Κίνηση σταθμός: Ο Μητροπολίτης Ναθαναήλ αποφάσισε να κλείσει τις εκκλησίες στην Ιερά Μητρόπολη Σικάγου

Ο Μητροπολίτης Σικάγου Ναθαναήλ. Photo via Goarch




«Με αυτό το πνεύμα φροντίδας και αλληλεγγύης, όλες οι λειτουργίες σε ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως του Σικάγου αναστέλλονται άμεσα».

Αυτά αναφέρει ο Μητροπολίτης Ναθαναήλ σε μήνυμα του προς τους Ελληνορθόδοξους της Μητρόπολης του Σικάγου. Πρόκειται για μία σημαντική κίνηση, αντίθετη με τις αποφάσεις των Ιεραρχών της Ελλάδας και της Κύπρου.

Φαίνεται ότι η απόφαση είχε την έγκριση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου.

Στο μήνυμα του, ο Ναθαναήλ αναφέρει τα εξής:

Καθώς παρακολουθούμε σχολεία, επιχειρήσεις και άλλα ιδρύματα να αναβάλλουν και να ακυρώνουν τις δραστηριότητες τους και καθώς με αγωνία περιμένουμε τις τακτικές ενημερώσεις από τους δημόσιους υπαλλήλους σχετικά με την πανδημία COVID-19, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω για τις προσευχές και την αγάπη μου, καθώς και να σας εκφράσω τις ποιμενικές ευλογίες και την καθοδήγησή μου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ανησυχίας και αβεβαιότητας.

Ως Μητροπολίτης σας, είμαι ευλογημένος με το δώρο της πατρότητας και καλούμαι να φροντίζω για εσάς, τα παιδιά σας, τους γονείς σας, τους παππούδες σας και όλους τους αγαπημένους σας. Φυσικά, αυτό περιλαμβάνει σωστά τη διδασκαλία του λόγου της αλήθειας του Θεού και τη διατροφή σας με πνευματική τροφή. Ωστόσο, απαιτεί επίσης να λάβω κάθε μέτρο για να σας προστατεύσω από σωματική βλάβη.

Με τη συγκατάθεση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, σύμφωνα και με τους αυστηρούς περιορισμούς για συγκεντρώσεις ομάδων, που έχουν επιβληθεί από δημόσιους αξιωματούχους σε όλο το αμερικανικό έθνος και μετά από διαβουλεύσεις με ειδικούς για τον COVID-19, είμαι υποχρεωμένος να λάβω έκτακτα μέτρα, δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις, για να κρατήσουμε εσάς και τους αγαπημένους σας, καθώς και τους γείτονες και τις κοινότητες μας, ασφαλείς.

Με αυτό το πνεύμα φροντίδας και αλληλεγγύης, όλες οι λειτουργίες σε ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως του Σικάγου αναστέλλονται άμεσα.

Οι κηδείες, τα βαπτίσματα και οι γάμοι θα τελούνται στην παρουσία μόνο των μελών της οικογένειας. Τα δύο μας μοναστήρια θα είναι ανοιχτά μόνο για τους μοναχούς που κατοικούν εκεί. Επιπλέον, όλες οι μη-λειτουργικές, προσωπικές δραστηριότητες, είτε συμβαίνουν στην ενορία είτε εκτός του χώρου, αναστέλλονται αμέσως. Αυτές περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε κατηγορίες, όπως στα μαθήματα ελληνικής γλώσσας, υποτροφίες, δραστηριότητες της νεολαίας, διαλέξεις, συνεδρίες του ενοριακού συμβουλίου, κοινωνικές εκδηλώσεις, μελέτες της Βίβλου, αθλητισμό και συναντήσεις του Φιλοπτώχου.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι κληρικοί της Μητρόπολης θα συνεχίσουν να σας εξυπηρετούν.

Οι συνεχιζόμενες προσπάθειες περιορισμού της εξάπλωσης του COVID-19 είναι μια υπενθύμιση ότι αν και η Εκκλησία δεν είναι από τον κόσμο, είναι σαφώς στον κόσμο και σίγουρα ενδιαφέρεται για τον κόσμο. Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, καλούμαστε να αγαπάμε τον πλησίον μας και να εκτελούμε την ευθύνη μας προς τους άλλους: την οικογένειά μας, τους φίλους μας και όλους τους γύρω μας. Τα λόγια του Αγίου Παύλου χρησιμεύουν ως ένας κατάλληλος φακός για να δούμε τη σημασία των προσωρινών μας μέτρων: «Ας δούμε ο καθένας από εσάς όχι μόνο τα συμφέροντά του, αλλά και τα συμφέροντα των άλλων».

Ο Ελπιδοφόρος και οι Μητροπολίτες συμβουλεύουν τους πιστούς να μη εκτίθενται σε δημόσιους χώρους

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: