Όλοι λένε ότι χρειάζεται ομοψυχία: Ο Ερντογάν εξάγει τη δική του κρίση στην Ελλάδα, και εμείς τι κάνουμε;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τους επικεφαλής των θεσμών στον Έβρο. Photo via @PrimeministerGR




Του ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΕΛΕΓΡΗ

Ο Ταγίπ Ερντογάν στη πιο δύσκολη στιγμή του στη Συρία, προσπαθεί να εξάγει την κρίση στην ελληνική πλευρά του. Και τα καταφέρνει.

Πιάνει την ελληνική κυβέρνηση στον ύπνο. Ο Τούρκος Πρόεδρος, λόγω αμηχανίας της ελληνικής κυβέρνησης, καταφέρνει και πιέζει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως οι ισχυρές χώρες της ΕΕ αντί να δουν το πρόβλημα σε ενωσιακό επίπεδο, προτιμούν για μια ακόμη φορά να προτάσσουν τις διμερείς σχέσεις τους.

Αυτό κάνουν και αυτό θα κάνουν. Αυτό έκαναν και προχθές. Αυτό επιχείρησαν και το 2016, τότε όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε τα πράγματα στην Κοινή Δήλωση ΕΕ και Τουρκίας. Προχθες η ευρωπαϊκή ηγεσία σε τακτική ίσων αποστάσεων μοίρασε επισκέψεις σε Ελλάδα και Τουρκία. Οι πραγματικές συνεννοήσεις γίνονται αλλού. Μια καταδίκη της Τουρκίας δύσκολα βρίσκει κανείς.

  • Σε όλο αυτό, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχασε χρόνο. Απώλεσε ερείσματα που είχε έτοιμα και μέσα σε οχτώ μήνες διέλυσε την διεθνή εικόνα της χώρας. Παράδειγμα η απορρύθμιση των ελληνογερμανικών σχέσεων που είχαν φτάσει στο καλύτερο δυνατό σημείο τους με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλο παράδειγμα η ανάδειξη της Ελλάδας ως παράγοντας σταθερότητας στα Βαλκάνια. Τώρα ποιος μπορεί να επικαλεστεί κάτι τέτοιο; Η μόνη χώρα της γειτονιάς μας που υποστήριξε την ελληνική πλευρά ήταν η Βόρεια Μακεδονία – κι αυτό λόγω Πρεσπών που πολέμησε με κάθε τρόπο η τωρινή κυβέρνηση. Όμως το θέμα είναι τι επιδιώκει η Τουρκία. Μετά το βίντεο που εμφανίζουν απωθήσεις προσφύγων από το ελληνικό λιμενικό, ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε λόγο για δύο νεκρούς – γεγονός που διαψεύστηκε από την ελληνική κυβέρνηση.

Ύστερα από τη συνάντηση Ερντογάν και Μπορίσοφ, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός επέκρινε την Ελλάδα για τη στάση της: “Είναι μεγάλο λάθος να φέρνεις ανθρώπους που βρίσκονται στα ευρωπαϊκά σύνορα αντιμέτωπους με στρατό”, είπε. Και μετά είπε και κάτι άλλο.

Σε συνέντευξή του μαρτύρησε ότι λόγω της στάσης της Ελλάδας στους πρόσφυγες, ο Ερντογάν δεν θέλει να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τον Μητσοτάκη. Ο Μπορίσοφ τα είπε όλα αυτά λίγα εικοσιτετράωρα αφού είχε συνάντηση με τον Μητσοτάκη στην Αλεξανδρούπολη. Αλήθεια τι (δεν) συζήτησαν εκεί και έφαγε τέτοιο άδειασμα λίγο μετά;

  • Είναι προφανές ότι η Τουρκία μεθοδευμένα προσπαθεί να παρουσιάσει την Ελλάδα στη διεθνή κοινότητα ως μια χώρα που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα και δημιουργεί κενό στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου. Και η ελληνική κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να τη βοηθήσει σε αυτό. Το επιχείρημα περί εισβολέων είναι τόσο αστείο, όσο ότι ο Ζόραν Ζάεφ σχεδιάζει εισβολή στη Θεσσαλονίκη.

Διεθνείς δρώντες έχουν μελετήσει καλά τις αντιφάσεις της Νέας Δημοκρατίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο εσωτερικό του. Κι αν δεν τα έχουν μελετήσει τα βλέπουν τώρα μπροστά τους.

Παραδείγματος χάριν στο μέσο μιας κρίσης αντικατέστησε νύχτα τον υπεύθυνο για τα ευρωπαϊκά θέματα. Η αλήθεια είναι ότι αυτές τις ώρες χρειάζεται ομοψυχία. Μόνο που η ομοψυχία που λείπει αυτή την ώρα πραγματικά είναι στο εσωτερικό της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Τα σύνορα του Έβρου και οι Ακρίτες του: Επιβάλλεται να αντιπαρατεθούμε με βέτο στις αποφάσεις των Ευρωπαίων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: