Εμείς τα λέγαμε: Απαράδεκτο και φιλοτουρκικό άρθρο από την Al Jazeera για τον Έβρο: Δεν υπάρχει αρνητική αναφορά για την Τουρκία…

File photo: Μετανάστες, που ελέγχει η Τουρκία, συγκεντρωμένοι στα σύνορα του Εβρου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ




Ο αρθρογράφος Patrick Strickland, κάνει στην ιστοσελίδα της Aljazeera ένα οδοιπορικό στα ελληνοτουρκικά σύνορα, περιγράφοντας με αρκετά λογοτεχνικό ύφος την κατάσταση. Συνολικά, η στάση του έναντι της Ελλάδας και του τρόπου διαχείρισης του προβλήματος στον Έβρο είναι αρνητική ενώ αντιθέτως δεν υπάρχει αρνητική αναφορά για την Τουρκία.

Σε κείμενο της ιστοσελίδας μας, στις 13 Μαρτίου (ΕΔΩ) είχαμε αναφερθεί σε πληροφορίες που ομιλούσαν για δημοσίευση από διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης χαλκευμένων πληροφοριών, που έδινε στους δημοσιογράφους η τουρκική κυβέρνηση.

Από την αρχή του άρθρου, υιοθετεί το σενάριο σύμφωνα με το οποίο ελληνική σφαίρα -άγνωστο αν ήταν στρατιωτική, αστυνομική ή από κάποιον πολίτη που φυλάει τα σύνορα- σκότωσε τον 42χρονο μουσουλμάνο Muhammad Gulzar. Στη συνέχεια του άρθρου, αναφέρεται αναλυτικά στη ζωή του Gulzar.

Σχολιάζει ότι «οι ελπίδες [των χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων] να μπουν στην Ευρώπη διαλύθηκαν από τα δακρυγόνα, τα κανόνια νερού και τις χειροβομβίδες κρότου-λάμψης που τους χαιρέτησαν».

  • Τονίζει ότι η ελληνική αστυνομία έριχνε δακρυγόνα ενώ από την άλλη πλευρά, «περιστασιακά» έφτανε κάποιο δακρυγόνο, είτε ως απάντηση από κάποιο διαδηλωτή είτε από την τουρκική αστυνομία.

Κάνει αναφορά στο δημοσιογράφο και συνεργάτη του Γραφείου του Έλληνα Πρωθυπουργού Αργύρη Παπαστάθη, ο οποίος, όπως ισχυρίζεται ο αρθρογράφος, «δεν έδινε συνεντεύξεις, αλλά επέμενε ότι οι ελληνικές δυνάμεις δεν πυροβολούσαν με αληθινά πυρά, απορρίπτοντας τις αναφορές ως “fake news”» ενώ ταυτόχρονα «εικόνες θυμάτων πυροβολισμού είχαν κατακλύσει το διαδίκτυο».

ΣΧΟΛΙΟ: ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ NEW YORK TIMES Ή Η ΕΦΗΜΕΡΊΔΑ ΕΓΙΝΕ ΟΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ;

«Ο Παπαστάθης μας οδήγησε στην κλειστή στρατιωτική περιοχή, επιτρέποντάς μας να σταθούμε περίπου 100 μέτρα από την τελευταία γραμμή της αστυνομίας και των στρατιωτών» λέγοντας στους δημοσιογράφους: «Κοιτάξτε πόσο ήσυχοι είναι τώρα που οι δημοσιογράφοι είναι παρόντες. Το κάνουν επειδή θέλουν να πιστέψετε ότι είναι πρόσφυγες», σημειώνει.

Κάνει αναφορά στην αυξανόμενη απόγνωση των Ελλήνων -ιδίως στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου- λόγω του μεγάλου αριθμού αφιχθέντων καθώς και στη μεταναστευτική πολιτική ΣΥΡΙΖΑ και στις κινήσεις της νέας κυβέρνησης.

  • Φιλοξενεί δηλώσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, σύμφωνα με τις οποίες οι Έλληνες διακρίνονταν πάντα από τις αξίες της αλληλεγγύης, της ενσυναίσθησης και της συμπόνιας για τους αδύναμους» αλλά, «τελευταία, η ρητορική που νομιμοποιείται από διάφορα μέλη της κυβέρνησης… ευθύνεται για αρκετά περιστατικά ρατσιστικής και βίαιης συμπεριφοράς κατά μεταναστών και ΜΚΟ».

Οι κάτοικοι της περιοχής του Έβρου, σχολιάζει ο αρθρογράφος, δεν έχουν ξεφύγει από αυτή τη λογική. Επισημαίνεται δε, ότι μέλη της Χρυσής Αυγής συμμετέχουν στη φύλαξη των συνόρων από πολίτες.

Αναφέρεται τέλος στην επιθετική συμπεριφορά των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι λειτουργούν ως πολιτοφύλακες, έναντι ενός δημοσιογράφου του CNN ο οποίος ήταν μάρτυρας της καταδίωξης τριών Σύρων προσφύγων.

Ο δημοσιογράφος ξυλοκοπήθηκε από τους κατοίκους, επειδή θεώρησαν πως μαγνητοσκόπησε το συμβάν. Άλλος δημοσιογράφος (ο Γερμανός Michael Trammer)  ο οποίος είχε παρόμοια εμπειρία στη Λέσβο, δήλωσε ότι δεν θυμάται σε όλη του τη σταδιοδρομία «τόσο πολύ μίσος κατά των δημοσιογράφων».

Τίτλος: A journey through the refugee crisis on the Greece-Turkey border

Είναι μία μεγάλη αποκάλυψη το κείμενο της New York Times ή η εφημερίδα έγινε όχημα για την τουρκική προπαγάνδα;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: