Αρχές Ιουλίου η αποχώρηση Κληρίδη από την Εισαγγελία της Κύπρου: Τα σενάρια διαδοχής

File Photo: Την παραίτησή του με άμεση ισχύ υπέβαλε στον Νίκο Αναστασιάδη ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Οριστικά αρχές Ιουλίου αποχωρεί από τα καθήκοντά του ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρουσιάζεται έτοιμος να πληρώσει παράλληλα και τη θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», έχει ξεκαθαρίσει το θέμα με τη δικαιούμενη άδεια που έχει εις πίστην του ο Γενικός Εισαγγελέας, αφού υπάρχει η θέση της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών ότι δεν μπορεί να αναληφθεί και να φύγει ενωρίτερα. Έτσι ο κ. Κληρίδης αφυπηρετεί όπως και οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου άμεσα με τη συμπλήρωση του 68ου έτους της ηλικίας του.

  • Όσον αφορά στον διάδοχο του κ. Κληρίδη, ο Πρόεδρος δεν έχει λάβει τις αποφάσεις του ακόμα, παρόλο που είχε ακουστεί εδώ και πολύ καιρό το όνομα του παραιτηθέντα υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνά Νικολάου. Ωστόσο τίποτα δεν είναι οριστικό, ενώ πολιτικοί αρχηγοί αλλά και ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας έχουν οριοθετήσει τα προσόντα που πρέπει ή καλύτερα που δεν πρέπει να έχει ο νέος Γενικός Εισαγγελέας.
  • Συγκεκριμένα έχει δηλωθεί δημόσια τόσο από τον Κώστα Κληρίδη όσο και τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, αλλά και κατ’ επανάληψη από τον γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, ότι ο νέος Εισαγγελέας δεν θα πρέπει να είναι κομματικό στέλεχος, αλλά ανεξάρτητος ώστε να τηρηθούν οι προϋποθέσεις της αμεροληψίας και της ακεραιότητας που πρέπει να περιβάλλουν τον προϊστάμενο της Νομικής Υπηρεσίας.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Νομική Υπηρεσία είναι τεράστιες και τα τελευταία χρόνια, παρά το γεγονός ότι ήταν υποστελεχωμένη, κατάφερε σημαντικές νίκες κυρίως σε θέματα που αφορούσαν τα συμφέροντα της Δημοκρατίας, όπως η απόφαση για τα δισεκατομμύρια που ζητούσε ο Α. Βγενόπουλος της πρώην Λαϊκής, θέμα που είχε μπει σε επιδιαιτησία στη Γαλλία. Αυτή τη στιγμή επείγει η αυτονόμηση της Υπηρεσίας, ενώ πρόσφατα έχουν προσληφθεί 39 δικηγόροι της Δημοκρατίας για να μπορέσουν να φέρουν εις πέρας τις δεκάδες εκατοντάδες υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια (ποινικές και αστικές).

Για τη θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα η οποία παραμένει κενή μετά την παύση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, υπάρχουν πολλοί μνηστήρες, εντός και εκτός Υπηρεσίας. Ήδη ακούονται τα ονόματα τριών γυναικών που κατέχουν τη θέση του Εισαγγελέα στη Νομική Υπηρεσία (η μία αποχώρησε πρόσφατα) ωστόσο όλα θα ξεκαθαρίσουν όταν το θέμα θα απασχολήσει σοβαρά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτό θα γίνει περί τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, διάστημα που θα πλησιάζει η αφυπηρέτηση του Κώστα Κληρίδη.

Με πληροφορίες από Φιλελεύθερο-Μιχάλης Χατζηβασίλης

Τουλάχιστον 1,5 δισ. € το διαφοροποιημένο πακέτο στήριξης της οικονομίας στην Κύπρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: