Τέλος στη Frontex βάζει το νέο σχέδιο για το μεταναστευτικό: Ερχεται η ευρωπαϊκή ακτοφυλακή

FILE PHOTO: Επιχείρηση της Frontex στα ανοιχτά της Λέσβου EPA/STR




Σε πέντε άξονες θα κινείται το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο εντός του Απριλίου.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, το νέο σχέδιο προβλέπει:

1.Αλλαγή του νομικού καθεστώτος ασύλου: Από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ το νέο σχέδιο, χώρες που δεν ανήκουν στις λεγόμενες «πρώτης υποδοχής» θα μπορούν να διαχειρίζονται αιτήσεις ασύλου. Πρόκειται για τον πλέον δύσκολο σημείο του σχεδίου καθώς είναι γνωστές οι αντιδράσεις ορισμένων κρατών – μελών της ΕΕ που έχουν υψώσει τείχος στο μεταναστευτικό.

2. Στήριξη των χωρών προέλευσης: Κοινοτικά κονδύλια θα κατευθύνονται σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να ενισχυθούν και να μην αναγκάζονται πολίτες τους να φεύγουν από τις πατρίδες τους.

3. Στήριξη των χωρών πρώτης υποδοχής: Η στήριξη αυτή θα έχει πολλά επίπεδα και όχι μόνο οικονομικό. Υπάρχουν πληροφορίες ότι γίνονται συζητήσεις για διαχωρισμό μεταναστών και προσφύγων στα σύνορα, προκειμένου άμεσα να κρίνεται ποιοι δικαιούνται ασύλου και ποιοι όχι.

4. Φύλαξη συνόρων: Τερματίζεται η Frontex. Η φύλαξη των συνόρων θα γίνεται από την ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, που θα βρίσκεται σε συνεννόηση με τις εθνικές αρχές.

5. Ενισχυμένο πρόγραμμα επιστροφών: Θα περιλαμβάνει κίνητρα για την οικειοθελή επιστροφή μεταναστών και προσφύγων και σε χώρες της Αφρικής. Μεταξύ των κινήτρων που εξετάζονται είναι να δίνονται βίζες αλλά και να χορηγούνται υποτροφίες.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΙ

Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει την αποτυχία της με την επίταξη στα νησιά, σχολιάζει το ΚΙΝΑΛ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: