Φόβοι για εξάπλωση του κορωναϊού στα ελληνικά νησιά: Σοβαρός ο κίνδυνος για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες

FILE PHOTO: Μετανάστες και πρόσφυγες που διαμένουν στη Μόρια απωθούνται έξω από την πόλη της Μυτιλήνης. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Θέμα χρόνου η εξάπλωση του κορωνοϊού στα νησιά, αναφέρει η εφημερίδα SZ. Μέσα στα σκουπίδια, τη λάσπη και τη δυσοσμία: αυτή είναι η καθημερινότητα προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά -στην έλλειψη προοπτικής προστίθεται τώρα και η αγωνία για τον ιό.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν για τις καταστροφικές συνέπειες εξάπλωσης του ιού εκεί. Ωστόσο λύση δε διαφαίνεται.

Η Αθήνα δεν ξέρει πού να μεταφέρει αυτούς τους ανθρώπους. Και τα κ-μ δεν μπορούν να συνεννοηθούν για τη μεταξύ τους κατανομή τους. Οι συνθήκες στους καταυλισμούς ενέχουν υπερβολικούς κινδύνους, σημειώνει ο ο Boris Cheshirkov, εκπρόσωπος τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα –οι αρχές πρέπει να δράσουν και οι υποδομές στην ηπειρωτική Ελλάδα να επεκταθούν.

Όμως, η Αθήνα αυτή τη στιγμή ασχολείται κυρίως με τον κορονοϊό. Έξω από τον καταυλισμό στη Μόρια οι ελληνικές αρχές τοποθέτησαν κοντέινερ για την απομόνωση και περίθαλψη ασθενών.

Εκεί απασχολούνται ένας γιατρός και μια νοσοκόμα: είναι αυτό μέτρο για την αντιμετώπιση του ιού; ρωτά ο Δημήτρης Πατέστος, καρδιολόγος και συντονιστής των Γιατρών του Κόσμου στη Λέσβο –ο ιός μπορεί να αρχίσει να εξαπλώνεται ανά πάσα στιγμή, γι’ αυτό είναι πεπεισμένος

  • Σοβαρός ο κίνδυνος για τους πρόσφυγες λόγω κακών συνθηκών διαβίωσης

Τηλεοπτικό ρεπορτάζ του John Psaropoulos στο κανάλι Al Jazeera και συνέντευξη Έλληνα γιατρού, μέλους των Γιατρών χωρίς Σύνορα, διάρκειας έξι λεπτών, υπενθυμίζει τις κακές συνθήκες διαβίωσης στις δομές φιλοξενίας προσφύγων τόσο στην ηπειρωτική χώρα όσο και στη Λέσβο, τη Χίο, την Κω, τη Σάμο και τη Λέρο.

Επισημαίνεται ότι λόγω της κακοδιαχείρισης των ευρωπαϊκών πόρων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, οι Έλληνες πολίτες ενδέχεται να επιβαρυνθούν αυτές τις δαπάνες.

Σχολιάζεται ότι τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση αλλά και η ΕΕ βοηθούν στην επιβάρυνση της υγείας των προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι πρέπει να απομακρυνθούν από τις δομές φιλοξενίας. Η απομάκρυνσή τους, η μείωση του συνωστισμού στις δομές και η παροχή ιατρικής φροντίδας είναι οι τρεις δράσεις που χρειάζονται.

Γέμισε ξανά κόσμο η παραλία της Θεσσαλονίκης: Χαλαρή… άθληση με καφέ στο χέρι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: