Κινήσεις για εποικισμό Αμμοχώστου από Τουρκία: Υλοποίηση σχεδίου περικύκλωσης της Κύπρου

FILE PHOTO: Φωτογραφία που εικονίζει άποψη του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου από τη θάλασσα για πρώτη φορά μετά από 49 χρόνια. ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η βαθμηδόν υλοποίηση ενός σχεδιασμού περικύκλωσης σε πρώτο στάδιο την Κύπρου και σε τελική φάση της πλήρους ελέγχου της ( πολιτικά, γεωστρατηγικά, ενεργειακά) βρίσκεται σε εξέλιξη από την Τουρκία.

Στη θάλασσα γίνονται ως γνωστό παράνομες γεωτρήσεις από την Άγκυρα στην κυπριακή ΑΟΖ ενώ στο έδαφος η κατοχική δύναμη προελαύνει. Στα πλαίσια αυτού του σχεδιασμού εντάσσονται και οι κινήσεις για την Αμμόχωστο.

Η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου χρησιμοποιείται ενίοτε από την τουρκική πλευρά ως εργαλείο εκβιασμού και πίεσης προς τη Λευκωσία. Η απειλή για εποικισμό της επανέρχεται και για πρώτη φορά υπήρξαν και κινήσεις προς την κατεύθυνση της υλοποίησης. Μια σειρά από ενέργειες συντηρούν το θέμα στο προσκήνιο, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνουν πως η κατοχική Τουρκία έχει εντάξει το ζήτημα σε έναν οδικό χάρτη επιβολής νέων τετελεσμένων επί του κυπριακού εδάφους. Την ίδια ώρα, πάντα, με τις κινήσεις που γίνονται στη θάλασσα.

Την τελευταία περίοδο, κυρίως μετά από την κατάρρευση της Πενταμερούς Διάσκεψης στο Κραν Μοντάνα (Ιούλιος 2017) και εντεύθεν, η Άγκυρα επανήλθε επί του θέματος με μεθοδεύσεις που αναπτύσσονται κυρίως παρασκηνιακά.

  • Σε σύσκεψη στα κατεχόμενα, υπό τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών ΜεβλούτΤσαβούσογλου, και με τη συμμετοχή του Μουσταφά Ακιντζί και των αρχηγών των κομμάτων, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουλίου 2017, εξετάσθηκε πλαίσιο κινήσεων, στο οποίο περιλαμβανόταν και το θέμα της Αμμοχώστου.

Ως αποτέλεσμα αυτής της σύσκεψης έγιναν ενέργειες που ποσώς δεν μπορούν να υποβαθμιστούν με αποκορύφωμα τη συζήτηση που έγινε το Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2020, στην περίκλειστη περιοχή, στην παρουσία του Τούρκου αντιπροέδρου και του υπουργού Δικαιοσύνης, όπου εξετάσθηκαν νομικοί και πολιτικοί τρόποι υλοποίησης του σχεδίου εποικισμού. Προηγήθηκαν οι χωριστές επισκέψεις στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου τον περασμένο Σεπτέμβριο από τους Τούρκους υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας και Δικαιοσύνης. Έγινε, επίσης, ξενάγηση, για πρώτηφορά, δημοσιογράφων.

  • Περαιτέρω έγινε βολιδοσκόπηση από Τουρκοκύπριο επιχειρηματία Ελληνοκύπριων ιδιοκτητών, οι περιουσίες των οποίων βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο, όσον αφορά την προθυμία τους να τις πουλήσουν. Ο Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας διενήργησε εκ μέρους του κατοχικού καθεστώτος, σίγουρα με εντολές του τελευταίου.

Η τουρκική πλευρά διαδίδει πως με την αξιοποίηση των περιουσιών θα δημιουργηθεί μια κοσμοπολίτικη περιοχή, όπως… το Λας Βέγκας.

Ανακοινώθηκε, επίσης, καταγραφή των περιουσιών από ομάδα ειδικών. Στόχο της ήταν να αποδείξει ότι οι περιουσίες δεν ανήκουν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, τους Ελληνοκύπριους, αλλά στο ΕΒΚΑΦ (μουσουλμανικό ίδρυμα στην Κύπρο, το οποίο ιδρύθηκε το 1750 και χειρίζεται τις δωρεές κτημάτων) που έχουν γίνει από πιστούς για θρησκευτικούς λόγους προς τον Αλλάχ.

  • Αυτή η προσπάθεια συνιστά εν πολλοίς κίνηση στο κενό, καθώς είναι γνωστό σε ποιους ανήκουν οι περιουσίες. Είναι όμως πρόδηλο ότι, σε περίπτωση που θα ανοίξει η περιοχή, θα σπρώξουν τους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες προς την Επιτροπή Αποζημιώσεων, όπου θα αρχίσουν ατέρμονες διαδικασίες για να τις διεκδικήσουν. Υπάρχει την ίδια ώρα και το ζήτημα των περιουσιών σε σχέση με τη λεγόμενη Επιτροπή Αποζημιώσεων. Αυτό, κατά τους Τούρκους, θα επιλύσει και το περιουσιακό.

Το σκηνικό θα αρχίσει να στήνεται κατά πιο συγκεκριμένο τρόπο μετά τις ψευδοεκλογές, που χρονικά τοποθετούνται τον ερχόμενο Απρίλιο. Η Τουρκία στην περίπτωση της Αμμοχώστου θα κάνει την κίνηση, την οποία προφανώς και θα την παρουσιάσει ως «άνοιγμα» καθώς ενδεχομένως θα καλέσει τους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες να επιστρέψουν!

Πώς;

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικηγορικών Συλλόγων Τουρκίας, Μετίν Φεϊζίογλου, που οργάνωσε την σύναξη της 15ης Φεβρουαρίου στην περίκλειστη περιοχή, εξήγησε τα επόμενα βήματα:

  •  «Εμείς θα προσκαλέσουμε εδώ τους προ του 1974 ιδιοκτήτες. Δεν θα πούμε σε άλλους Τούρκους από άλλα μέρη της βόρειας Κύπρου ελάτε κοπιάστε να εγκατασταθείτε σε όποιο κτήριο επιθυμείτε. Ή δεν θα πούμε ελάτε από την Ανατολία, υπάρχουν άδεια κτήρια […] ο καθένας είναι ιδιοκτήτης του μέρους το οποίο θα πάρει. Θα πούμε ‘ελάτε’ σε όποιον ήταν κάτοικος σε εκείνο το ξενοδοχείο ή σε όποιους είναι οι νόμιμοι κληρονόμοι του». Και μετά από αυτό έφθασε και στο διά ταύτα: «Ελάτε αλλά έχουμε έναν όρο. Θα αναγνωρίσετε την κυριαρχία της (παράνομης) ‘’ΤΔΒΚ’’. Θα δώσετε τον τίτλο του. Θα μπορείτε να λειτουργήσετε το ξενοδοχείο σας υπό την κυριαρχία της (παράνομης) ‘’ΤΔΒΚ’’».

Δηλαδή, μόνο εάν αναγνωρίσει το ψευδοκράτος μπορεί κάποιος να επιστρέψει. Και επιπροσθέτως, να διαμορφωθούν φόρμουλες να μπορούν Ελληνοκύπριοι να πωλούν τις περιουσίες τους σε τουρκικές εταιρείες.

  • Είναι σαφές πως ο εποικισμός της Αμμοχώστου, η προέλαση στη νεκρή ζώνη, οι παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ συνθέτουν το σκηνικό της επιθετικότητας, επεκτατικότητας της κατοχικής Τουρκίας. Το θέμα είναι πως προχωρεί ανενόχλητη και επειδή αυτό το αντιλαμβάνεται είναι περισσότερο αλαζονική και απαιτητική.

Για πρώτη φορά από το 1974 και εντεύθεν ο τουρκικός κίνδυνος είναι τόσο ορατός. Η Άγκυρα εξαγγέλλει και υλοποιεί. Ο Ερντογάν, ο Τσαβούσογλου, ο Ακάρ, κάνουν συχνά εξαγγελίες προετοιμάζουν το έδαφος και στη συνέχεια αρχίζει η υλοποίηση.

  • Λεηλατήθηκε και «σφραγίστηκε» η περιοχή

Η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου έχει έκταση περίπου 6,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αποτελεί περίπου το 17% της έκτασης του δήμου Αμμοχώστου.

Μετά την κατάληψη της Αμμοχώστου από τα τουρκικά στρατεύματα στις 16 Αυγούστου 1974 , η περιοχή, αφού λεηλατήθηκε, «σφραγίστηκε» και αποκόπηκε από τα δημοτικά όρια με συρματόπλεγμα και άλλα εμπόδια. Η περίκλειστη περιοχή είναι υπό την ευθύνη του τουρκικού στρατού, ο οποίος απαγορεύει την πρόσβαση σε αυτή για όλους.

  • Η αντίδραση της Λευκωσίας

Η Λευκωσία προβαίνει σε διπλωματικό επίπεδο κινήσεις.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει αποστείλει επιστολές προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, τους ηγέτες των κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και των εταίρων μας στην Ε.Ε. Περαιτέρω ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, έθεσε το θέμα της Αμμοχώστου στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τον οποίον συνάντησε στη Γενεύη.

Έχει, όμως, η Λευκωσία ένα άλλο εργαλείο πίεσης. Έχει προειδοποιήσει πως σε περίπτωση που θα προχωρήσει η Τουρκία η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπλοκάρει τα ευρωπαϊκά κονδύλια προς την Τουρκία και τα κατεχόμενα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Μύθοι και διαψεύσεις στον κόσμο του Ταγίπ: Με παρακάλια, καλοπιάσματα δεν ασκείται πολιτική

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: