Αυξήθηκαν οι ροές στην Κύπρο, αλλά πρόσφυγες και μετανάστες “πέφτουν” σε … αδιέξοδο

File Photo: Μετανάστες φθάνουν σε ακτή της Λέσβου. EPA, KAY NIETFELD




«Απότομη προσγείωση για τους μετανάστες στην Κύπρο» είναι ο τίτλος εκτενούς δημοσιεύματος της Welt που αναφέρεται στη σημαντική αύξηση των προσφυγικών ροών στη Μεγαλόνησο.

«[…] Αναλογικά προς τον πληθυσμό καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν είχε υποδεχθεί το 2018 τόσους πρόσφυγες όσοι η Κύπρος: 7.760 άνθρωποι, 70% περισσότεροι απ΄ ότι την προηγούμενη χρονιά. “Ένας στους τέσσερις έρχεται από τη Συρία, αλλά οι περισσότεροι είναι οικονομικοί πρόσφυγες από τη Γεωργία, τη νοτιοανατολική Ασία ή τη δυτική Αφρική“, λέει η Κορίνα Δρουσιώτου από το Κυπριακό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (Cyprus Refugee Council).

Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζει η ομάδα των Σύρων: ενώ πριν από επτά χρόνια έρχονταν περίπου 500 άνθρωποι, πέρσι ήταν σχεδόν 2.000. “Σχεδόν όλοι εισέρχονται παράνομα στον νότο, στην Κυπριακή Δημοκρατία“, λέει η νομικός, παραπέμποντας στην ιδιαίτερη γεωγραφική και πολιτική κατάσταση του νησιού».

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, για τους πρόσφυγες και μετανάστες «[…] ο δρόμος προς την Κύπρο είναι ακριβός,καθώς οι διακινητές ζητούν για τον διάπλου περίπου 4.000 δολάρια, όπως λέει η Δρουσιώτου. Ωστόσο για τους περισσότερους που φτάνουν στο νησί το ταξίδι καταλήγει σε αδιέξοδο: όχι μόνον επειδή η χώρα δεν ανήκει στη ζώνη του Σέγκεν αλλά και καθότι λόγω της θέσης του νησιού είναι δύσκολο να συνεχίσει κανείς το ταξίδι του.

  • “Αυτό εκπλήσσει κυρίως τους Αφρικανούς. Πιστεύουν ότι επειδή έφτασαν στην Ευρώπη είναι εύκολο να συνεχίσουν, κατά προτίμηση προς τη Γερμανία. Αυτή την υπόσχεση τούς δίνουν οι διακινητές“, λέει η Δρουσιώτου.

Διαφορετικά είναι τα πράγματα με τους πρόσφυγες από τη Συρία. “Έχουν οικογένεια εδώ (στην Κύπρο) και γι΄ αυτό επιλέγουν συνειδητά την Κύπρο. Το νησί ήταν ανέκαθεν μια σημαντική χώρα για τους Σύρους διότι ήδη πριν από τον πόλεμο πολλοί εργάζονταν εδώ“, λέει η Λώρα Ιακωβίδη διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου στο κυπριακό υπουργείο Εσωτερικών.

Με πληροφορίες από DW

Επιστρέφουν στην Κύπρο καλά στην υγεία τους μαθητές που βρίσκονταν στο Μιλάνο για το Erasmus

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: