Όροι επιβίωσης της Ελλαδας: Η αντιμετώπιση της «τέλειας καταιγίδας», ο σχεδιασμός της  επόμενης ημέρας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά. Φωτογραφία Μέγαρο Μαξίμου




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Η κυβερνηση που αλλιώς είχε ονειρευτεί την άνοδο της στην εξουσία και μάλιστα ως η πρώτη μεταμνημονιακή κυβέρνηση, δεν φαντάσθηκε ούτε στα χειρότερα σενάρια ότι μόλις σε λίγους μήνες θα βρίσκονταν να κρατάει το τιμόνι της χώρας σε μια τέλεια καταιγίδα.

Διότι δεν είναι μόνο ότι όλες σχεδόν οι προεκλογικές εξαγγελίες της και κυρίως όσες αφορούσαν την ελάφρυνση όσων σήκωσαν το μεγάλο βάρος της κρίσης, ακυρώνονται αλλά πρέπει να διαχειριστεί μια πρωτόγνωρη σε παγκόσμιο επίπεδο θανάσιμη απειλή για την δημόσια υγεία, με καταστροφικές επιπτώσεις στην ήδη εύθραυστη οικονομία και συγχρόνως να απαντήσει στην συστηματική προσπάθεια της Τουρκίας να υπονομεύσει την εθνική ασφάλεια με μοχλό το μεταναστευτικό και την αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Τα  πρωτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης στην διαχείριση της κρίσης στον Έβρο και στην πανδημία του κορωναϊού αφήνουν θετικό αποτύπωμα τόσο ως προς την αποτελεσματικότητα τους αλλά και για το ότι έχουν κερδίσει την στήριξη των πολιτικών δυνάμεων  και των πολιτών .

  • Κι ίσως για πρώτη φορά, παρά ορισμένες παραφωνίες, διαπιστώνεται ότι μπορεί να υπάρξει συνεννόηση σε εξαιρετικής σημασίας ζητήματα για την χώρα.

Και πιθανότατα η τωρινή κριση με το συλλογικό σόκ, ίσως μπορέσει να μας κάνει να βγούμε διαφορετικοί πιο ώριμοι, πιο συνειδητοποιημένοι  σαν πολίτες, σαν κοινωνία, σαν λαός, κάτι που δεν μπόρεσε να κάνει η δεκαετής οικονομική κρίση.

Είμαστε ακόμη στην αρχή του εφιάλτη που λεγεται κορωναϊός. Ακόμη δεν γνωρίζουμε πόσο θα κρατήσει αυτή η δοκιμασία, πόσο θα πληγώσει τον ανθρώπινο πληθυσμό, πόσο θα πλήξει την παγκόσμια και τις εθνικές οικονομίες. Σίγουρα θα αφήσει πίσω βαθιές πληγές τοσο κοινωνικές όσο και οικονομικές.

Ηδη είμαστε αντιμέτωποι με πρωτόγνωρα φαινόμενα: στην εποχή της πρώτης παγκοσμιοποίησης τα εθνικά σύνορα κλείνουν ξανά, στην εποχή των εύκολων μετακινήσεων και των ταξιδιών, τα αεροδρόμια κλείνουν και οι αεροπορικές εταιρίες καθηλώνουν τα αεροσκάφη τους,  το παγκόσμιο εμπόριο βρίσκεται αντιμέτωπο με νέους περιορισμούς και προκλήσεις για την κάλυψη της ζήτησης, τουριστικοί προορισμοί  καταρρέουν, νέες μορφές εργασίας δοκιμάζονται στην πράξη ανατρέποντας όλα οσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα.

Η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να αρκεστεί μόνο στην Πολιτική Προστασία και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και των απειλών Ερντογάν.

Η επιβίωση της Ελλάδας δεν θα εξαρτηθεί μόνο από αυτά.

  • Η πολιτική ηγεσία της χώρας και αυτό δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση,  πρέπει να πατήσει με τα δύο πόδια σε δυο βάρκες. Με το ένα στην αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης κρίσης τώρα, και με το άλλο στην ετοιμότητα για τον σχεδιασμό με φαντασία και τόλμη της επόμενης ημέρας. Όσο κι αν ακόμη αυτό φαίνεται πρόωρο και μακρινό.

Γιατι η πραγματική επιβίωση της χώρας θα κριθεί όταν θα έρθει η στιγμή να ξανακτίσει πάνω σε ότι θα έχει απομείνει μετά από αυτή την κρίση. Και αποδειχθεί έτοιμη για τις νέες προκλήσεις. Τότε που όλα θα είναι  διαφορετικά…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Κύριε Πρωθυπουργέ, γιατί δεν έκλεισε ακόμα ο συνοριακός σταθμός των Κήπων; Θωρακίστε τα σύνορα…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: