Ο σχεδιασμός και τα “όπλα” της ελληνικής κυβέρνησης στον “υβριδικό πόλεμο” της Τουρκίας

File Photo: O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Ο ωμός εκβιασµός Ερντογάν µε την οργανωµένη µεταφορά δεκάδων χιλιάδων µεταναστών και προσφύγων στα ελληνοτουρκικά σύνορα, χερσαία και θαλάσσια, και µε τη διασπορά φηµών ότι ο δρόµος προς την Ευρώπη µέσω της χώρας µας είναι ορθάνοιχτος, έθεσε σε κατάσταση συναγερµού στο µάξιµουµ επίπεδο την ελληνική κυβέρνηση.

Όπως γράφει το “Έθνος”, η επιλογή του Μεγάρου Μαξίµου ήταν να δείξει από τις πρώτες ώρες της κρίσης γρήγορα αντανακλαστικά και σιδηρά πυγµή, µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανάγει το θέµα σε µείζον ζήτηµα εθνικής ασφάλειας.

  • Κυβερνητικοί αξιωµατούχοι σχολιάζουν ότι η ακαριαία αντίδραση της Ελλάδας στην κρίση είναι απόρροια της σοβαρής προπαρασκευής που έχει γίνει εδώ και µήνες στο τρίγωνο Μέγαρο Μαξίµου – υπουργείο Εξωτερικών – υπουργείο Αµύνης, καθώς η εντεινόµενη τουρκική επιθετικότητα, µε αποκορύφωµα τη σύναψη του τουρκολιβυκού µνηµονίου συνεργασίας, έχει σηµάνει εδώ και µήνες συναγερµό στην Αθήνα.

∆ηλωτική της προετοιµασίας που είχε προηγηθεί είναι και η ταχύτητα µε την οποία µεταφέρθηκαν και αναπτύχθηκαν στον Έβρο και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου επιπρόσθετες δυνάµεις της Ελληνικής Αστυνοµίας, του Λιµενικού αλλά και επίλεκτες οµάδες του Στρατού και του Πολεµικού Ναυτικού. Καθόλου τυχαία και η µετάβαση τα πρώτα 24ωρα της κρίσης στο θέατρο των επιχειρήσεων στον Έβρο και στο Ανατολικό Αιγαίο των αρµόδιων υπουργών Νίκου Παναγιωτόπουλου, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Γιάννη Πλακιωτάκη, προκειµένου να διασφαλίσουν ότι οι προκαθορισµένες ενέργειες θα εφαρµοστούν µε ακρίβεια.

Εναλλακτικά σενάρια
Πρόσωπα που µετέχουν στις κλειστές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίµου, το οποίο εκ των πραγµάτων έχει µετατραπεί από την προηγούµενη Παρασκευή σε στρατηγείο, µεταδίδουν πως έχει τεθεί σε εφαρµογή ένα σχέδιο διαχείρισης κρίσης που προβλέπει εναλλακτικά σενάρια µε τη συνακόλουθη κλιµάκωση, αναλόγως µε τη διάρκεια και την εξέλιξη της ενορχηστρωµένης από την Τουρκία µεθόδευσης της µαζικής παραβίασης των ανατολικών µας συνόρων.

  • Σαφής ένδειξη των ξεχωριστών και κλιµακούµενων βηµάτων του εν λόγω σχεδίου αποτελεί η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την επέκταση του προστατευτικού φράκτη στον Εβρο ακόµη και κατά 40 χιλιόµετρα, σε απάντηση του τακτικού ελιγµού των τουρκικών Αρχών να κατευθύνουν τους συγκεντρωµένους µετανάστες στο νότιο τµήµα των συνόρων, που δείχνουν αυτήν την ώρα πιο ευάλωτα.

Πάντως, το επιχειρησιακό σκέλος και το µήνυµα που αυτό εκπέµπει, πως η αποτροπή έχει αναβαθµιστεί στο υπέρτατο επίπεδο και ότι οποιαδήποτε προσπάθεια παράνοµης διέλευσης θα αποτρέπεται µε κάθε διαθέσιµο µέσο, συνιστούν µονάχα µία πτυχή της ελληνικής απάντησης σε αυτόν τον υβριδικό, όπως χαρακτηρίζεται, πόλεµο που έχει εξαπολύσει το καθεστώς Ερντογάν.

  • Ο… παράλληλος πόλεµος της επικοινωνίας χαρακτηρίζεται από ανώτερους κυβερνητικούς παράγοντες εξίσου κρίσιµος, στο φόντο της τουρκικής προπαγάνδας που επιµένει να διακινεί στα διεθνή ΜΜΕ ψεύδη για νεκρούς και τραυµατίες από τις ελληνικές δυνάµεις µετανάστες στον Εβρο αλλά και για καταστρατήγηση των διεθνών συνθηκών από την Αθήνα. Η Αθήνα απαντά και θα εξακολουθήσει να το κάνει, όπως διαβεβαιώνουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, προτάσσοντας ένα συντεταγµένο σχέδιο, απόληξη του οποίου είναι µια επικοινωνιακή καµπάνια παγκόσµιας εµβέλειας.

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, οι Ενοπλες ∆υνάµεις αλλά και πολιτικοί παράγοντες συλλέγουν καθηµερινά στοιχεία από τα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορά µας, που πιστοποιούν πως οι τουρκικές Αρχές ενορχηστρώνουν από την πρώτη στιγµή και κατευθύνουν καθηµερινά τις µεταναστευτικές ροές, µε στόχο να προσβάλουν τα ελληνικά σύνορα αλλά και να τις προµηθεύουν µε εξοπλισµό, όπως δακρυγόνα τουρκικής προέλευσης.

Ακολούθως, η ελληνική επιχειρηµατολογία και τα πειστήρια που την ενισχύουν διοχετεύονται σε µεγάλα ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα, ενώ όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο, ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωµατούχοι θα παρεµβαίνουν προκειµένου να καταρρίπτουν την τουρκική προπαγάνδα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η προ ολίγων ηµερών συνέντευξη που παραχώρησε στο αµερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN και στη γνωστή δηµοσιογράφο Κριστιάν Αµανπούρ ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά την οποία απέκρουσε τους τουρκικούς ισχυρισµούς περί «ωµής και υπέρµετρης βίας των ελληνικών δυνάµεων» και υπογράµµισε πως η οργανωµένη από την Τουρκία συσσώρευση µεταναστών στην ελληνοτουρκική µεθόριο στον Εβρο ουδεµία σχέση έχει µε την προσφυγική κρίση στη Συρία, καθώς µόνον το 4% των µεταναστών προέρχεται από τη Συρία.

Διπλωματικός μαραθώνιος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την προηγούµενη Παρασκευή έχει αποδυθεί σε έναν επαναλαµβανόµενο επικοινωνιακό µαραθώνιο µε ξένους ηγέτες, σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

  • Η πρωτοβουλία του, µάλιστα, να φέρει στο ίδιο κάδρο, και µάλιστα στην ελληνοτουρκική µεθόριο στον Εβρο -σηµείο όπου αναδεικνύεται προσώρας κεντρικό σε ό,τι αφορά την ανάσχεση των µεταναστευτικών ροών- σύµπασα την ηγεσία της ΕΕ, ήτοι τους επικεφαλής των τριών θεσµικών οργάνων, Σαρλ Μισέλ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Νταβίντ Σασόλι, σπάνια περίσταση ακόµη και για έκτακτες συνθήκες, όπως οι τρέχουσες στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, θεωρείται πως θα λειτουργήσει ως επιταχυντής εξελίξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στα υψηλά κλιµάκια της κυβέρνησης εκτιµάται πως η έντονη κινητοποίηση του πρωθυπουργού, µε στόχο να καταδείξει την ευχέρεια µε την οποία ηγέτες όπως ο Ερντογάν εργαλειοποιούν τα µεταναστευτικά/προσφυγικά ρεύµατα προκειµένου να ασκήσουν πιέσεις προς τις Βρυξέλλες και να αποκοµίσουν µεσοπρόθεσµα και µακροπρόθεσµα συγκριτικά πολιτικά πλεονεκτήµατα, έχει ταρακουνήσει την ηγεσία της ΕΕ, που πλέον έχει -κατά πληροφορίες- την πρόθεση να κινηθεί ταχύτερα για την οριστικοποίηση των απαραίτητων εδώ και χρόνια αλλαγών στον Κανονισµό του ∆ουβλίνου και στον νέο αυξηµένης επιχειρησιακής βαρύτητας ρόλο που καλείται να παίξει η Frontex στην ευρωπαϊκή περίµετρο.

Ηδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, µέσω του αρµόδιου αντιπροέδρου Μαργαρίτη Σχοινά, είναι εδώ και µήνες σε ανοιχτή γραµµή µε τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ώστε οι εν εξελίξει διεργασίες να καταλήξουν σε έναν συµβιβασµό που θα θέτει σε ρεαλιστικότερες βάσεις το θεσµικό πλαίσιο για το άσυλο και θα κατανέµει µε τρόπο δικαιότερο τα βάρη ανάµεσα στα κράτη-µέλη, λαµβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες των χωρών πρώτης υποδοχής.

Πιέσεις
Την ίδια ώρα, πάντως, η ελληνική κυβέρνηση καθιστά σαφές προς πάσα κατεύθυνση πως αναπόσπαστος όσο και καθοριστικός παράγοντας µιας ευρύτερης λύσης δεν παύει να είναι η Τουρκία. Εξ ου και η προ ηµερών επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη µε τον Αµερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραµπ και τον Γάλλο πρόεδρο Εµανουέλ Μακρόν, όσο και το αυριανό του ραντεβού στο Βερολίνο µε τη Γερµανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ έχει ως κύριο στόχο να ασκηθεί η µέγιστη δυνατή πίεση στον Ταγίπ Ερντογάν να εγκαταλείψει την αδιέξοδη και για εκείνον τακτική του εκβιασµού της Ευρώπης.

  • Σύµφωνα µε την οπτική της Αθήνας, η στρατηγική των «ισχυρών» έναντι της Τουρκίας θα πρέπει να συνδυάζει και καρότο και µαστίγιο. Από τη µια πλευρά θα πρέπει να επιφυλάσσονται διευκολύνσεις, ήτοι οικονοµική στήριξη προς την Τουρκία, ως έµπρακτη αναγνώριση του όγκου προσφύγων και µεταναστών που φιλοξενεί στο έδαφός της, από την άλλη, βεβαίως, οι όποιες διευκολύνσεις θα πρέπει να συνοδεύονται από τη ρητή προειδοποίηση πως εάν η τουρκική ηγεσία δεν αλλάξει άρδην ρότα στην πολιτική που ακολουθεί στο Προσφυγικό, τότε η προοπτική των κυρώσεων µπαίνει σε πρώτο πλάνο και δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.

Το ζήτηµα, άλλωστε, θα τεθεί από την ελληνική πλευρά και στην επικείµενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 26-27 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Αµεσα οφέλη σε πέντε πεδία
Η ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού παράγοντα από την ελληνική κυβέρνηση αποφέρει άµεσα οφέλη σε πέντε πεδία, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

Σε οικονοµικό επίπεδο υπάρχει η δέσµευση της Κοµισιόν για άµεση εκταµίευση ύψους 700 εκατοµµυρίων ευρώ και στο επίπεδο της φύλαξης αναµένεται εντός των ηµερών η αποστολή οµάδας ταχείας επέµβασης στη Frontex, καθώς και η διάθεση από τις Βρυξέλλες και από τα κράτη-µέλη επιπρόσθετου αριθµού συνοριοφυλάκων, εναέριων και θαλάσσιων µέσων αλλά και λοιπού υλικοτεχνικού εξοπλισµού, όπως θερµικές κάµερες. Επιπλέον, υπάρχει προθυµία από την ΕΕ να υπάρξει µέριµνα για τα ασυνόδευτα ανήλικα, κάτι που αναµένεται να αποτυπωθεί τις επόµενες ηµέρες, ωστόσο στο επίπεδο των µετεγκαταστάσεων παρατηρείται στασιµότητα, παρά τις οχλήσεις της Αθήνας, µε τελευταία τη σχετική επιστολή του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Κουµουτσάκου, προς την αρµόδια επίτροπο, Ιλβα Γιόχανσον στις 27 Ιανουαρίου.

Τέλος, η ελληνική κυβέρνηση προσανατολίζεται να ζητήσει από την ΕΕ τη συνδροµή της για την επαναπροώθηση των Αφγανών, που αποτελούν την πλειονότητα των µέχρι τώρα συλληφθέντων, στη χώρα προέλευσής τους.

Με πληροφορίες από ΕΘΝΟΣ, Σπύρος Μουρελάτος

Ο Θεοδωρικάκος απαντά στις απειλές του Τούρκου ομολόγου του: Όνειρα θερινής νυκτός…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: