Επιστρέφουν στην Κύπρο καλά στην υγεία τους μαθητές που βρίσκονταν στο Μιλάνο για το Erasmus

File Photo: Σιδηροδρομικός σταθμός στο Μιλάνο. EPA/Massimo Lapenda
Επιστρέφει αύριο το απόγευμα στην Κύπρο η ομάδα μαθητών/μαθητριών που βρίσκονται στο Μιλάνο για συμμετοχή στο πρόγραμμα Erasmus+, το οποίο ύστερα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις ιταλικές Αρχές για αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού, ματαιώθηκε.

Όλη η αποστολή είναι καλά στην υγεία τους, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Ηλίας Μαρκάτζιης και ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Χαράλαμπος Διονυσίου.

Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, σε χθεσινή ανακοίνωση του, ανεφερε ότι ανέλαβε πρωτοβουλία και έχει προβεί σε όλες τις ενέργειες για επιστροφή των μαθητών/τριών στην Κύπρο το συντομότερο δυνατόν.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Ηλίας Μαρκάτζιης είπε ότι η ομάδα μαθητών/μαθητριών και οι καθηγητές τους αναχωρούν αύριο, στις 11 το πρωί, τοπική ώρα, από το Μιλάνο και έρχονται Κύπρο μέσω Αθηνών.

Το Υπουργείο Παιδείας, συνέχισε, είναι σε συνεχή επαφή με την αποστολή.

«Δεν νοιώθουν τον πανικό που μας περιγράφουν διάφοροι ότι υπάρχει στο Μιλάνο. Αλλά τηρούν όλα τα μέτρα ασφάλειας που πρέπει να τηρούν, με μάσκα, μακριά από κλειστούς χώρους με πολύ κόσμο, απολυμάνσεις, κ.λπ. Θεωρώ πως ό,τι μπορεί να γίνει, γίνεται. Οπότε αναμένουμε εμείς με το καλό να φθάσουν στην Κύπρο», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Μαρκάτζιης είπε ότι η ομάδα αποτελείται από μαθητές Τεχνικής Εκπαίδευσης του Κλάδου Γραφικών Τεχνών και Βιομηχανικού Σχεδιασμού. «Είχε διευθετηθεί με ένα πολύ καλό Πανεπιστήμιο της Ιταλίας πάνω σε αυτά τα θέματα και τους ετοίμασε ένα πρόγραμμα επισκέψεων, διδασκαλίας, κ.λπ., που θα ήταν πολύ χρήσιμο για αυτούς τους μαθητές, αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί γιατί έκλεισε το Πανεπιστήμιο», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Χαράλαμπος Διονυσίου, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε ότι η αποστολή, η οποία αποτελείται από 12 μαθητές και δύο εκπαιδευτικούς, μετέβησαν στο Μιλάνο, στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+, όπου θα έμεναν δύο εβδομάδες για να παρακολουθήσουν κάποια μαθήματα, αλλά μετά την ανακοίνωση για κλείσιμο των Πανεπιστημίων και ότι κάποιες περιοχές μπήκαν σε καραντίνα, κρίθηκε αναγκαίο και προληπτικά από το Υπουργείο Παιδείας να τους καλέσει να επιστρέψουν πίσω.

«Αναμένουμε ότι θα επιστρέψουν αύριο από το Μιλάνο», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Διονυσίου είπε ότι έχουν συνομιλήσει με κάποιους γονείς, οι οποίοι φυσικά ανησυχούν.

«Όμως όλη η αποστολή είναι καλά στην υγεία τους. Λαμβάνουν και οι ίδιοι με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών κάποια προληπτικά μέτρα. Ευελπιστούμε ότι θα πάνε όλα καλά, να επιστρέψουν αύριο πίσω, να μην υπάρξουν οποιεσδήποτε άλλες αρνητικές συνέπειες, να επιστρέψουν και πίσω στις σχολικές τους μονάδες και να λήξει το θέμα», συμπλήρωσε.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, με την επιστροφή της αποστολής στην Κύπρο, θα ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο και οι μαθητές θα τύχουν ιατρικού ελέγχου στο Αεροδρόμιο Λάρνακας.

Εάν διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει συμπτωματολογία, θα τους δοθούν οδηγίες για αυτό-παρακολούθηση και συστάσεις για κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι να παρέλθει περίοδος 14 ημερών. Σε αντίθετη περίπτωση, θα ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο διερεύνησης για ύποπτο περιστατικό και θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Επικοινωνία με την κυπριακή πρεσβεία στην Ρώμη από φοιτητές

Κύπριοι φοιτητές και γονείς Κυπρίων που σπουδάζουν σε περιοχές της βόρειας Ιταλίας, όπως το Μιλάνο, είναι κυρίως τα άτομα που έχουν μέχρι στιγμής επικοινωνήσει με την πρεσβεία της Κύπρου στη Ρώμη, μετά την εξάπλωση του κορωνοϊού σε περιοχές της Ιταλίας.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ιταλία Μηνάς Χατζημιχαήλ, είπε πως ως τώρα επικοινώνησαν με την πρεσβεία γύρω στα δέκα άτομα. “Αυτό που τους λέμε είναι ό,τι αναφέρεται και στη σχετική ταξιδιωτική οδηγία του Υπουργείου Εξωτερικών και στις συστάσεις που έχουν αναρτηθεί από την πρεσβεία στο Twitter”, σημείωσε ο κ. Χατζημιχαήλ.

“Ότι δηλαδή θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, να παρακολουθούν τα τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης για τις εξελίξεις και κυρίως να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες  των αρχών της Ιταλίας και να μεριμνούν για ατομικά μέτρα προστασίας όπως είναι οι υποδείξεις των ιταλικών αρχών και των διεθνών αρχών υγείας αλλά και της πρεσβείας”, πρόσθεσε, και προέτρεψε όσους ενδιαφέρονται για το θέμα αυτό να παρακολουθούν τον λογαριασμό της πρεσβείας στο Twitter όπου υπάρχει ενημέρωση για τις εξελίξεις.

Είπε ακόμη πως όσοι φοιτητές επιθυμούν μπορούν να φύγουν από τις περιοχές για τις οποίες δεν υφίστανται αυτή τη στιγμή  περιορισμοί.

Ερωτηθείς πόσοι Κύπριοι ζουν στην Ιταλία, ο κ. Χατζημιχαήλ είπε πως “ξέρουμε ότι υπάρχουν γύρω στους 300 Κύπριους που είναι μόνιμοι κάτοικοι στην Ιταλία, που δεν βρίσκονται σε επικοινωνία με την Πρεσβεία, ούτε είναι εγγεγραμμένοι στο σύστημα εθελοντικής εγγραφής στοιχείων Κυπρίων πολιτών που ζουν στο εξωτερικό ή επισκέπτονται ξένες χώρες”.

Ανέφερε ακόμη πως “δεν υπάρχει υποχρέωση να μας ενημερώνει ο κάθε Κύπριος τουρίστας που έρχεται στην Ιταλία”. Σημείωσε  πως στη Ρώμη δεν υπάρχει πανικός, ούτε ο κόσμος κυκλοφορεί με μάσκες, ούτε υπάρχουν ελλείψεις στις υπεραγορές. “Υπάρχει όμως μια αυξημένη ανησυχία για το τι γίνεται στο βόρειο τμήμα της χώρας όπου εντοπίζεται το πρόβλημα, ειδικά σε έξι περιοχές, που είναι η Λομβαρδία, το Βένετο, η Εμίλια Ρομάνια, το Λάτιο, το Τρεντίνο και το Πεδεμόντιο”, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως υφίστανται περιορισμοί εισόδου και εξόδου σε 11 δήμους της Λομβαρδίας και του Παδεμόντιο στους οποίους ζουν 50 χιλιάδες άτομα που είναι σε καραντίνα αυτή τη στιγμή.

“Συνήλθε το Υπουργικό Συμβούλιο, εκδόθηκε ένα νομοθετικό διάταγμα για το πώς αντιμετωπίζεται η επιδημία και βάσει του διατάγματος οι αρχές νομιμοποιούνται να λάβουν όποιο μέτρο κρίνουν απαραίτητο για την αναχαίτιση του ιού όταν υπάρχει τουλάχιστον ένα κρούσμα κάπου για το οποίο δεν είναι γνωστή η πηγή μετάδοσής του”, ανέφερε.

“Και για αυτό αυτοί οι δήμοι περιφρουρούνται από την Αστυνομία ώστε να μην μπορεί να μπει και να βγει κανένας και επιβάλλονται ποινές για όσους παραβιάζουν την απαγόρευση, ενώ έκλεισαν προσωρινά τα εκπαιδευτικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα, αναβλήθηκαν οι αθλητικές δραστηριότητες, έκλεισαν οι δημόσιοι χώροι, εστιατόρια, καταστήματα, εκκλησίες κλπ και έχουν μπει σε καραντίνα άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό”, είπε ο Πρέσβης της Κύπρου στη Ρώμη.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την ταξιδιωτική οδηγία του Υπουργείου Εξωτερικών για την Ιταλία, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οι Κύπριοι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν στα ακόλουθα τηλέφωνα ή/και να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.oikade.gov.cy για εγγραφή στο σύστημα εθελοντικής εγγραφής στοιχείων Κυπρίων πολιτών, που βρίσκονται για οποιοδήποτε λόγο, στο εξωτερικό.

Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ιταλία
Ambasciata della Repubblica di Cipro
Via Ludovisi 35
00187 Roma
Tel: +39 06 80 88 365-7-9
Fax: +39 06 80 88 338
e-mail: [email protected]
Ώρες Γραφείου:
08:30 – 16:00 (Δευτέρα – Παρασκευή)

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Δήμητρα Νικολάου, Μαρία Κονιώτου
Λευκωσία, Κύπρος, 

Στην Βουλγαρία για διήμερη επίσκεψη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης: Θα υπογραφούν μνημόνια συναντίληψης

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal