Ετοιμάζουμε μεγάλο σχέδιο για πιθανό σεισμό στην Κωνσταντινούπολη λέει ανοιχτά ο Τούρκος υπ. Εσωτερικών

File: «Έχουν γίνει κάποιες επαφές του γενικού πρόξενου του Ερμπίλ με την Τουρκία, από όσα γνωρίζω αλλά χρειαζόμαστε κάποια επίσημη ενημέρωση από την Πολιτεία», συμπλήρωσε ο κ. Αντωνίου. EPA,SEDAT SUNA




Επιμένει να το επισημαίνει ανοιχτά ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού: Η Κωνσταντινούπολη είναι πιθανό να κληθεί να αντιμετωπίσει έναν μεγάλο σεισμό.

«Ετοιμάζουμε ένα μεγάλο σχέδιο για πιθανό σεισμό στη Κωνσταντινούπολη», δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο Σοϊλού κατά τη διάρκεια συνέντευξής του λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά τη νέα σεισμική δόνηση που έπληξε την Τουρκία στα σύνορα με το Ιράν.

O Σοϊλού προέβη στην αναφορά αυτή σχολιάζοντας την πορεία αποκατάστασης των ζημιών στο Ελαζίγ και υποσχόμενος ότι η ζωή θα επιστρέψει στην κανονικότητα περί τα τέλη Απριλίου της επόμενη χρονιάς με σκοπό πόλη «να είναι μια καινούρια πόλη». «Ηδη ξεκινήσαμε τη χρηματοδότηση για κτίρια που κατέρρευσαν και για κτίρια που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές«, είπε.

Μόλις στα τέλη Ιανουαρίου, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών είχε εκ νέου προειδοποιήσει (στο δίκτυο CNN Turk) ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας αναμένει έναν μεγάλο σεισμό στο χρονικό διάστημα των επομένων 25 ετών.

«Στην Κωνσταντινούπολη περιμένουμε έναν σεισμό 7,5 Ρίχτερ. Ο πιθανός σεισμός που περιμένουμε είναι 7,5 Ρίχτερ. Άρα και εμείς εργαζόμαστε πάνω σε αυτό το σενάριο», είχε δηλώσει στο CNN Turk.

Ο Τούρκος υπουργός μάλιστα έκανε λόγο ακόμη και για ενδεχόμενο κατάρρευσης του Τοπ Καπί και για το πως θα προστατευτούν τα εκθέματα που φιλοξενούνται εκεί. «Αν γίνει σεισμός εξετάζουμε τι θα συμβεί με όλα τα εκθέματα στο παλάτι του Τοπ Καπί. Αν καταρρεύσει όλο το παλάτι που θα τα μεταφέρουμε και πως θα τα προστατεύσουμε με ασφάλεια», δήλωσε.

Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι η τουρκική δικαιοσύνη βάζει φορά στο στόχαστρο τους ανώνυμους χρήστες του διαδικτύου για διασπορά ψευδών ειδήσεων, την στιγμή που αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης μιλούν ανοιχτά για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Mετά τον σεισμό στο Ελαγίζ  η εισαγγελία είχε απαγγείλει κατηγορίες σε πολίτες για διάδοση «φόβου και πανικού» και κάποιοι όπως σημείωσε σε ρεπορτάζ της η Ντόιτσε Βέλε τελούσαν υπό κράτηση.

Με πληροφορίες από Anadolu

Τον θάνατο ακόμη δύο Τούρκων στρατιωτών στο Ιντλίμπ παραδέχτηκε το υπουργείο Άμυνας της χώρας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: