Η εφημερίδα New York Times επιμένει στην ορθότητα του ρεπορτάζ της: Σκληρή απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης

FILE PHOTO: Τα γραφεία της εφημερίδας New York Times, στη Νέα Υόρκη. EPA, JUSTIN LANE




“Το ρεπορτάζ μας για τις πρακτικές της ελληνικής κυβέρνησης βασίστηκε σε ανάλυση εξακριβωμένου οπτικοακουστικού υλικού, δορυφορικών εικόνων, επιβεβαίωσης από έναν Έλληνα πρώην αξιωματούχο, συνεντεύξεις με δώδεκα μετανάστες και λεπτομερούς έρευνας στο πεδίο από πέντε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ των New York Times”.

Τα παραπάνω αναφέρει ηλεκτρονικό μήνυμα που λάβαμε από την κ. Danielle Rhoades, αντιπρόεδρο στο Τμήμα Επικοινωνίας της αμερικανικής εφημερίδας. Απαντούσε βασικά σε κυβερνητικές πηγές, όπως τοποθετήθηκαν σε αυτό το κείμενο (ΕΔΩ).

Στην εφημερίδα απάντησαν αμέσως κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας ότι είναι ψευδής ο ισχυρισμός ότι η Αθήνα έχει παραδεχτεί την ύπαρξη του χώρου στον Πόρο.

Επίσης τονίζεται ότι η εφημερίδα δεν κάνει καμία αναφορά στη διόρθωση του ανταποκριτή της για την υπηκοότητα της πηγής του. Ενώ τον αναφέρει “Κούρδο της Συρίας”, στη συνέχεια παραδέχθηκε ότι είναι κάτοχος τουρκικού διαβατηρίου.

  • Σύμφωνα με την κ. Rhoades:

“Η ύπαρξη, τοποθεσία και χρήση του χώρου κράτησης που ήταν το κεντρικό αντικείμενο του ρεπορτάζ μας επιβεβαιώθηκαν από πολλαπλές πηγές. Ανάμεσά τους οΈλληνας πρώην αξιωματούχος που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος ανησυχώντας για τις επιπτώσεις, καθώς και δύο ανεξάρτητοι
οργανισμοί που έχουν διερευνήσει την ύπαρξη του χώρου.

Η ελληνική κυβέρνηση είχε την ευκαιρία να σχολιάσει το ερώτημα της ύπαρξης και λειτουργίας του χώρου, και δεν αρνήθηκε την ύπαρξή του. Τρεις δημοσιογράφοι των Times προσπάθησαν να φτάσουν στο χώρο με αυτοκίνητο αλλά απωθήθηκαν από την Ελληνική αστυνομία, υπογραμμίζοντας ότι ο χώρος δεν είναι προσβάσιμος.

Κανένα από τα δεδομένα του ρεπορτάζ μας δεν είναι υπό αμφισβήτηση. Είμαστε βέβαιοι για την εγκυρότητά του”.

Ο βρώμικος πόλεμος της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας: Πως χρησιμοποιεί (δυστυχώς) τους ξένους δημοσιογράφους;

  • Κυβερνητικές πηγές απάντησαν ως εξής:

“Στο εν λόγω σημείωμα δεν αναφέρεται ότι η μόνη επώνυμη μαρτυρία ήταν ενός ατόμου που είναι Tούρκος υπήκοος και κατέχει τουρκικό διαβατήριο. Γεγονός το οποίο παραλήφθηκε στο άρθρο και μετά τις έντονες αντιδράσεις η εφημερίδα αναγκάστηκε να δημοσιεύσει διόρθωση.

Επίσης είναι ψευδής ο ισχυρισμός της εφημερίδας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει παραδεχτεί την ύπαρξη του χώρου. Έχει συμβεί ακριβώς το αντίθετο. Η Κυβέρνηση έχει διαψεύσει κατηγορηματικά μέσω του εκπροσώπου κ. Στέλιου Πέτσα την ύπαρξη οποιουδήποτε μυστικού χώρου κράτησης στην ελληνική επικράτεια.

Αυτό που επιβαιβεαιώνεται είναι ότι υπήρχε φανερό και προσβάσιμο σημείο στεγασμένο για την κράτηση των συλληφθέντων τις πρώτες ώρες, στο οποίο άλλωστε έφτασαν χωρίς κανένα πρόβλημα και δημοσιογράφοι του Reuters και τράβηξαν φωτογραφίες.

Αντί να ζητήσει συγγνώμη η εφημερίδα, προσπαθεί χωρίς στοιχεία να στηρίξει την ιστορία αυτή και όσα έγραψε περί προσφύγων που δέχτηκαν χτυπήματα από Έλληνες αστυνομικούς, τα οποία βασίστηκαν στην μοναδική τους επώνυμη καταγγελία. Την καταγγελία ενός Τούρκου υπήκοου.

Το κείμενο της εφημερίδας New York Times ακυρώθηκε από το πρακτορείο Reuters και τον κύριο συντάκτη του”.

Η απίστευτη γκάφα της εφημερίδας New York Times: Fake news με μαϊμού πρόσφυγες διασπείρει η Τουρκία σε διεθνή ΜΜΕ

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: