Οι Τούρκοι έχουν μακράν την πιο εχθρική γνώμη για το ΝΑΤΟ από όλες τις χώρες της Συμμαχίας [πίνακας]

File Photo: Τα γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. EPA, STEPHANIE LECOCQ




H κοινή γνώμη της Τουρκίας είναι η πλέον αρνητική προς το ΝΑΤΟ, ανάμεσα στα κράτη – μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας.

H διαπίστωση προκύπτει από τα ευρήματα δημοσκόπησης του Κέντρου Ερευνών Pew, η οποία πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2019 επί δείγματος 21.000 ατόμων σε 19 χώρες.

Οι θετικές απόψεις για το ΝΑΤΟ κυμαίνονται από το 82% της Πολωνίας έως το 21% της Τουρκίας, με τους Ελληνες να έχουν τη δεύτερη χειρότερη άποψη για την Ατλαντική Συμμαχία, με ποσοστά όμως που βρίσκονται αρκετά μακριά από τα αντίστοιχα τουρκικά.

Συγκεκριμένα το 51 % των Ελλήνων έχουν αρνητική άποψη για το ΝΑΤΟ έναντι 37% που έχουν θετική.

Αντιστοίχως, οι Τούρκοι έχουν αρνητική άποψη σε ποσοστό 55% ενώ μόνο το 21% διατηρεί θετική.

Σε άλλα ευρήματα, οι πολίτες των χωρών του ΝΑΤΟ είναι λιγότερο ομόφωνοι από ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια όσον αφορά την πεποίθηση ότι ο αμερικανικός στρατός θα σπεύσει να τους βοηθήσει, αν η Ρωσία εξαπολύσει επίθεση εναντίον της χώρας τους, σύμφωνα με τη μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, 60% των πολιτών των χωρών μελών της Ατλαντικής συμμαχίας πιστεύουν πως οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν στρατιωτικά μια χώρα του ΝΑΤΟ σε περίπτωση ρωσικής εισβολής.

Μόνο 29%, κατά μέσο όρο, πιστεύουν πως οι ΗΠΑ δεν θα σπεύσουν να τους βοηθήσουν και οι άλλοι δεν εκφράζουν άποψη, διευκρινίζει το Pew.

Το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων, το οποίο πραγματοποιεί κάθε δύο χρόνια αυτή την έρευνα σχετικά με το ΝΑΤΟ, επισημαίνει πως οι απαντήσεις σ’ αυτή την ερώτηση είχαν πολλές διακυμάνσεις από το 2015, καθώς οι σύμμαχοί εμφανίζονται πιο διχασμένοι στην ερώτηση αυτή.

Απόψεις χωρών – μελών για το ΝΑΤΟ.Πηγή: Pew

Η αναλογία των πολιτών που είναι σίγουροι ότι οι ΗΠΑ θα σπεύσουν σε βοήθειά τους μειώθηκε κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες από το 2015 έως το 2019 στη Γαλλία, κατά 5 μονάδες στη Γερμανία, κατά 3 μονάδες στον Καναδά και κατά 16 μονάδες στην Ουγγαρία.

Αντίθετα αυξήθηκε κατά 7 μονάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία και κατά 6 μονάδες στην Τουρκία.

Όπως συνέβαινε ήδη το 2015, οι πολίτες των χωρών του ΝΑΤΟ δεν είναι ενθουσιασμένοι με την ιδέα πως η χώρα τους θα σπεύσει να βοηθήσει μια άλλη χώρα της Ατλαντικής συμμαχίας σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης.

To ισοζύγιο των απόψεων για την Ατλαντική Συμμαχία. Πηγή: Pew

Μόνο σε 5 από τις 16 χώρες μέλη, τις οποίες αφορά η έρευνα αυτή –Ολλανδία, ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία και Λιθουανία–, μια πλειονότητα των ερωτηθέντων πιστεύει πως η χώρα της οφείλει να συμμετάσχει σε μια στρατιωτική επιχείρηση για να συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις του άρθρου 5 της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ, που προβλέπει πως «μια επίθεση εναντίον ενός συμμάχου θεωρείται επίθεση εναντίον όλων των συμμάχων».

Η αναλογία αυτή μειώνεται στο 41% στη Γαλλία και την Ισπανία, στο 36% στην Τσεχία, στο 34% στη Γερμανία, στο 33% στην Ουγγαρία και στο 32% στην Τουρκία και τη Σλοβακία. Μόνο 25% το πιστεύουν στην Ελλάδα και την Ιταλία και μόλις 12% στη Βουλγαρία.

Με πληροφορίες από Pew Research Center, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τα τεχνάσματα της Άγκυρας δεν σταματούν: Ας το θυμούνται όσοι θα συζητήσουν τις επόμενες ημέρες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: