Μετωπική σύγκρουση νησιών – κυβέρνησης για τις επιτάξεις: Συλλαλητήριο στην Αθήνα

Κάτοικοι της Μόριας πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, υλοποιώντας την απόφαση της λαϊκής τους συνέλευσης. ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ




Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στο κέντρο της Αθήνας έχει προγραμματιστεί για σήμερα (Πέμπτη) το μεσημέρι από κατοίκους των νησιών της Λέσβου, της Σάμου και της Χίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της κυβέρνησης να επιτάξει εκτάσεις για τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων.

Η κυβέρνηση αν και περιμένει να δει το μέγεθος των αντιδράσεων δηλώνει ότι δεν είναι διατεθειμένη να υπαναχωρήσει από τις αποφάσεις της εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Παράλληλα εξαγγέλλει πρωτοβουλίες και ανακοινώνει οικονομική ενίσχυση των δήμων και καταβολή αποζημιώσεων για φθορές από μετανάστες και πρόσφυγες το 2019.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με ανακοίνωση της καλεί να συμμετέχουν στο σημερινό συλλαλητήριο όσους κατάγονται από τα συγκεκριμένα νησιά αλλά μένουν στην Αθήνα. Ήδη με ψήφισμά τους 12 Διοικητικά Συμβούλια Λεσβιακών Συλλόγων της Αττικής στηρίζουν την σημερινή κινητοποίηση, ζητώντας την άμεση απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και την κατάργηση όλων των δομών στα συγκεκριμένα νησιά.

Ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης δηλώνει αντίθετος με την απόφαση της κυβέρνησης να κατασκευάσει κλειστά κέντρα. Στον αντίποδα ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης υποστηρίζει πως η κυβέρνηση δεν αιφνιδίασε κανέναν από την στιγμή που είχε ανακοινώσει τα μέτρα τα οποία πρέπει να υλοποιήσει «Για να μειωθούν οι ροές απαιτούνται κλειστά κέντρα» τονίζει ο υπουργός Μετανάστευσης.

Πέτσας: Η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο ζήτημα των κλειστών δομών, δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας λέγοντας: «Οι περιοχές στις οποίες δημιουργούνται οι κλειστές δομές είναι σχετικά απομακρυσμένες, χωρίς κάποια ιδιαίτερη εμπορική αξία, είναι μάλλον απαξιωμένες. Επομένως, αυτή τη στιγμή με την επίταξη τι κάνουμε; Δεν δημεύουμε την περιοχή. Επιτάσσουμε τις συγκεκριμένες εκτάσεις για ένα χρονικό διάστημα τριών ετών, για το οποίο θα καταβάλλει ενοίκιο το Ελληνικό Δημόσιο. Άρα, αυτός ο οποίος θα δει την περιουσία του, το ακίνητό του να γίνεται χώρος για αυτή την κλειστή δομή, θα έχει ένα εισόδημα για αυτό το χρονικό διάστημα».

«Μασάζ» από Μηταράκη και Χρυσοχοΐδη

Βουλευτές που εκλέγονται στα συγκεκριμένα νησιά αλλά και κομματικά στελέχη δέχονται τις πιέσεις των τοπικών κοινωνιών που διαμαρτύρονται για το ζήτημα των κλειστών δομών. Η κατάσταση που επικρατεί στο βορειοανατολικό Αιγαίο προβληματίζει έντονα το Μαξίμου που αναζητά τρόπους να κατευνάσει τα πνεύματα αλλά και να εκτονώσει τις αντιδράσεις που υπάρχουν ακόμα και από τοπικά «γαλάζια» στελέχη.

Γι’ αυτό τον λόγο την Κυριακή στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Νότης Μηταράκης θα ενημερώσουν τα κομματικά στελέχη για το μεταναστευτικό αλλά και για τα ζητήματα της ασφάλειας.

Πρόκειται για την πρώτη από μία σειρά συναντήσεων με τα στελέχη της “γαλάζιας” παράταξης, υπό τον τίτλο “Κλείνουμε τις εκκρεμότητες του χθες-Δημιουργούμε σε στέρεες βάσεις την Ελλάδα του Αύριο”, που αποτελεί πρωτοβουλία του γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Στεργίου.

HJ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: