Ο Τραμπ “υποβάθμισε” την απειλή του κορωναϊού, πιστεύει η πλειοψηφία των Αμερικανών [έρευνα]

File photo: Με μάσκα κατά του κορωναϊού στην καρδιά της Νέας Υόρκης. EPA/JUSTIN LANE




Οι Αμερικανοί πολίτες στην πλειοψηφία τους πιστεύουν ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποβάθμισε τους κινδύνους που συνδέονται με τον νέο κορωναϊό, τον οποίο πάνω από τα δύο τρίτα θεωρούν «μεγάλη απειλή» για την οικονομία των ΗΠΑ, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η δημοσκόπηση αυτή διενεργήθηκε από το Pew Research Center στο διάστημα 10-16 Μαρτίου, σε δείγμα 8.914 ενηλίκων.

Στο διάστημα αυτό, επτά στους δέκα ερωτηθέντες είπαν ότι η πανδημία συνιστά «μεγάλη απειλή για την οικονομία».

Κατά μέσο όρο, το 47% την θεωρεί «απειλή για την υγεία των Αμερικανών».

Είναι αξιοσημείωτο ότι το ποσοστό αυτό ήταν μόνο 42% τις πρώτες ημέρες της δημοσκόπησης (10-11 Μαρτίου) και εκτινάχθηκε στο 55% προς το τέλος της (14-16 Μαρτίου).

Με βάση πάντα τη δημοσκόπηση αυτήν, λιγότεροι από τους μισούς Αμερικανούς εμπιστεύονται τον Τραμπ (45%) και τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς (48%), που έχει αναλάβει τη διαχείριση της κρίσης. Το γεγονός αυτό εξηγείται επειδή το 52% εκτιμά ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν πήρε στα σοβαρά τον κίνδυνο. Το 37% θεωρεί ότι έκανε σωστή εκτίμηση του κινδύνου και το 10% ότι υπερέβαλε.

Η δημοσκόπηση δείχνει επίσης ότι περίπου οι μισοί Αμερικανοί διαπίστωσαν ότι κυκλοφορούν ψευδείς ειδήσεις για την πανδημία. Σχεδόν ένας στους τέσσερις (ποσοστό 23%) απάντησε λανθασμένα ότι ο ιός αναπτύχθηκε σε κάποιο εργαστήριο – την ιδέα αυτή υποστηρίζουν περισσότερο οι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

 

«Eπικείμενη απειλή» για τους μισούς Αμερικανούς ο κορωναϊός, δείχνει έρευνα των Reuters/Ipsos

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: