Να κάνουμε αίτημα στο Three Seas Initiative και να συνεργαστούμε με ΗΠΑ και χώρες του Visegrad

File Photo: Αιτούντες άσυλο στο λιμάνι της Μυτιλήνης οι οποίοι είχαν αποβιβαστεί τις στις ακτές της Λέσβου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΔΡΙΒΑ(*)

Μια απορία η οποία στοιχειώνει τις σκέψεις των Ελλήνων πολιτών σε σχέση με την υβριδική απειλή της Τουρκίας που διεξάγεται στα νησιά και στον Έβρο, συνίσταται στο πού είναι η Ε.Ε.

Η πραγματικότητα έχει πάντα την ικανότητα να διαλύει μύθους και να μας κάνει πιο σοφούς. Η Ε.Ε στην πραγματικότητα, δεν ήταν παρούσα καν όταν εξελισσόταν ο Πόλεμος της Γιουγκοσλαβίας.

Η δομή της Ε.Ε δεν είναι αποτελεσματική σε θέματα ασφάλειας. Δεν ενδιαφέρονται οι Βρυξέλλες για γεωπολιτικά ζητήματα. Η παραδοξότητα αυτής της αδιαφορίας συνίσταται στο γεγονός οτι οι πολλαπλές κρίσεις που άλλαξαν προς το χειρότερο την Ε.Ε, είναι γεωπολιτικής υφής.

  • Το χάσμα Βορρά-Νότου, το Brexit, το προσφυγικό, οι ασύμμετρες απειλές, οι σχέσεις Ε.Ε με ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα, αποτελούν προβλήματα που αναζητούν λύσεις γεωστρατηγικές. Επειδή το κενό τείνει να καλύπτεται, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε επιβεβαιώνουν την αρχή της αυτοβοήθειας η οποία αποτελεί τη ζώσα δύναμη του πολιτικού ρεαλισμού.

Από την άλλη, υβριδικές απειλές σαν την προσφυγοποίηση που εφαρμόζει η Τουρκία, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από ένα κράτος μόνο του. Με αυτόν τον τρόπο, ομάδες κρατών της Ε.Ε με κοινά συμφέροντα υποκαθιστούν εντός της Ε.Ε, την ίδια την Ε.Ε.

Η αμερικανική πρωτοβουλία που εκνεύρισε το Βερολίνο και ξεκίνησε το 2016, ακούει στο όνομα ”Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών’‘ (Three Seas Initiative).

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Πολωνίας και της Κροατίας (κράτη-μέλη Ε.Ε και ΝΑΤΟ) για την συνεργασία στις περιοχές της Βαλτικής Θάλασσας, της Μαύρης Θάλασσας και της Αδριατικής Θάλασσας. Τα κράτη που συμμετέχουν πλην της Αυστρίας, είναι μετακομμουνιστικά καθεστώτα. Με άλλα λόγια, κράτη που έκαναν αιτήσεις εισδοχής σε ευρωατλαντικούς θεσμούς μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Κροατία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Αυστρία, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Τσεχία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία, συμμετέχουν σε αυτήν την περιφερειακή πρωτοβουλία που αφορά την ανατολική Ευρώπη.

Οι χώρες αυτές δεν κατάφεραν να έχουν τα οφέλη που προσδοκούσαν να έχουν μετά την κρίση της Ε.Ζ και η εξέλιξη της Ε.Ε σε έναν οργανισμό ”πλούσιων και φτωχών”, οδήγησε τα κράτη αυτά στο να αναζητήσουν τρόπους που θα τα έφερναν σε τροχιά προόδου. Ο πρόεδρος Τραμπ έδωσε τις ευλογίες του γι’αυτήν τη συνεργασία η οποία προσφέρει στην Αμερική ένα ανάχωμα μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας. Το Βερολίνο θεώρησε ”διασπαστική” αυτήν την πρωτοβουλία.

  • Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε για ακόμη μια φορά την Ε.Ε να έχει δύο (τουλάχιστον) φωές αναφορικά με τα όσα διεξάγονται στα ελληνικά σύνορα που είναι και ευρωπαϊκά. Χώρες όπως είναι η Γερμανία, δεν επιθυμούν να χάσουν τον πελάτη τους που είναι ο Ερντογάν. Πέραν από δηλώσεις στήριξης (και αυτές αργοπορημένες και διστακτικές) οι Γερμανοί δε θα δώσουν τίποτε άλλο στην Ελλάδα.

Έχουν τελείως διαφορετικούς στόχους να πετύχουν στην περιοχή. Η Ελλάδα λαμβάνει όμως στήριξη από την Αυστρία, (η οποία έχει παραδοσιακά συμφέροντα στα Βαλκάνια) τη Σλοβακία, την Πολωνία, η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Εσθονία. Οι χώρες αυτές ανήκουν τόσο στο Visegrad όσο και στο Three Seas Initiative. Είναι μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να αναβαθμιστεί γεωπολιτικά και διπλωματικά με την αποστολή αιτήματος συμμετοχής στο Three Seas Initiative. Ως ισχυρότερη χώρα των Βαλκανίων, η Ελλάδα θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στην Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών.

Οι ειδικές σχέσεις της Ελλάδας με Ισραήλ, Αίγυπτο και Ιοραδανία, καθώς και το πολύ καλό momentum στις σχέσεις Αθήνας και Ουάσινγκτον, θα προσέφεραν βάθος στην Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών. Είναι μεγάλη ευκαιρία να εισέλθουμε σε μια συνεργασία όπου θα είναι δυνατό να επηρεάσουμε θετικά Βαλκάνια, Μαύρη Θάλασσα και ανατολική Ευρώπη σε μια περίοδο που η Τουρκία δεν έχει αποφασίσει αν είναι στη Δύση ή στην Ανατολή.

  • Μια πιθανή στροφή της Τουρκίας στη Δύση, οφείλει να βρει τον Ελληνισμό αναβαθμισμένο διπλωματικά. Μην ξεχνάμε πως η Ελλάδα, ήταν η χώρα που πήρε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του EU Mediterranean Group τον Σεπτέμβριο του 2015 και έτσι μπορεί να προωθεί τα συμφέροντά της στην Ε.Ε μέσα από τη Μεσόγειο.

Τέλος, ένας ακόμη λόγος που καθιστά το αίτημα της χώρας μας για να γίνει μέλος της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών, είναι οτι θα γίνει μέλος μιας αμερικανικής πρωτοβουλίας στην Ευρώπη, συμμετέχοντας ενεργά στην αρχιτεκτονική ασφάλειας της περιοχής και εγκιβωτίζοντας τα ελληνικά συμφέροντα εντός αμερικανικών ενεργειών στην περιοχή. Η Ελλάδα πρέπει να βρίσκεται κυριολεκτικά παντού, αν θέλει να γίνει σημαντικός περιφερειακός παίκτης.

(*) Ο Αλέξανδρος Δρίβας είναι Research Fellow – HALC, Ph.D. Cand. (Hellenic-American Relations after the Cold War Era)

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Η Ελλάδα πρέπει να βγει κερδισμένη από τη μάχη εναντίον της τουρκικής υβριδικής απειλής, διότι μπορεί…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: