Κορωναϊός: 11 νέα κρούσματα – στα 84 σε όλη την Ελλάδα, ανακοινώνονται νέα μέτρα

File photo: Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τη λήψη μέτρων προστασίας για τον κορωναϊό, στο υπουργείο Υγείας, . ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Έντεκα νέα κρούσματα του κορωναϊού στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Λοιμωξιολόγος κ.Σωτήρης Τσιόδρας, ανεβάζοντας έτσι το σύνολο των κρουσμάτων στα 84.

Από τους νοσούντες, οι 81 είναι Έλληνες και οι 3 άλλης εθνικότητας. Για τέσσερα κρούσματα δεν έχει τεκμηριωθεί η συσχέτισή τους με άλλο κρούσμα.

56 εξ αυτών προέρχονται από την εκδρομή στους Αγίους Τόπους.

Από τους 84 νοσούντες, οι 27 νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, με πιο σοβαρό ένα περιστατικό με βαριά πνευμονία στο νοσοκομείο του Ρίου, ενώ 57 είναι σε απομόνωση στην οικία τους.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας εισηγείται:

1. Ισχυρή σύσταση για την αποφυγή μετακινήσεων και ταξιδίων οπουδήποτε κι αν είναι αυτά σε ασθενείς άνω των 70 ετών, άτομα με χρόνια καρδιαγγειακά προβλήματα, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη και χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής.

2. Αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και απαγόρευση του επισκεπτηρίου σε μονάδες θεραπείας στα νοσοκομεία.

3. Πρόβλεψη για ανανέωση της συνταγογράφησης για χρόνιους παθούντες ως και 30 Ιουνίου προκειμένου να αποφεύγεται η μετακίνησή τους και η πιθανή έκθεσή τους στον κορωναϊό.

4. Αναστολή πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους που περιλαμβάνουν πάνω από 1000 άτομα.

5. Αυστηρή τήρηση μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση περιλαμβάνει συμμετοχή άνω των 50 ατόμων.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε επίσης η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε το ενδεχόμενο τηλεδιάσκεψης προκειμένου να αποφευχθεί η συνάθροιση.

Δηλώσεις Κικίλια

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στην ανάγκη προστασίας των ευπαθών ομάδων, δηλαδή ανθρώπους με χρόνια νοσήματα. Επιπλέον, στα άτομα υψηλού κινδύνου συμπεριέλαβε τους ηλικιωμένους, «τους παππούδες μας και τις γιαγιάδες μας» όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Είναι καθήκον όλων μας η προστασία των ευπαθών ομάδων. Δεν υπάρχει “κάνω ότι θέλω” και αγνοώ τις οδηγίες του κράτους και των ειδικών. Ζητώ από τις ευπαθείς ομάδες να είναι προσεκτικές» σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

«Όσοι έχουν συμπτώματα γρίπης να παραμείνουν στο σπίτι τους και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους», κατέληξε.

 

«Φουσκώνει» η λίστα των σχολείων που μπαίνουν σε καραντίνα λόγω κορωναϊού [ο νέος κατάλογος]

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: