Το Ιράν δείχνει να υποχωρεί, λέει ο Τραμπ: Να εγκαταλείψει πυρηνικές φιλοδοξίες και τρομοκρατία [video]

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απευθύνεται στον λαό των ΗΠΑ με διάγγελμα για το Ιράν. Φωτογραφία HELLAS JOURNAL




Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε δεκάλεπτο διάγγελμα από τον Λευκό Οίκο μετά τα ιρανικά πλήγματα εναντίον βάσεων όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ.

Δεν είχαμε καμία αμερικανική απώλεια από την επίθεση στη βάση μας, το Ιράν φαίνεται να υποχωρεί ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ, αρχίζοντας το διάγγελμά του  πλαισιωμένος από στρατηγούς αλλά και τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς.

Ο Τραμπ, αναφερόμενος στις σημερινές ιρανικές επιθέσεις κατά αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ, σημείωσε ότι η Τεχεράνη “μοιάζει να υποχωρεί” κι αυτό, όπως πρόσθεσε “είναι κάτι  καλό για όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές κι ένα πολύ καλό πράγματα για τον κόσμο”.

Αναφερόμενος στον φονευθέντα Κασέμ Σουλεϊμανί, ο Τραμπ τον χαρακτήρισε ως τον “υπ’ αριθμόν ένα τρομοκράτη παγκοσμίως”.

“Εκπαίδευε στρατιές τρομοκρατών, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ, για να εξαπολύουν πλήγματα εναντίον πολιτικών στόχων. Πυροδοτούσε αιματηρούς εμφυλίους πολέμους σε όλη την περιοχή. Τραυμάτισε και σκότωσε χιλιάδες αμερικανικά στρατεύματα, με τοποθετήσεις βομβών που διαμέλιζαν τα θύματά του”, είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, πρόσθεσε ότι ό Σουλεϊμανί καθοδήγησε τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον αμερικανικού προσωπικού στο Ιράκ οι οποίες τραυμάτισαν σοβαρά τέσσερα μέλη των δυνάμεων και σκότωσαν έναν Αμερικανό, ενώ επίσης “ενορχήστρωσε την βίαιη επίθεση στην Αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη.

Εκκληση για κοινή δράση

Το Ιράν πρέπει να εγκαταλείψει τις πυρηνικές του φιλοδοξίες, πρόσθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, και να τερματίσει την υποστήριξή του στην τρομοκρατία. Παράλληλα απηύθυνε έκκληση στους συμμάχους των ΗΠΑ να απόσχουν από την συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.

“Πρέπει όλοι να εργαστούμε από κοινού ώστε να συναφθεί μια συμφωνία με το Ιράν η οποία θα κάνει ασφαλέστερο τον κόσμο και πιο ειρηνικό” είπε χαρακτηριστικά.

«Για πολύ καιρό τα κράτη ανεχόντουσαν την συμπεριφορά του Ιράν, αυτές οι μέρες τελείωσαν», διεμήνυσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι η επιδίωξη της Τεχεράνης να αποκτήσει πυρηνικά όπλα απειλεί τον πολιτισμένο κόσμο.

Η δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί «έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα σε δυνητικούς τρομοκράτες», τόνισε ο ένοικος του Λευκού Οίκου, επαναλαμβάνοντας ότι ο Ιρανός στρατηγός σχεδίαζε νέες επιθέσεις ενάντια σε αμερικανικούς στόχους.

«Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να χρησιμοποιούσαν τη στρατιωτική τους ισχύ, η οικονομική τους δύναμη είναι ο καλύτερος αποτρεπτικός παράγοντας», ανέφερε, συμπληρώνοντας πως θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ να εμπλακεί περισσότερο στην Μέση Ανατολή, τονίζοντας πως οι παγκόσμιες δυνάμεις μπορεί να εργαστούν για μια νέα συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά όπλα και πως πρέπει να στείλουν ένα ξεκάθαρο και ενωτικό μήνυμα στην Τεχεράνη.

Η Ευρώπη, η Κίνα, η Ρωσία και άλλες χώρες πρέπει να αποχωρήσουν από την ιρανική πυρηνική συμφωνία, τόνισε.

«Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ασπαστούν την ειρήνη με όλους που την επιδιώκουν», σημείωσε, συμπληρώνοτνας ότι το Ιράν πρέπει να συνεργαστεί με κοινές προτεραιότητες όπως η μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Με πληροφορίες από CNN, ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ουάσιγκτον, ΗΠΑ

 

Με πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ουάσιγκτον, ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος Τραμπ δεν θα μιλήσει απόψε στο αμερικανικό Έθνος: Θα μιλήσω το πρωί, δήλωσε

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: