Ο κορωναϊός σάρωσε ακόμα και την “κλιματική κρίση”: Κάθε κίνδυνος έχει τον τρόπο αντιμετώπισής του

O Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte (Κ) παρευρέθηκε στην πρώτη συνάντηση της μόνιμης επιτροπής μεταξύ υπουργών και κυβερνήσεων των ιταλικών περιφερειών για να αντιμετωπίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στα κεντρικά γραφεία του τμήματος Πολιτικής Προστασίας. Ιταλία. EPA, FILIPPO ATTILI, CHIGI PALACE PRESS OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Του Δρ. ΣΩΤΗΡΗ Ν. ΚΑΜΕΝΟΠΟΥΛΟΥ (*)

Τελικά έπρεπε να έρθει η κρίση του κορωνοϊού για να αντιληφθεί ο κόσμος τι εστί πραγματική κρίση και όχι κλιματική «κρίση».

Τι εννοεί η παραπάνω φράση;

Πριν λίγους μήνες είχαν αναφερθεί τα εξής:

«Τί πραγματικά θα συνέβαινε στην παγκόσμια οικονομία, στα χρηματιστήρια, στους δρόμους των μεγαλουπόλεων, στα σούπερ-μάρκετ, εάν ξαφνικά διαπιστωνόταν εμπεριστατωμένα ότι η ανθρωπότητα να κινδυνεύει με εξαφάνιση, ότι το ανθρώπινο γένος τελειώνει, σβήνει, ότι ο πλανήτης καταστρέφεται χωρίς να υπάρχει επιστροφή. Λέτε λοιπόν, οι εκατοντάδες οικονομικοί αναλυτές της WallStreet, οι επιχειρηματίες των ΗΠΑ, οι επενδυτές των διάφορων hedgefunds κλπ., να αντιδρούσαν θετικά εάν υπήρχε όντως, πραγματικός κίνδυνος εξαφάνισης του ανθρώπινου γένους εάν βρισκόμασταν εν μέσω κλιματικής κρίσης;», [1].

Τί συμβαίνει σήμερα με τον κορωνοϊό;

Τα χρηματιστήρια πέφτουν, ο κόσμος στη βόρεια Ιταλία συρρέει στα σουπερμάρκετ κ.λπ. Εκτίμηση του γράφοντα είναι ότι οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και στις αγορές ίσως θα αρχίσoυν να εμφανίζονται αργότερα.

Ήδη έχει επηρεασθεί η προσφορά σε πρώτες ύλες από Κίνα, π.χ. σπάνιες γαίες (και όχι μόνο) καθώς λόγω της καραντίνας έχει αποδομηθεί η αλυσίδα προσφοράς πρώτων υλών: από το ορυχείο, στη μεταλλουργία, στην κατασκευή εξαρτημάτων, στην κατασκευή/συναρμολόγηση τελικών προϊόντων, στην προώθησή τους στην παγκόσμια αγορά.

Το πιο περίεργο;

Τώρα κάποιοι εύχονται να αυξηθεί η παγκόσμια θερμοκρασία μήπως και περιοριστεί ο κορωνοϊός, [2]. Γιατί; Επειδή οι κρύες κλιματικές συνθήκες ευνοούν τη διασπορά επιδημιών. Αντίθετα,η διασπορά μίας επιδημίας εμποδίζεται από τις υψηλές θερμοκρασίες.

  • Επιδημιολόγοι δεν είμαστε αλλά χωρίς να υπάρχει μεγάλη πιθανότητα λάθους κάτι τέτοιο δεν ισχύει; Ορισμένοι «τρελοί» επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αντί για την υπερθέρμανση του πλανήτη πιθανώς να οδεύουμε προς υπερψύξη του πλανήτη [3] & [4]. Κάποιοι τόλμησαν και αποκάλεσαν αυτούς τους επιστήμονες ως «αρνητές» και τις απόψεις τους ως ψευδοεπιστήμη, [5] απλώς και μόνο επειδή τόλμησαν να θέσουν μία διαφορετική άποψη η οποία έχει επιστημονική βάση. Όμως πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις ακούστηκαν περίεργα πράγματα για τη μιλιταριστική πηγή(;) της κλιματικής επιχειρηματικότητας(businessθα το αποκαλούσαν κάποιοι) από την οποία προήλθαν οι συγκεκριμένες απόψεις, [6].

Οψόμεθα…

Ας ευχηθούμε οι εκτιμήσεις για «υπερψύξη» των συγκεκριμένων επιστημόνων να μην επιβεβαιωθούν. Ο λόγος που ευχόμαστε κάτι τέτοιο;Στην τελευταία περίοδο υπερψύξης του πλανήτη, στην αποκαλούμενη LittleIceAge (1550-1850), οι επιδημίες σάρωσαν τον κόσμο, [7].

Η περίοδος αυτή είχε αποτυπωθεί από τους ζωγράφους της εποχής σε πάρα πολλούς πίνακες ζωγραφικής. Το γεγονός αυτό οδήγησε στη δημιουργία σχετικού «ρεύματος» στη ζωγραφική με τον αντίστοιχο τίτλο «LittleIceAge», [8]. Σημαντικότερος εκπρόσωπος του ρεύματος ζωγραφικής LittleIceAge ήταν ο ζωγράφος HendrickAvercamp (1585-1634).

Όπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα της Αμερικανικής ΕθνικήςΠινακοθήκης:

«In his landscapes, people young and old, rich and poor, share both the joy and the hardship of the Little Ice Age. This climatic phenomenon, which peaked in the 17th and early 18th centuries, was characterized by extremely severe winters that arrived early and lasted well into spring. Avercamp’s earliest dated painting, from 1608, came after a winter in which temperatures averaged well below freezing».

Δηλαδή σε μετάφραση: Στα τοπία του, νέοι και ηλικιωμένοι, πλούσιοι και φτωχοί, μοιράζονται τόσο τη χαρά όσο και τη δυσκολία της Μικρής Εποχής των Παγετώνων. Αυτό το κλιματικό φαινόμενο, που κορυφώθηκε τον 17ο και στις αρχές του 18ου αιώνα, χαρακτηρίστηκε από εξαιρετικά σοβαρούς χειμώνες που έφτασαν νωρίς και διήρκεσαν μέχρι την άνοιξη. Η πρώϊμη ζωγραφική του Avercamp, από το 1608, προήλθε μετά από ένα χειμώνα στον οποίο οι θερμοκρασίες ήταν κατά μέσο όρο αρκετά κάτω από τις συνθήκες παγετού.

  • Ωστόσο, με αφορμή την εμφάνιση του κορωνοϊού δεν μπορούμε παρά να ξανα-θέσουμε ορισμένες ενοχλητικές, αλλά ορθολογικές ερωτήσεις: Τί θα συμβεί εάν το μοντέλο της κλιματικής υπερθέρμανσης αποδειχθεί τελικώς αποτυχημένο;
  • Τί θα συμβεί εάν το θεωρητικά μοντέλα των Κινέζων – και άλλων – επιστημόνων αποδειχθεί ορθό; Πώς θα προστατευθούν οι άνθρωποι εάν πράγματι υφίσταται μεν κλιματική αλλαγή (όπως υπήρξαν δεκάδες κλιματικές αλλαγές τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια) αλλά οδεύουμε προς υπερψύξη αντί για υπερθέρμανση;
  • Θα έχουμε φροντίσει να δημιουργηθούν κατάλληλες τεχνολογίες για την αντιμετώπιση τέτοιου κινδύνου; Θα υπάρχει Plan B; Πώς θα προστατευθούν σε αυτή την περίπτωση οι επόμενες γενιές; Έχουν αναλογισθεί ορισμένοι τις ευθύνες τους όταν υιοθετούν απρόσκοπτα ένα θεωρητικό μοντέλο χωρίς Plan B, [9];

Εμείς το ρόλο του προφήτη δεν θα τον παίξουμε.

Άλλωστε κανείς επιστήμονας δεν μπορεί να πει ότι διαθέτει το αλάθητο. Κανένα μαθηματικό μοντέλο δεν μπορεί να καταστεί η πανάκεια για όλες τις λύσεις. Στη συζήτηση περί κλιματικής αλλαγής έχουμε αναλωθεί στην εξέταση των μοντέλων προσομοίωσης χωρίς να δίνουμε σημασία στα πραγματικά δεδομένα. Στα inputs.

Ταυτόχρονα, η Επιστήμη οφείλει να αμφισβητεί τα πάντα και να θέτει ενοχλητικά ερωτήματα και «whatif»σενάρια. Οι επιστήμονες δεν πρέπει χωρίζονται σε «ορθόδοξους» και «αρνητές». Πού ζούμε επιτέλους; Αυτά ίσχυαν την περίοδο του Μεσαίωνα. Στην περίοδο της Ιεράς Εξέτασης.

Τότε που η Εκκλησία δεν δίστασε να στραφεί ακόμη και εναντίον του Γαλιλαίου. Οι επιστήμονες πρέπει να είναι ορθολογιστές και να εξετάζουν τα δεδομένα με προσοχή και σεβασμό αναζητώντας την Αλήθεια. Το μονοπάτι προς την επιστημονική Αλήθεια είναι δύσκολο και το λάξευμά του δεν πρέπει να επηρεάζεται από ολοκληρωτικές συναινέσεις και θρησκοληπτικούς αφορισμούς. Αυτά συνήθως υποκρύπτουν άλλες σκοπιμότητες οι οποίες καμία σχέση δεν έχουν με την Επιστήμη.

  • Όσο αφορά τον κορωνοϊό;

Η ανθρωπότητα έχει περάσει από πολλές πραγματικές κρίσεις και τα έχει καταφέρει μια χαρά. Η Επιστήμη και η Τεχνολογία έχουν αναπτυχθεί με τρομερούς ρυθμούς και τίποτε δεν πρέπει να μας πανικοβάλλει.

Μία μικρή «ανώμαλη» περίοδος είναι κι αυτή και θα περάσει. Κάθε κίνδυνος έχει τον τρόπο αντιμετώπισής του. Ψυχραιμία και μακριά από προφήτες και τις καταστροφολογίες τους.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
1. https://slpress.gr/oikonomia/o-tramp-i-klimatiki-allagi-kai-to-ifaisteio-yellowstone/
2. https://www.reuters.com/article/us-china-health-explainer/could-warmer-weather-help-contain-the-coronavirus-idUSKBN20F1RG
3. https://greeklignite.blogspot.com/2019/02/blog-post_56.html
4. https://file.scirp.org/pdf/ACS_2019010914482656.pdf
5. https://www.ellinikahoaxes.gr/2019/06/13/climate-change/
6. https://www.zougla.gr/media/article/i-fake-dimosiografi-ton-ellinikon-hoaxes
7. https://www.jstor.org/stable/203063?seq=1
8. https://www.nga.gov/features/slideshows/the-little-ice-age.html
9. https://www.huffingtonpost.gr/entry/klimatike-allaye-mepos-to-montelo-pithanos-apoteychanei_gr_5c7ada8fe4b035d14af88ca5

(*) PhD Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείου Κρήτης

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Επιστολή στον κ. Πρωθυπουργό από τη Χαλέπα Χανίων Νο 2: Κηρύξτε ΑΟΖ και 12 μίλια τώρα…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: