«Αναπροσαρμογή» της καθημερινότητας μας τόσο για τον Αντώνη όσο και για όλους, λέει η κ. Χαρά Θωμά

Ο μικρός Αντώνης. Φωτογραφία από το αρχείο της οικογένειας.




Της ΈΛΛΗΣ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ

Ο μικρός Αντώνης, είναι το δίχρονο αγοράκι που κατάφερε να ενώσει όλη την Κύπρο και όχι μόνο, όταν το καλοκαίρι, οι γονείς του έκαναν έκκληση ότι το αγοράκι τους, πρέπει να λάβει μία γονιδιακή θεραπεία, για έναν ασφαλέστερο και καλύτερο τρόπο ζωής.

Ο Αντώνης, έγινε ο κρίκος αγάπης, ανάμεσα στους πολίτες όσο και στα πρόσωπα, της κυπριακής ηγεσίας, αφού η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, έπραξε ανθρώπινα, και κάλυψε τα έξοδα της πανάκριβης θεραπείας.

Σήμερα, σε «καιρούς» πανδημίας, ο μικρός Αντώνης κάνει ακόμη μία έκκληση όχι μόνο για τον ίδιο αλλά για όλους όσους βρίσκονται στις ευπαθείς ομάδες, μέσω της μητέρας του, κυρίας Χαράς Θωμά, η οποία, μας μιλάει αποκλειστικά, και μας εξηγεί τους λόγους, που πρεπει ΟΛΟΙ να ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.

  • «Διανύουμε τη δεύτερη βδομάδα προστατευτικής απομόνωσης στο σπίτι. Ο μικρός Αντώνης ανήκει στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού αφού η γενετική νόσος του (Νωτιαία Μυική ατροφία τύπου 1) προσβάλλει τους μύες του αναπνευστικού συστήματος. Για την ασφάλεια του και τη διατήρηση της υγείας του, τόσο ο περιορισμός στο σπίτι όσο και η αποφυγή επαφής με άτομα από το εκτός σπιτιού περιβάλλον ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ» εξηγεί η κυρία Χαρά Θωμά.

Και συνεχίζει:

«Ένα χρόνο πριν ο Αντώνης κινδύνεψε να χάσει τη ζωή τουαπό εισρρόφηση ένεκα της αδυναμίας των αναπνευστικών μυων και της ανικανότητας του για αποτελεσματικό βήχα. Ο Αντώνης τότε νοσηλεύτηκε στη Μονάδα Εντατικής Παίδων υπό μηχανική υποστήριξη αναπνοής για 4 περίπου μήνες. Γενική κακουχία, αναπνευστικές λοιμώξεις και πυρετοί ήταν μερικές από τις δοκιμασίες που ο Αντώνης μας βίωσε στη μάχη που έδωσε για την επιβίωσητου διανύοντας ίσως τις πιο κρίσιμες ημέρες της ζωής του.

Ο Αντώνης κατάφερε τελικά να κερδίσει τη μάχη της ζωής χάρει στην εξαίρετη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλευτική φροντίδα που έτυχε αλλά και της θέλησης του για ζωή. Λίγους μήνες αργότερα, τον Αύγουστο του 2019,ο μικρός Αντώνης κατάφερε να συγκινήσει ολόκληρη την Κυπριακή κοινωνία και πολιτεία δίνοντας άλλη μια μάχη με το χρόνο για να του χορηγηθεί η καινοτόμα γονιδιακή θεραπεία της νόσου του στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Βοστώνης. Ο Αντώνης ήταν πάλι νικητής μαχητής και σε αυτό τον αγώνα.

Σήμερα όλη η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με την πανδημία του κορωνοϊού και εμείς, ως γονείς, δίνουμε ένανέο αγώνα για να κρατήσουμε το παιδί μας μακρυά από αυτή την απειλή. Από τη μέρα που το πρώτο κρούσμα επιβεβαιώθηκε στην Κύπρο, ο εφιάλτης της αναπνευστικής ανεπάρκειας ως αποτέλεσμα μιας πιθανής προσβολής του από τον ιό ξύπνησε και μόνο η ανάμνηση της νοσηλείας του στη Μονάδα Εντατικής Παίδωνπροκαλεί παγωμάρα.

  • Ως εκ τούτου, ο Αντώνης και όλη η οικογένεια του περιορίστηκε στο σπίτι ακολουθώντας με ευλάβεια τις σχετικές οδηγίες του Υπουργείου Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αναστολή επίσης στιςφυσιοθεραπείες, λογοθεραπείες, εργοθεραπείες και ό,τι άλλο σήμαινε η καθημερινότητα του. Δυστυχώς, τέρμα το παιχνίδι με τους παππούδες, τις γιαγιάδες, θείους, θείες, ξαδέλφια και τέρμα στις οικογενειακές, εργασιακές και κοινωνικές συναναστροφές μας».

Προσθέτει:

«Ωστόσο, δεν είναι μόνο ο μικρός Αντώνης ευάλωτος. Είναι και η Ελένη με μυασθένεια Gravis, ο Κρίστοφερ με μυική δυστροφία, η Γεωργία που πάσχει από καρκίνο, ο Παναγιώτης με καρδιοπάθεια, ο Άγγελος με χρόνιααναπνευστικά προβλήματα, είναι η γιαγιά και ο παππούς με το βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, είναι οι χιλιάδες ευπαθείς συνάνθρωποι μας κάθε ηλικίας που η προστασία της υγείας τους ενάντια στον κορωνοιό εναπόκειται αποκλειστικά στη συνείδηση και τη κοινωνική ευθύνη του καθενός μας ξεχωριστά.

  • Σύμφωνα με τις απόψεις των ειδικών, κάποιοι θα προσβληθούν κάποιοι όχι. Κάποιοι θα νοσήσουν κάποιοι όχι. Για τους περισσότερους η προσβολή από τον κορωνοιό ίσως περάσει απαρατήρητη ενώ για τους λίγους και ευπαθείς ενδεχομένως να αποδειχθεί μοιραία. Αυτά τις τελευταίες μέρες ειπώθηκαν χιλιάδες φορές και ποικιλοτρόπως στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης.
  • Ο περιορισμός στο σπίτι είναι το μοναδικό αποτελεσματικό μέτρο προστασίας από τον κορωνοιό αφού διακόπτει την αλυσίδα της μετάδοσης του. Απευχόμαστε το παιδί μας να ξαναμπεί στον αναπνευστήρα και να κινδυνέψει να χάσει τη ζωή του.Ευχόμαστε να μην κινδυνέψει κανείς άλλος από τους συνανθρώπους μας και ειδικότερα αυτοί που ανήκουν στιςευάλωτες ομάδες του υψηλού κινδύνου.

ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ της καθημερινότητας για όλους, προφυλάξεις και περιορισμός στο σπίτι σύμφωνα με τα μέτρα της Κυπριακής πολιτείας. Για τον Αντώνη, τον Κρίστοφερ, την Ελένη, τη Γεωργία, τον Παναγιώτη, τον Άγγελο, τον παππού, τη γιαγιά και τον κάθε συνάνθωπο μας που κινδυνεύει να διασωληνωθεί και να χάσει τη ζωή του».

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Γιατί μένουμε σπίτι; Διότι ΠΡΕΠΕΙ… Ας αντισταθούμε σ´ αυτόν τον καταραμένο ιό, το φάρμακο δεν είναι άλλο, από την πρόληψη…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: