ για πρόσφυγες και μετανάστες στην Τουρκία».

  • SZ: «Ιδανικές συνθήκες για μια καταστροφή»

«Προς το παρόν δεν υπάρχει κρούσμα κορωνοϊού στους προσφυγικούς καταυλισμούς του Αιγαίου. Σε περίπτωση όμως που υπάρξει, τότε το ελληνικό σύστημα υγείας θα οδηγηθεί στα όριά του», επισημαίνει σε άρθρο με τίτλο «Ιδανικές συνθήκες για μια καταστροφή» η Süddeutsche Zeitung.

H εφημερίδα του Μονάχου σημειώνει:

«Οι συνεργάτες των οργανώσεων αρωγής εκτιμούν ότι πρόσφυγες και μετανάστες θα πρέπει να μεταφερθούν από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα, δίνοντας προτεραιότητα σε ασθενείς και αδύναμους. Θεωρούν ότι βρίσκεται στην ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΕ να το πράξει. Σε περίπτωση που σημειωθούν κρούσματα σε σειρά νησιών τότε θα υπάρξουν επιπτώσεις για το ελληνικό σύστημα υγείας”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα:

“Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας διατείνεται ότι η χώρα είναι οικονομικά θωρακισμένη για να καταπολεμήσει την πανδημία και ότι οι όποιες οικονομικές ζημιές είναι αναστρέψιμες. Το ερώτημα για το μέγεθος των οικονομικών συνεπειών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διάρκεια περιορισμών στα ταξίδια, μιας ο τουρισμός συμβάλλει με 25% στο ελληνικό ΑΕΠ. Σε περίπτωση που η καλοκαιρινή περίοδος καθυστερήσει ή αναβληθεί τότε αυτό θα είναι μοιραίο για τα πρόσφατα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».

Στέφανος Γεωργακόπουλος, DW

Εκκένωση πύλης στην Αδριανούπολη λόγω πιθανού κρούσματος σε μετανάστη: Σύντομα lockdown Ερντογάν

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal