Ηττηθήκαμε, λέει ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ιρλανδίας: Στο Σιν Φέιν τώρα η ευθύνη

File photo: Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ, κατά την ψηφοφορία της 8ης Φεβρουαρίου. EPA/AIDAN CRAWLEY




Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ δήλωσε ότι είναι πιθανόν ότι θα είναι ο επόμενος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά το κόμμα του, το Φίνε Γκάελ θα είναι πρόθυμο να συμβάλει στον σχηματισμό κυβέρνησης εάν αποτύχει το Σιν Φέιν.

«Ηττηθήκαμε στις εκλογές αυτές, δεν υπάρχει λόγος να προσπαθήσουμε να το καλλωπίσουμε κατά οποιονδήποτε τρόπο. Μπορεί οι διαφορές να ήταν οριακές, αλλά αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι μας λένε ότι το Φίνε Γκάελ πρέπει να περάσει στην αντιπολίτευση και είμαστε απολύτως πρόθυμοι να το κάνουμε», είπε ο απερχόμενος πρωθυπουργός.

«Μιλώντας για αυτό που θα ακολουθήσει τις επόμενες δύο εβδομάδες, είμαστε το κόμμα που ίδρυσε το κράτος και εάν υπάρξει ανάγκη να προσφέρουμε πολιτική σταθερότητα και χρηστή διακυβέρνηση, είμαστε πρόθυμοι να συνομιλήσουμε με άλλα κόμματα, αλλά αρχικά η ευθύνη πέφτει στο Σιν Φέιν».

Το Σιν Φέιν εξασφάλισε το μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Σαββάτου και προηγείται οριακά των κεντροδεξιών Φιάνα Φέιλ και Φίνε Γκάελ. Μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις θα απαιτηθούν στην προσπάθεια για τον σχηματισμό της νέας ιρλανδικής κυβέρνησης.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Δουβλίνο, Ιρλανδία

Πριν καν κυβερνήσει, το Σιν Φέιν ζητεί από Βρυξέλλες στήριξη για επανένωση της Ιρλανδίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: