Γιατί μένουμε σπίτι; Διότι ΠΡΕΠΕΙ… Ας αντισταθούμε σ´ αυτόν τον καταραμένο ιό, το φάρμακο δεν είναι άλλο, από την πρόληψη…

File Photo: Σε νέες διευκρινίσεις προχώρησε η ΔΙΣ. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Της ΈΛΛΗΣ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ

Παγκόσμιος πόλεμος, φίλε! Όχι, με όπλα αλλά με ιό. Στην πρώτη γραμμή είναι οι γιαγιάδες μας και οι παππούδες μας. Αυτοί που πολέμησαν, με όπλα για εμάς κάποτε. Αυτοί που μας έμαθαν τι πάει να πει ζωή…

Στην πρώτη γραμμή είναι οι γονείς μας, τα αδέλφια μας, τα παιδιά μας… Oι ευάλωτες ομάδες δεν έχουν ηλικία. Αυτούς καλούμαστε να προστατεύσουμε, αυτούς που σε έναν πόλεμο με όπλα, θα κάναμε τα αδύνατα-δυνατά, να προστατεύσουμε με κάθε τρόπο.

Αυτοί οι άνθρωποι, τώρα στέκονται στην πρώτη γραμμή. Κι εμείς καλούμαστε να λειτουργήσουμε ως ασπίδες προστασίας. Με κάτι απλό, πολύ απλό «να μείνουμε σπίτι».

  • Στις υπεραγορές και στα φαρμακεία, εύκολα κολλάει κανείς κορωναιό. Αφού ο κόσμος είναι στριμωγμένος, έχοντας προτεραιότητα την τροφή κι όχι την προστασία, στα φαρμακεία επίσης. Αν δεν μπορούμε να σκεφτούμε έστω και για λίγο τους υπαλλήλους, πως κι αυτοί άνθρωποι είναι, ξέρετε, με ανθρώπους που στο περιβάλλον τους που μπορεί να ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, σκεφτείτε τουλάχιστον τους δικούς σας ανθρώπους, που οφείλετε να προστατεύσετε.

Είναι ένας ιός που όπως αποδείχθηκε, μεταδίδεται, τόσο εύκολα.

Αυτή τη στιγμή, πρώτη ανάγκη δεν είναι η τροφή, αλλά η προστασία όπως και να διατηρούμε τους κανόνες υγιεινής. Να νοιαζόμαστε και να σεβόμαστε τον εαυτό μας αλλά και τους ανθρώπους γύρω μας.

Οι κυβερνήσεις εξαγγέλουν μέτρα, όσα μέτρα όμως και να εξαγγείλει η κάθε κυβέρνηση, της κάθε χώρας, η ευθύνη είναι στο χέρι μας.

Αυτό που έχει ευθύνη η εκάστοτε κυβέρνηση, είναι να μεριμνήσει για τους άστεγους, για όλους αυτούς που κοιμούνται στους δρόμους. Για τους φυλακισμένους, για όλους όσους τελοσπάντων βρίσκονται υπό την προστασία του κράτους. Αυτοί τι; Δεν κολλάνε; Δεν μεταδίδουν; Τι θα γίνουν αυτοί οι άνθρωποι, γιατί άνθρωποι είναι ή κάνω λάθος.

Τα σχολεία, επίσης δεν έκλεισαν για να μένουν τα παιδιά με τον παππού και τη γιαγιά. Ούτε για να κυκλοφορούν τα παιδιά ελεύθερα. Είναι για να μείνουν σπίτι και να περάσουν ποιοτικό χρόνο με τους γονείς τους. Αυτό το χρόνο που όλοι ψάχνουμε πανικόβλητοι, να αξιοποιήσουμε αλλά λόγω δουλειάς και υποχρεώσεων δε βρίσκουμε. Αυτόν τον περιβόητο χρόνο, που τώρα επιτέλους βρήκαμε.

Τα παιδιά μπορεί να μην νοσούν τόσο εύκολα, και να είναι ένας περιορισμένος αριθμός κρουσμάτων, όμως είναι οι πιο επικίνδυνοι φορείς. Γι αυτό καλό είναι, μέσα από τη γλώσσα, που είναι σε θέση να κατανοούν, να τους μάθουμε έμπρακτα έννοιες όπως, αγαπώ, προστατεύω, νοιάζομαι..

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω, πως δημιουργήθηκε ή πως κατασκευάστηκε αυτός ο ιος. Ούτε αν υπάρχει φάρμακο ούτε αν θα υπάρξει. Αυτό που γνωρίζω, γιατί το βλέπω, είναι ότι ο covid -19, είναι περαν από μεταδοτικός.

  • Ας προστατεύσουμε, ασθενείς που πολεμάνε μ´ έναν μεγαλύτερο εχθρό. Ας προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες. Τα νοσοκομεία και τα ιδιωτικά ας γίνουν ένα.. Ας ακυρωθούν τα μη αναγκαία χειρουργεία, για να είναι έτοιμες, οι εντατικές. Ας μη φτάσουμε στο σημείο οι γιατροί να αρχίσουν να επιλέγουν για το ποιον θα σώσουν.
  • Όλοι έχουμε ακριβώς το ίδιο δικαίωμα στη ζωή, σε οποια ηλικία και σε όποια κατάσταση κι αν βρισκόμαστε. Ας τους βοηθήσουμε να τιμήσουν τον όρκο τους. Ας τους βοηθήσουμε να παραμείνουν άνθρωποι. Ας μη φτάσουμε σ´αυτό το σήμειο. Όλα αυτά, μπορούμε πολύ απλά να τ´ αποφύγουμε.

Κι η πρόληψη είναι μία, να μείνουμε στο σπίτι μας, κι ας φάμε μόνο ψωμί στη χειρότερη… Ας αφιερώσουμε χρόνο στον εαυτό μας και σε όσους αγαπάμε, ας τους αποδείξουμε ότι τους αγαπάμε, ας τους προστατεύσουμε, με τον πιο απλό τρόπο, με το να μείνουμε σπίτι μας..

Ας αντισταθούμε σ´ αυτόν τον καταραμένο ιό κι ας τον αφήσουμε έξω από το σπίτι μας κι έξω από κάθε σπίτι…

Το φάρμακο δεν είναι άλλο, από την πρόληψη, να μείνουμε σπίτι μας, να αγαπήσουμε τον εαυτό μας αλλά και τους γύρω μας..

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

O «ιός της εμμονής» των οδοφραγμάτων στη “Γραμμή Αττίλα”: Κάτι δεν πάει καθόλου καλά στην Κύπρο…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: