Πανικός στα σουπερμάρκετ στη Βρετανία: Σε επισφαλή θέση τις τράπεζες φαγητού

File photo: Άνδρας με προστατευτική μάσκα στο Λονδίνο με συσκευασία χαρτών υγείας υπό μάλης. EPA, NEIL HALL




Οι τράπεζες φαγητού στη Βρετανία αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν στη ζήτηση από αναξιοπαθούντες ανθρώπους, καθώς οι πολίτες της χώρας που αγωνιούν για την εξάπλωση του κορονοϊού έχουν αδειάσει τα ράφια από τα σουπερμάρκετ, υποστηρίζουν οι φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Πολλές από αυτές υπογραμμίζουν πως ήδη ‘αγκομαχούνε ‘ να βοηθήσουν τους τακτικούς παραλήπτες της αγαθοεργίας τους και προετοιμάζονται για την αύξηση της ζήτησης, καθώς οι εργαζόμενοι χωρίς εξασφαλισμένη θέση θα πυκνώσουν τις τάξεις των αναξιοπαθούντων έχοντας αναγκασθεί να σταματήσουν να δουλεύουν και δεν πληρώνονται, λόγω των μέτρων κατά του κορονοϊού.

“Ακόμη και πριν από την επιδημία είχαμε δυσκολίες. Τώρα είναι ακόμη πιο δύσκολο”, τονίζει ο Τζέιμς Κουέιλ της North Paddington Food Bank στο Λονδίνο, προσθέτοντας πως η ζήτηση έχει αυξηθεί παρ’όλο που έχουν μειωθεί οι δωρεές, κυρίως γιατί πολλοί περισσότεροι καταναλωτές αγοράζουν περισσότερα προϊόντα χωρίς να ρίχνουν τη δωρεά τους σε τρόφιμα στα ειδικά καλάθια των σουπερμάρκετ.

Η Έμα Ρίβι, επικεφαλής του Trussell Trust, που προάγει και στηρίζει τις τράπεζες φαγητού σε όλη τη χώρα, δηλώνει πως η διάδοση του κορονοϊού έχει δημιουργήσει μία “άνευ προηγουμένου πρόκληση κι ένα αβέβαιο μέλλον για τον τομέα”.

“Είναι πιθανό οι τράπεζες φαγητού να αντιμετωπίσουν μία αυξημένη ζήτηση καθώς οι άνθρωποι θα χάνουν το εισόδημά τους, και την ίδια στιγμή οι δωρεές μειώνονται και εθελοντές δεν είναι διαθέσιμοι, λόγω των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν για να αναχαιτισθεί η διάδοση της ασθένειας. Κι όλα τούτα συμβαίνουν όταν οι τράπεζες φαγητού ήδη αντιμετωπίζουν ένα αυξημένο επίπεδο ανάγκης για φαγητό”, υπογραμμίζει η ίδια.

Η Ντέφνε Άικενς, ιδρύτρια και επικεφαλής της Hammersmith & Fulham, τράπεζας στο Λονδίνο, δήλωσε πως υπάρχουν αρκετά αποθέματα για κάποιες εβδομάδες, όμως ετοιμάζεται για επικείμενη έλλειψη: “προσώρας δεν προσφέρουμε δεκατιανό και ορισμένα από τα παραρτήματά μας ούτε ροφήματα”, τονίζει η ίδια στο Thomson Reuters Foundation.

Πολλές από τις τράπεζες εξαρτώνται αποκλειστικά από τα μακράς ημερομηνίας κατανάλωσης προϊόντα που δωρίζουν εταιρείες και χρησιμοποιούν τις χρηματικές δωρεές για να αγοράζουν φρέσκα προϊόντα, ενώ πολλά σουπερμάρκετ έχουν ειδικά καλάθια για να δέχονται τις δωρεές των πελατών τους σε προϊόντα. Η επιδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει ένα πρωτόφαντο κύμα πανικού, με τους καταναλωτές να αδειάζουν τα σουπερμάρκετ από προϊόντα όπως ζυμαρικά, χαρτί τουαλέτας και κονσέρβες.

Στη χώρα έχουν καταγραφεί 590 κρούσματα έως σήμερα, με δέκα νεκρούς, ενώ ο κύριος επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης εκτιμά πως τα κρούσματα ενδέχεται να φθάσουν τα 10.000.

Με πληροφορίες Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Λονδίνο, Βρετανία

Πέντε νέα κρούσματα του κορωναϊού στην Τουρκία: Νέα έκτακτα μέτρα και περιορισμοί

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: