Κική Δημουλά: Από τα ντολμαδάκια στο μυστήριο της ποίησης και στην έμπνευση (ηχητικό)

File Photo: “Όσο μπορείτε να μπείτε σε ένα μυστήριο, άλλο τόσο μπορείτε να μπείτε και στην ποίηση”, είχε πει η Κική Δημουλά που έφυγε στα 89 της. Photo via Facebook




Του ΛΑΖΑΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΚΙΔΗ

“Να είσαι καλά που με θυμήθηκες στα γενέθλιά μου, ευγενικέ μου φίλε”, μου είχε πει η Κική Δημουλά τον περασμένο Ιούνιο. Ήταν στις 6 του μήνα και «γέμιζε» τα 88 της. Ήταν και η τελευταία μας κουβέντα. Της το είχα υποσχεθεί, «θα σας πάρω να ευχηθώ», έχετε ίδια ηλικία με τον μπαμπά μου!

Μια ραδιοφωνική συνέντευξη μου είχε παραχωρήσει στον Real FM 107,1, στις 21 Μαρτίου του ΄19, ήταν Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης κι ήταν τα λόγια της ένα ποίημα από μόνα τους. “Μακάρι να τη βγάλεις, αν καταφέρεις να σου μιλήσει..”. μου είχε πει τότε ο διευθυντής μου στον σταθμό, ο Μπάμπης ο Τζιομπάνογλου. Απανωτές κλήσεις, συνεννοήσεις με την οικονόμο της, τη γυναίκα που τη φρόντιζε, ταλαιπωρούνταν από τότε με την υγεία της, αλλά η φρεσκάδα στα λόγια της ήταν εντυπωσιακή. “Να είμαι καλά και να μιλήσουμε”, μου είπε.

  • Απάντησε τελικά στο τηλέφωνο, χαμόγελο εγώ μέχρι τ’ αυτιά. Ο ηχολήπτης ο Τάσος ο Τριανταφύλλου βλέποντας τη χαρά μου μου έκανε “σινιάλα”, ωραία, cool. Πόσο cool μπορεί να είναι κανείς όταν την Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης έχει πλάι του την Κική Δημουλά; Τη ρώτησα πότε έρχεται η έμπνευση, “… δεν σου έρχεται την ώρα που τρως ντολμαδάκια”, “η ποίηση προσφέρεται να μας βοηθήσει, ακόμη κι αν δεν το μπορεί…”.

Για την Κική Δημουλά έχουν γραφτεί τόσα εν ζωή, έχουν ακουστεί τόσα και τόσα. “Χορτασμένη” από αναγνώριση φεύγει, νομίζω. Η στάση της στα γράμματα, στα κεντρικά ζητήματα της καθημερινότητας έχει καταγραφεί. Η προσφορά της στη νεοελληνική γραμματεία θα συζητιέται για πολλά χρόνια.

Άλλωστε, πόσο αλύγιστος, αδιάφορος μπορείς να προσπεράσεις φράσεις δικές της σαν κι αυτές: «Βαδίζεις σε μιαν έρημο. Ακούς ένα πουλί να κελαηδάει. Όσο κι αν είναι απίθανο να εκκρεμεί ένα πουλί μέσα στην έρημο, ωστόσο εσύ είσαι υποχρεωμένος να του φτιάξεις ένα δέντρο. Αυτό είναι το ποίημα».

  • Στη ραδιοφωνική μας συνομιλία “ξεκαθάρισε” τη σχέση της ποίησης και του μυστηρίου: “Όσο μπορείτε να μπείτε σε ένα μυστήριο, άλλο τόσο μπορείτε να μπείτε και στην ποίηση”. Μιλούσε γι΄ αυτήν σαν να ήταν μια φίλη της, μια γνωστή που την ήξερε: “Είναι το μόνο που θα της αρέσει (της ποίησης) να της αποδίδουν, το μυστήριο. Κατ΄ εμέ είναι απολύτως μυστήριο η ποίηση”.Απευθύνοντάς της σήμερα τον ύστατο χαιρετισμό από τις φιλόξενες στήλες του Hellas Journal, θα σιγοντάρω κι εγώ γι’ αυτό το «μυστήριο» της ποίησης: “Γιατί να το λύσουμε αγαπητέ μου; Εδώ δεν το έλυσαν 2.500 χρόνια, θα το λύσουμε εμείς;”.

    Φέτος, σχεδίαζα να της ζητήσω να στείλει ηλεκτρονικά μια καλημέρα σε όλους σας για την Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης. Δεν πρόλαβα.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΚΙΚΗ ΔΗΜΟΥΛΑ

https://www.youtube.com/watch?v=rfvrd3aD3TU

ΥΓ: Από το πέρασμά μου στον Real FM 107,1 στη Θεσσαλονίκη, τρεις συνεντεύξεις θα μου μείνουν σφηνωμένες στη μνήμη: του Κώστα Γαβρά, του Γιάνη με ένα “ν” Βαρουφάκη και της Κικής Δημουλά. Της τελευταίας τη βάζω στα δημοσιογραφικά “προικό” μου…

Έφυγε η μεγάλη μας ποιήτρια Κική Δημουλά, αλλά τα ποιήματά της θα ζουν αιώνια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: