Φειδωλός ο Σαρλ Μισέλ μετά την αποτυχία συμφωνίας: Δεν προσδιόρισε ημερομηνία νέας Συνόδου

Φωτογραφία , πηγή ΚΥΠΕ
Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο και θα δούμε στο μέλλον πως θα επιτύχουμε συμφωνία με ομοφωνία στο Συμβούλιο, δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ.

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τον επόμενο πολυετή κοινοτικό προϋπολογισμό ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, εξαγγέλλοντας ότι οι 27 θα επιστρέψουν στο ζήτημα του ΠΔΠ στο μέλλον, χωρίς να προσδιορίσει το πότε ακριβώς.

“Τις τελευταίες ημέρες εργαστήκαμε πολύ σκληρά, ώστε να προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία σε σχέση με τον επόμενο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, παρατηρήσαμε ότι χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο, γνωρίζουμε ότι αυτό το ΠΔΠ είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα, μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση, ειδικά μετά το Brexit και το κενό μεταξύ 60 και 75 δισ.Ευρώ. Εργαστήκαμε πολύ σκληρά για να προσπαθήσουμε να φέρουμε κοντά τις διάφορες πλευρές και τα διάφορα συμφέροντα, τις απόψεις γύρω από το τραπέζι, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο και θα δούμε στο μέλλον πως είναι δυνατόν να δουλέψουμε πάνω σε αυτό το θέμα, ώστε να πετύχουμε, ώστε να έχουμε μια συμφωνία στο Συμβούλιο, με ομοφωνία στο Συμβούλιο”, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

“Πρέπει να τα καταφέρουμε και όπως έλεγε και η γιαγιά μου για να τα καταφέρεις πρέπει να προσπαθήσεις”, σημείωσε ο Πρόεδρος Σ.Μισέλ. “Μας ρωτάτε τι συνέβη. Έτσι λειτουργεί η Δημοκρατία”, σχολίασε η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν, εξηγώντας ότι κάθε Κράτος Μέλος έχει τις απόψεις και τις προτεραιότητές του. Ο Πρόεδρος Μισέλ διευκρίνισε ότι δεν προανήγγειλε νέα Σύνοδο ήδη γιατί όπως είπε πρέπει να προηγηθούν άτυπες επαφές. Δήλωσε μάλιστα ότι “είναι θέμα πολιτικής επιλογής” και συμπλήρωσε ότι αν οι συζητήσεις συνεχιστούν με μέθοδο και με σεβασμό, τότε θα υπάρξει αποτέλεσμα. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, συμπλήρωσε ότι “καμιά φορά οι προτάσεις πρέπει να ωριμάσουν”. Τόνισε δε ότι ολοκληρώθηκε μεγάλος όγκος δουλειάς τις τελευταίες 48 ώρες, αλλά “διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν δυνατόν να καταλήξουμε τώρα”.

“Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει απογοητευθεί από την αποτυχία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να βρει μια συμφωνία για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και για τους ιδίους πόρους”, σχολίασε ο Πρόεδρός του Ντάβιντ Σάσολι.

“Εάν θέλουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών μας, πρέπει να στηρίξουμε τις φιλοδοξίες μας με επαρκείς πόρους. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, η ψηφιοποίηση και μια νέα γεωπολιτική τάξη. Πρέπει επίσης να υπενθυμίσουμε τι έχει φέρει η ευρωπαϊκή οικοδόμηση, και ειδικά η ενιαία αγορά, στις χώρες μας όσον αφορά την ανάπτυξη. Η μείωση των φιλοδοξιών μας θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο μόνο σε χρόνια προόδου και ολοκλήρωσης”, τόνισε.

“Καμία χώρα που ενεργεί μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτές τις προκλήσεις και να διατηρήσει το ισχύον κεκτημένο. Επομένως, είναι απαραίτητο να βρεθεί γρήγορα μια φιλόδοξη συμφωνία σχετικά με τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ και τους ίδιους πόρους. Ελπίζω ότι οι προσεχείς διαπραγματεύσεις θα πάνε προς μια καλύτερη κατεύθυνση από εκείνες τις οποίες παρακολουθούμε τις τελευταίες ώρες. Η Ένωση και οι πολίτες μας το αξίζουν”, κατέληξε.

Με πληροφορίες ΚΥΠΕ του Αθανάσιου Αθανάσιου
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Δεν συμφώνησαν οι 27 για το δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-27: Αναμένονται δηλώσεις Σαρλ Μισέλ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal