Ο Πούτιν εξόπλισε και αποθράσυνε τον Ερντογάν και τώρα τον βρίσκει μπροστά του: Σύγκρουση “γιγάντων”!

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και Ρώσους στρατιωτικούς στο Κρεμλίνο. EPA, ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ 

 Η Τουρκία δεν σέβεται ούτε συμμαχίες ούτε συμφωνίες. Με τον Ταγίπ Ερντογάν στην εξουσία δεν ενισχύθηκαν μόνο οι νεοθωμανικές αντιλήψεις, αλλά και ο θρησκευτικός εξτρεμισμός. Χρησιμοποιώντας ισλαμοφασιστικές πρακτικές διαμόρφωσε ένα νέο πλαίσιο στις επεκτατικές βλέψεις της Άγκυρας.

Ο Ερντογάν, ως πρωθυπουργός και ως πρόεδρος, κορόιδεψε Αμερικανούς ηγέτες τόσο σε θέματα που αφορούν τις σχέσεις των δυο χωρών όσο και για περιφερειακά – διεθνή ζητήματα. Ακόμα και για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης είχε πει στον Μπαράκ Ομπάμα όταν τον συνάντησε στην Σεούλ, τον Μάρτιο του 2012 (στο περιθώριο της συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια), ότι θα άνοιγε σύντομα τη Σχολή.

Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ είχε πιστέψει -αφελέστατα- στα όσα του είπε ο τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας και εξέφρασε δημόσια τη χαρά του που άκουσε για την απόφαση του συνομιλητή του να ξανανοίξει η Σχολή. Πέρασαν οκτώ ολόκληρα χρόνια και ακόμα θα την ανοίξει.

  • Ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου, Ντόναλντ Τραμπ, είχε δώσει το πράσινο φως στον Ταγίπ Ερντογάν να εισβάλει για τρίτη φορά στη Συρία, πιστεύοντας στα όσα ψέματα του είχε πει ο Τούρκος ομόλογός του και αγνοώντας ότι ο βασικός στόχος του τουρκικού στρατού ήταν η εξόντωση των Κούρδων.
  • Αλλά, και ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν αντέδρασε ιδιαίτερα στην τουρκική εισβολή επειδή είχε λάβει διαβεβαιώσεις για τα «όρια» της στρατιωτικής επιχείρησης.

Σε γενικές γραμμές, όλα αυτά τα χρόνια, η Δύση, το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και πιο πρόσφατα η Ρωσία επένδυσαν σε υποσχέσεις, συμφωνίες, «κοινές αξίες», «κοινές στρατηγικές», που, στην ουσία ήταν προϊόντα ψεμάτων, σκοπιμοτήτων και μυθοπλασιών του Ερντογάν.

Όλοι αγνόησαν την πραγματικότητα σε σχέση με την Τουρκία, όπου σήμερα υπάρχουν χιλιάδες φυλακισμένοι λόγω πολιτικών φρονημάτων και είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο με τους περισσότερους φυλακισμένους δημοσιογράφους. Αγνόησαν επίσης το γεγονός ότι ο Ερντογάν ήταν και παραμένει ο βασικότερος υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους, παρακλαδιών της Αλ Κάιντα και άλλων τρομοκρατικών τζιχαντιστικών οργανώσεων.

Όλοι νόμισαν ότι με την προσφορά οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας στην Τουρκία θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα, υποβαθμίζοντας τις πραγματικές προθέσεις της. Κατά διαστήματα, μπορεί να ένιωσαν ότι ξεγελάστηκαν, αλλά δυσκολεύτηκαν να εκφράσουν ανοιχτά την αντίθεσή τους στις τουρκικές προκλητικές ενέργειες επειδή και οι ίδιοι είναι συνένοχοι στα εγκλήματα που διαπράττονται στην περιοχή.

Παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα η Άγκυρα πούλησε τις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιμένει να μην κατανοεί τη διάσταση αυτής της πράξης από σύμμαχο χώρα. Και τώρα, ο Ερντογάν με θράσος ζητά ξανά βοήθεια από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για να αντιμετωπίσει τα στρατεύματα του καθεστώτος Άσαντ και τις ρωσικές δυνάμεις στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ.

  • Αντί, λοιπόν, όλοι τους να είχαν ξεμπροστιάσει την Τουρκία που παραβιάζει συστηματικά το διεθνές δίκαιο και καταπατά τις αρχές του κράτους δικαίου, την χάιδεψαν, την προστάτεψαν, την ενίσχυσαν και, άμεσα ή έμμεσα, συνεχίζουν να δικαιολογούν την τουρκική κατοχή ή την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη.

Με βάση τις ανακοινώσεις και τις αντιδράσεις του Κρεμλίνου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξαφνιάστηκε και αντέδρασε για τα όσα πράττει και επιδιώκει ο Ερντογάν μέσα στη Συρία. Ενδεχομένως, όπως ο Ομπάμα είχε πιστέψει τον Ερντογάν για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, έτσι και ο Ρώσος ηγέτης πίστεψε ότι θα σεβόταν τις συμφωνίες που υπέγραψαν, γιατί ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε πρόσφατα ότι «οι κανόνες για τη Συρία (πρόληψη συγκρούσεων, ελευθερία κινήσεων των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων κατά τρομοκρατικών ομάδων, ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για τα τουρκικά μαχητικά στο συριακό ουρανό) έχουν συμφωνηθεί από καιρό με την Τουρκία».

Για μια ακόμη φορά λοιπόν αποδεικνύεται ότι η Τουρκία δεν τηρεί συμφωνίες, δεν σέβεται συμμαχίες, δεν λειτουργεί στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας.

Τα τελευταία όμως χρόνια, ποιος στήριξε περισσότερο τον ισλαμοφασίστα Ερντογάν για να συμπεριφέρεται σαν νταής της περιοχής; Ποιος τού κατασκευάζει πυρηνικούς σταθμούς και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή; Ποιος τού πουλάει πυραύλους S-400, ενισχύοντας τον τουρκικό επεκτατισμό;

Επομένως, όλα έχουν το τίμημά τους. Ο Πούτιν εξόπλισε και αποθράσυνε τον Ερντογάν και τώρα τον βρίσκει μπροστά του…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Πώς θα αντιμετωπιστεί ο τουρκικός επεκτατισμός; Οι περίεργες απόψεις αρκετών που κυβέρνησαν και κυβερνούν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: