Περισσότερα από 100 παιδιά στη Μόρια αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας: Ο μικρός Μοχάμεντ από το Αφγανιστάν

File Photo: Αφγανοί μετανάστες στη Μόρια. EPA, DIMITRIS TOSIDIS




Ρεπορτάζ για τα παιδιά-πρόσφυγες της Μόριας με σοβαρό πρόβλημα υγείας, των οποίων την επείγουσα μεταφορά και ιατρική περίθαλψη ζητά η οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ).

Στο ρεπορτάζ της Katy Falon για το Al Jazeera παρουσιάζεται η υπόθεση του μικρού Μοχάμεντ από το Αφγανιστάν, ο οποίος υποφέρει από σοβαρή πάθηση στον εγκέφαλο.

Τον Ιούλιο του 2019, η ελληνική κυβέρνηση διέκοψε την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη για αιτούντες άσυλο και άτομα χωρίς νόμιμα έγγραφα που ζουν στην Ελλάδα, αφήνοντας περίπου 55.000 άτομα χωρίς ιατρική περίθαλψη, σύμφωνα με τους ΓΧΣ.

Ο Γιώργος Μακρής, βοηθός ιατρικός συντονιστής στην Ελλάδα και στα Βόρεια Βαλκάνια για τους ΓΧΣ, δήλωσε στον Al Jazeera για την  υπόθεση του Μοχάμεντ:

«Δεν διαθέτουμε πόρους για να διερευνήσουμε αυτό το είδος ιατρικής πάθησης και δεν έχουμε τους ειδικευμένους ιατρούς που είναι παιδονευρολόγοι. Ταυτόχρονα, ούτε καν το νοσοκομείο στη Λέσβο έχει παιδονευρολόγο και δεν έχουν τα διαγνωστικά εργαλεία που είναι απαραίτητα για να διερευνήσουν αυτό το είδος πάθησης

Οι ΓΧΣ ζητούν την άμεση μεταφορά παιδιών όπως ο Μοχάμεντ από το στρατόπεδο στα νοσοκομεία της ηπειρωτικής χώρας. Η πρόσβαση ακόμη και σε επείγουσα υγειονομική περίθαλψη είναι πολύ δύσκολη. Το τοπικό νοσοκομείο απέχει περίπου 10χλμ, τα ασθενοφόρα δεν είναι πάντα άμεσα διαθέσιμα και οι περισσότερες οικογένειες δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το ταξί. Ο κ.Μακρής δήλωσε στο Al Jazeera ότι το τοπικό νοσοκομείο έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές του.

«Πρέπει να καλύψουν 20.000 ανθρώπους χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό και πόρους σε προσωπικό”, δήλωσε. “Για εμάς ως γιατροί, είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξετάσουμε και να αντιμετωπίσουμε τα παιδιά με σοβαρές σωματικές ή νοητικές αναπηρίες και να τα στείλουμε πίσω σε ένα υπερπλήρες στρατόπεδο που δεν είναι ασφαλές και όπου ζουν σε καλοκαιρινές σκηνές στα μέσα του χειμώνα.Είναι τραγικό

Τίτλος: More than 100 children in Greece’s Moria camp need urgent care

Ο Ερντογάν ψάχνει αιτία για να κάνει πόλεμο: Πως ο Σουλτάνος προκαλεί τριγμούς στην παγκόσμια τάξη;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: