Ποινικές διώξεις σε αστυνομικούς εισηγείται το πόρισμα στον Γενικό Εισαγγελέα για την υπόθεση Μεταξά

File Photo: Η λίμνη του μεταλλίου στο Ξυλιάτο. ΚΥΠΕ / ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Από σήμερα το αποδεικτικό υλικό και το πόρισμα των ποινικών ανακριτών για τυχόν ευθύνες αστυνομικών για την υπόθεση Μεταξά βρίσκεται στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του philenews.com στο πόρισμα καταγράφεται ότι αφορά την υπόθεση σε σχέση με τη δράση του κατά συρροή δολοφόνου Νίκου Μεταξά και τη διαχείριση που έγινε από την Αστυνομία στις καταγγελίες και αναφορές για την εξαφάνιση γυναικών.

Όπως καταγράφει στο ρεπορτάζ του ο Μιχάλης Χατζηβασίλης philenews.com την Τετάρτη η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας συζήτησε την έκθεση του προέδρου της, Ανδρέα Πασχαλίδη και το πόρισμα των ποινικών ανακριτών όσον αφορά στους ισχυρισμούς κατά μελών της Αστυνομίας για ολιγωρία στη διερεύνηση των συνθηκών εξαφάνισης ελλειπόντων προσώπων. Επίσης σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η απόφαση της Αρχής μαζί με το πόρισμα των ανακριτών, την έκθεση του προέδρου που ήταν εποπτεύων της ποινικής ανάκρισης, καθώς και το σύνολο του αποδεικτικού υλικού, κοινοποιήθηκαν όπως ο Νόμος ορίζει, στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, για μελέτη και λήψη τελικής απόφασης.

Μάλιστα, στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρεται πως μιλώντας στον “Φιλελεύθερο” (philenews.com) ο κ. Πασχαλίδης, σημείωσε ότι δυνάμει του νόμου η απόφαση της Αρχής δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί, γι’ αυτό και θα αναμένονται οι αποφάσεις του Γενικού Εισαγγελέα. Ο Κώστας Κληρίδης αναμένεται ότι θα αναθέσει σε Εισαγγελέα της Δημοκρατίας τη μελέτη του πορίσματος και των εισηγήσεων και σε συνάρτηση με το αποδεικτικό υλικό που είναι τεράστιο, θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις. Μπορεί να συμφωνήσει με τις εισηγήσεις της Αρχής, να διαφωνήσει ή να ζητήσει περαιτέρω ανακρίσεις. Σημειώνεται ότι η απόφαση της Αρχής όπως διαβιβάστηκε στον Γενικό Εισαγγελέα, είναι ομόφωνη. Οι ποινικοί ανακριτές είχαν εισηγηθεί την ποινική δίωξη 23 ατόμων, ωστόσο τρεις από αυτούς αφαιρέθηκαν από ενδεχόμενη ποινική δίωξη και έγινε εισήγηση όπως εξεταστεί το ενδεχόμενο πειθαρχικής δίωξης.

Σύμφωνα επίσης με το philenews.com, οι εισηγήσεις για ποινικές ευθύνες αφορούν αστυνομικούς τόσο της πρώτης γραμμής που διερεύνησαν τις καταγγελίες για τις εξαφανίσεις γυναικών, όσο και υψηλόβαθμους που τις μελέτησαν και δεν παρενέβησαν ώστε να γίνει καλύτερη διερεύνηση. Και το ρεπορτάζ καταλήγει πως ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην πρώτη καταγγελία που αφορούσε μητέρα και το κοριτσάκι της όπου, όπως εκτιμάται, αν εντοπιζόταν έγκαιρα ίσως να μην είχαμε τόσα πολλά θύματα. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην στρατιωτικός είχε παραδεχθεί τη δολοφονία πέντε γυναικών και δύο παιδιών. Τα θύματά του τα έριχνε είτε σε πηγάδια είτε σε λίμνες στην περιοχή Μιτσερού. Τρία από τα θύματά του τα πέταξε μέσα σε βαλίτσες και χρειάστηκαν μεγάλες και επίπονες προσπάθειες για να εντοπιστούν στην Κόκκινη Λίμνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το philenews.com

Τα τσιράκια του Ερντογάν έπιασαν δουλειά: Γάμος με το ζόρι δεν γίνεται στην Κύπρο είπε ο Τατάρ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal