To Nέο Δόγμα της ισλαμικής Τουρκίας: Μέτωπα σύγκρουσης και πολέμου στη Μεσόγειο, το Ιράκ, και τη Συρία

Το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ. Photo via Twitter, @tcsavunma




Του ΦΟΙΒΟΥ ΚΛΟΚΚΑΡΗ

Η Τουρκία κλιμακώνει τις έκνομες ενέργειες της σε βάρος της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ). Άρχισαν το 2013 με έρευνες και από το 2019 συνεχίστηκαν με γεωτρήσεις, σε περιοχές που βρίσκονται εκτός αδειοδοτημένων θαλασσοτεμαχίων (ΘΤ) της ΚΔ, υπό την προστασία του Πολεμικού Ναυτικού της.

Η αδυναμία της ΚΔ να ανακόψει την επιθετικότητα της Τουρκίας, η απάθεια των Ηνωμένων Εθνών και η υποτονική αντίδραση της ΕΕ, έχουν αποθρασύνει την Τουρκία, η οποία εισέβαλε και σε αδειοδοτημένα θαλασσοτεμάχια της ΚΔ όπως στο 7 και στο 8, στο οποίο εγκαταστάθηκε πρόσφατα το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ». Το ΘΤ 8 έχει αδειοδοτηθεί στις εταιρείες ENI-TOTAL οι οποίες είχαν πραγματοποιήσει έρευνες, προσδιόρισαν στόχους για εκτέλεση γεωτρήσεων, και σε έναν από αυτούς εγκαταστάθηκε παράνομα το «Γιαβούζ».

Είναι μια νέα παραβίαση από την Τουρκία, της σύμβασης των ΗΕ για το δίκαιο τής θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της ΚΔ, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι πειρατική πράξη της Τουρκίας, για την αρπαγή του φυσικού αερίου (ΦΑ) της Κύπρου. Τo 1974 με την στρατιωτική εισβολή, είχε προβεί στην αρπαγή του 37% του εδάφους της και του 57% τών ακτών της.

  • Ο υπουργός Eξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στην ενέργεια του «Γιαβούζ» δήλωσε ότι η Τουρκία ενεργεί «επί του πεδίου και στο τραπέζι». Η δήλωση του πηγάζει απο τo νέο τουρκικό δόγμα «και στο πεδίο των επιχειρήσεων και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», που υιοθετήθηκε τα τελευταία χρόνια, για να εξυπηρετήσει τους εθνικούς στόχους και την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας.

Βασίζεται στην ταχεία ενδυνάμωση και εκμετάλλευση της σκληρής ισχύος της (hard power) και περιγράφεται στο πέμπτο περί Τουρκίας βιβλίο, του Ταξίαρχου ε.α. Χρήστου Μηνάγια του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ), με τίτλο «Μέτωπα Σύγκρουσης και Πολέμου της Τουρκίας», που εκδόθηκε το 2018 στο τυπογραφείο του ΕΣ.

Τα βασικά στοιχεία του νέου δόγματος περιγράφονται στη σελίδα 335 του βιβλίου και τα σημαντικότερα είναι:

  • > Σχεδιασμός και διεξαγωγή επιχειρήσεων και πέραν των συνόρων της τουρκικής επικράτειας.
    > Υιοθέτηση νέας αντίληψης για την συγκρότηση των στρατιωτικών δυνάμεων που λαμβάνουν μέρος σε ειδικές επιχειρήσεις (περιλαμβάνουν και επιχειρησιακές ομάδες της ΜΙΤ, μονάδες ειδικών επιχειρήσεων της αστυνομίας, κ.ά. σελ.113).
    > Απόκτηση στρατηγικών οπλικών συστημάτων με μεγάλη πολλαπλασιαστική ισχύ.
    > Προώθηση της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας και απεξάρτηση των εξοπλιστικών αναγκών της χώρας από το εξωτερικό (αποκτήθηκε αυτονομία σε σημαντικά οπλικά συστήματα περιλαμβανομένων και εξοπλισμένων Drones τουρκικής κατασκευής).
    > Αναβάθμιση και κεντρικός συντονισμός των πληροφοριών και ψυχολογικών επιχειρήσεων.
    > Επικαιροποίηση της διαδικασίας συγκρότησης παραστρατιωτικών δομών, όπως η τουρκική εταιρεία SADAT A.S. (απόγονοι του Προφήτη Μωάμεθ), η οποία πραγματοποιεί επιχειρήσεις αποσταθεροποίησης σε πολλές χώρες, όπου υπάρχουν μουσουλμανικές μειονότητες (σελ.118-121).
    > Επιχειρήσεις σταθεροποίησης στις καταληφθείσες περιοχές πέραν των συνόρων (αυτό που συμβαίνει σήμερα στη ζώνη που κατέλαβε η Τουρκία με την εισβολή της στη Συρία)

Το νέο δόγμα της Τουρκίας τέθηκε σε εφαρμογή στις εκτός συνόρων επιχειρήσεις της Τουρκίας στο Ιράκ, Συρία, Λιβύη, Κύπρο.

Ειδικά για την Κύπρο, προκαλεί τετελεσμένα στο πεδίο των επιχειρήσεων με παράνομες έρευνες και γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της ΚΔ υπό την κάλυψη του Πολεμικού Ναυτικού της, προκειμένου να τα αξιοποιήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με βασικές επιδιώξεις:

– Να ενταχθεί στις συνομιλίες για το Κυπριακό το θέμα του ΦΑ, το οποίο να τύχει συνδιαχείρησης και διαμοιρασμού στις δυο κοινότητες, ανεξαρτήτως του εάν λυθεί ή όχι το Κυπριακό

– Να εξαναγκασθεί η ΚΔ να αποδεχθεί συρρίκνωση της ΑΟΖ τής προς όφελος της Τουρκίας (η οποία διεκδικεί και κατέλαβε με το ναυτικό δυναμικό της το 44% της έκτασης της) αλλά και προς όφελος των γειτονικών χωρών της ΚΔ (να τις δελεάσει να επανακαθορίσουν την οριοθέτηση των ΑΟΖ τους, σε βάρος της ΑΟΖ της ΚΔ, κατά το πρότυπο της συμφωνίας της με τη Λιβύη, σε βάρος της ΑΟΖ της Ελλάδας.)

– Να αποκτήσει η Τουρκία ρόλο στα ενεργειακά δρώμενα της Ανατολικής Μεσογείου (AM), να καταπολεμήσει την δημιουργία του αγωγού EastMed και να επιτύχει την διακίνηση του ΦΑ της ΑΜ μέσω Τουρκίας.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Το στρατηγικό πρόγραμμα στην ΑΟΖ κινδυνεύει να χαθεί από την ευθυνοφοβία και την ανεπάρκεια…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: