Ο κ. Μητσοτάκης επιδόθηκε για μια ακόμη φορά στη «διπλωματία της ενημέρωσης» λέει ο Κατρούγκαλος

File Photo: Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος. Φωτογραφία via ERT
Για «διπλωματία της ενημέρωσης» κατηγορεί ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε ό,τι αφορά το κατά πόσο θέτει το ζήτημα της Τουρκίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Στο χθεσινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο κ. Μητσοτάκης επιδόθηκε για μια ακόμη φορά στην “διπλωματία της ενημέρωσης” που αποτελεί τον κύριο άξονα της κυβερνητικής εξωτερικής πολιτικής, χωρίς καμία ενεργητική πρωτοβουλία», αναφέρει σε σημερινή του, γραπτή δήλωση, προσθέτοντας ότι «παρά το γεγονός ότι η Τουρκία καταθέτει συντεταγμένες που παραβιάζουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα και έχει ανακοινώσει ότι σε αυτήν την περιοχή θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις, η κυβέρνηση αρνείται να θέσει καν θέμα κυρώσεων, που θα ενέπλεκε ενεργά την ΕΕ στο ζήτημα». «Αντ’ αυτού, επιμένει να καθησυχάζει τους εταίρους μας ότι αρκούν οι δηλώσεις αλληλεγγύης τους, ενώ η Ελλάδα θα προστατεύει (μόνη της) τα ευρωπαϊκά σύνορα. Επιπλέον, όχι μόνο δεν διεκδικεί ενεργό ρόλο για την Ελλάδα στον ευρωτουρκικό διάλογο που διεξάγεται μετά την τηλεδιάσκεψη Μέρκελ-Μακρόν-Ερντογάν, αλλά διαμηνύει σουρεαλιστικά ότι αυτός ο διάλογος θα υπάρξει μόνο όταν τερματιστούν οι προκλήσεις», επισημαίνει.

Συνεχίζοντας, σημειώνει ότι «παράλληλα, η κυβέρνηση ανατρέπει τη στάση που τήρησε σταθερά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αποδέχεται να είναι η μόνη χώρα που συμμετέχει στην νέα ευρωπαϊκή επιχείρηση (IRINI) ελέγχου εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, διαθέτοντας λιμάνια της για αποβίβαση προσφύγων και μεταναστών που θα διασωθούν στο πλαίσιο της επιχείρησης, με την προοπτική να διανεμηθούν στην ΕΕ». «H Ελλάδα ορθώς συμμετέχει σε αυτήν την σημαντική -και για τη χώρα μας- επιχείρηση. Αλλά το να αναλαμβάνει αυτόν τον ρόλο -σε μια λογική “πρόθυμου και προβλέψιμου εταίρου” και χωρίς σαφή ανταλλάγματα- τη στιγμή μάλιστα που αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση από προσφυγικές ροές, αποτελεί μια ακόμη κίνηση ανευθυνότητας από πλευράς της κυβέρνησης», σχολιάζει ο κ. Κατρούγκαλος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required