O Μπορέλ τους τα έψαλλε μέσα στην Άγκυρα : «Απαράδεκτη» η κατάσταση στα σύνορα, εμπόδιο οι μονομερείς ενέργειες

Ο Ζοζέπ Μπορέλ στη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Τούρκο αντιπρόεδρο, Φουάτ Οκτάι, στην Αγκυρα. Photo via Twitter@JosepBorrellF




Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε από την Άγκυρα πως τόνισε στην Τουρκία ότι η κατάσταση στα σύνορα με την Ελλάδα [και την ΕΕ] είναι “απαράδεκτη” και ότι η Άγκυρα δεν πρέπει να ενθαρρύνει περαιτέρω μετακινήσεις μεταναστών προς τα σύνορα με κράτη της ΕΕ.

Ο Μπορέλ, μιλώντας έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν  στην Άγκυρα, περιέγραψε τη συνάντησή τους ως μακρά και ωφέλιμη.

O κ Μπορέλ συναντήθηκε επίσης με τους υπουργούς Άμυνας, Εσωτερικών και Εξωτερικών της Τουρκίας.

Περισσότεροι από 10.000 μετανάστες προσπαθούν να παραβιάσουν τα σύνορα προς την Ελλάδα από την περασμένη Πέμπτη που η Τουρκία ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμορφώνεται πλέον προς τη συμφωνία του 2016 με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είχε στόχο να σταματήσουν οι ροές της παράτυπης μετανάστευσης προς την Ευρώπη με αντάλλαγμα την καταβολή στην Τουρκία αρωγής ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ.

“H πίεση και οι μονομερείς ενέργειες εκ μέρους της Τουρκίας αποτελούν εμπόδιο για την ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης οι οποίες απαιτούνται σήμερα περισσότερο από ποτέ. Δεν μπορούν να τίθενται σε κίνδυνοι οι ανθρώπινες ζωές” γράφει σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Μπορέλ μετά την συνάντησή του με τους Τούρκους αξιωματούχους.

Παράλληλα, ο Μπορέλ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποδεσμεύσει επείγουσα βοήθεια 170 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Συρία.

Από το ποσό αυτό, 60 εκατ. ευρώ θα αφιερωθούν στη βορειοδυτική Συρία που μαστίζεται από σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, δήλωσε ο Μπορέλ στη συνέντευξη που έδωσε στην Άγκυρα αφού συναντήθηκε με τους Τούρκους αξιωματούχους.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Άγκυρα, Τουρκία

Πανάθλιος, συνεχίζει τα ψέμματα ο Ερντογάν: Διαστρέφει αλήθεια και ιστορία & απειλεί ΕΕ, Ελλάδα και Μητσοτάκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: