Ρώσος πρέσβης: Αυστηρή τήρηση αρχών διεθνούς δικαίου, αποφυγή απειλών χρήσης βίας στη Μεσόγειο

File Photo: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρέσβης της Ρωσίας κ. Stanislav V. Osadchiy, Λευκωσία. ΚΥΠΕ, ΓΠΠ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Μόσχα καλεί όλες τις πλευρές να τηρούν αυστηρά τις αρχές του διεθνούς δικαίου, να αποφεύγουν τις απειλές χρήσης βίας και να επιδιώκουν την επίλυση διαφορών αποκλειστικά με ειρηνικό τρόπο, μέσω της ανάπτυξης ενός διαλόγου και της επεξεργασίας μέτρων εμπιστοσύνης.

Αυτά σημειώνει ο Ρώσος πρέσβης στην Κύπρο, Στανισλάβ Β. Οσάτσι, σε συνέντευξή του στον «Φ», σημειώνοντας πως ο καλύτερος τρόπος εκτόνωσης της έντασης στην περιοχή είναι η επίτευξη μιας μόνιμης, βιώσιμης και δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού.

Για τις σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας, ανέφερε πως αυτές δεν αναπτύσσονται σε βάρος των σχέσεων της Μόσχας με άλλες χώρες. «Αυτό αφορά και τις ιστορικά διαμορφωθείσες και παραδοσιακά φιλικές σχέσεις με την Κύπρο», είπε και πρόσθεσε πως «η Ρωσία πάντα ακολουθούσε θέσεις αρχών σε σχέση με τη διευθέτηση του Κυπριακού».

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρέσβης δεν κρύβει την ανησυχία του για τα όσα περιλαμβάνονται στον νόμο Μενέντεζ-Ρούμπιο και εκφράζει την ελπίδα πως η κυπριακή εξωτερική πολιτική δεν θα αλλοιωθεί «στη βάση της πολιτικής της αντιπαράθεσης και δεν θα τεθεί ενώπιον μιας ψεύτικης και λανθασμένης επιλογής υπέρ της Ρωσίας ή υπέρ της Δύσης».

  • Ο κ. Οσάτσι, αναφερόμενος στον αμερικανικό νόμο, σημειώνει την ανησυχία του για κάποιες πρόνοιές του, οι οποίες προβλέπουν την αντιμετώπιση κάποιας «αρνητικής δραστηριότητας» της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αναφέρεται συγκεκριμένα στην απαγόρευση της εισόδου ρωσικών πολεμικών πλοίων στα κυπριακά λιμάνια. Σε σχέση με τα πιο πάνω, ενδιαφέρον έχει και η αναφορά του στους Ρώσους, οι οποίοι ζουν στην Κύπρο: «Είμαι πεπεισμένος ότι τη φιλία μας, όπως και τους πολίτες μας που ζουν στο νησίδεν μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά οποιεσδήποτε πρόσκαιρες αλλαγές στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής».

Ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανακοινώνει επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα, προσκεκλημένος του Βλαντιμίρ Πούτιν, στο πλαίσιο των γιορτασμών για τα 75χρονα της Νίκης κατά του φασισμού, στις 9 Μαΐου. Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχουν σχέδια για επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Κύπρο.

 

Οι αγνοούμενοι … φορολογούνται στην Κύπρο! Εκπλήρωσαν το χρέος τους προς την πατρίδα, το κράτος ζητά ακόμη να το ξοφλήσουν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: