«Παρέλαση» προς την Τρίπολη επιχειρεί ο Ταγίπ: Το σαφές μήνυμα της Αιγύπτου, σε εγρήγορση η Αθήνα

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ αποχαιρετούν τον πρόεδρο της Λιβύης, στο Προεδρικό Μέγαρο. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

Την ώρα που η Μέση Ανατολή παίρνει ξανά φωτιά, η οποία κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει αυτή τη στιγμή με βεβαιότητα ποιες διαστάσεις θα πάρει, μετά την εξόντωση του Ιρανού Στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, Διοικητή της Δύναμης Κούντς, η Αθήνα παρακολουθεί με έντονο προβληματισμό και πολύ προσοχή τις εξελίξεις σ’ ολόκληρη τη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου.

Και το κάνει διότι και η Άγκυρα παίζει το δικό της παιχνίδι, θέλοντας να καταφέρει ένα χτύπημα «κάτω από τη μέση».

Ώρες νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξή του παραδέχτηκε κάτι που είχε φανεί μέρες πριν, την μεταφορά δηλαδή στρατιωτικών δυνάμεων για την ενίσχυση της φρουράς της Τρίπολης, απέναντι στις δυνάμεις του Στρατηγού Χαφτάρ, οι οποίες πολιορκούν τα περίχωρα της πρωτεύουσας της Λιβύης.

(Video με πλοία και άρματα μάχης της Αιγύπτου)

  • Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με υπουργούς της κυβέρνησης όπου στη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τράμπ θα τεθεί με κάθε τρόπο η Τουρκική προκλητικότητα καθώς σε πολλές περιπτώσεις πλέον σχεδόν αγγίζει την Ελληνική κόκκινη γραμμή.

Μέσα από τις Ελληνικές θέσεις σαφέστατα μπορεί ν’ αναδειχθεί η άμεση Ελληνική ανταπόκριση για την εξυπηρέτηση των Αμερικανικών αεροσκαφών που είχαν προορισμό τη Βαγδάτη στην βάση της Σούδας, εν αντιθέσει με τα «τσαλιμάκια» της Άγκυρας.

  • Το «σπάσιμο νεύρων» προς τις ΗΠΑ θα μπορούσε να πει κάποιος, ότι συνεχίστηκε από τον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ «καρφώνει» τον φίλο του Ντόναλντ Τράμπ για την επίθεση κατά του Στρατηγού του Ιράν.

(Video με αεροναυτικές δυνάμεις Αιγύπτου και SOF)

Η εκμετάλλευση από την Άγκυρα της κατάστασης σε Ιράν και Ιράκ

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις η Ελληνική διπλωματία και οι Ένοπλες Δυνάμεις μετά την παραδοχή Ερντογάν για την ενίσχυση των δυνάμεων στην Τρίπολη, ανεβάζουν όπως είναι πολύ λογικό το επίπεδο της εγρήγορσής τους.

Μπορεί τις προηγούμενες ημέρες, μετακινήσεις από την Τουρκία, κυρίως μισθοφόρων- που αποτελούσαν την εμπροσθοφυλακή των Τουρκικών Δυνάμεων στη Συρία- να πραγματοποιήθηκαν με πολιτικές πτήσεις προς τη Λιβύη, όμως μετά τις ανακοινώσεις του Τούρκου προέδρου μέσω του Τύπου, καταλαβαίνει ο καθένας πως βρισκόμαστε προ των πυλών μιας προσπάθειας για «τουρκική παρέλαση» προς την Τρίπολη.

Ακόμη μια έκνομη ενέργεια της Τουρκίας

Κανείς δεν μπορεί ν’ αποκλείσει ακόμη μια έκνομη ενέργεια της Τουρκίας η οποία γιατί να μην επιχειρήσει να το πράξει ακόμη και μέσω των θαλάσσιων ζωνών που προβλέπει το παράνομο μνημόνιο με τη Λιβύη. Μια πράξη-μήνυμα σημειώνουν στρατιωτικές πηγές η οποία δεν μπορεί να περάσει.

  • Την ώρα που σχεδόν η Παγκόσμια κοινή γνώμη και όλα τα διεθνή φόρα στρέφουν την προσοχή τους στο Ιράν και το Ιράκ, η Άγκυρα δράττει την ευκαιρία να περάσει «απαρατήρητη» τις δυνάμεις της προς την Τρίπολη.
  • Σ’ αυτό το σημείο έχει υπολογίσει χωρίς την Ρωσία η οποία έκανε αίτημα προς το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ για να συνεδριάσει με αντικείμενο την φλεγόμενη Λιβύη.

Οι προειδοποιήσεις από την ελληνική πλευρά έχουν γίνει καθώς δεν είναι δυνατό κυρίως οπλισμένα F-16 της Τουρκίας να περάσουν σε τμήματα του FIR Αθηνών, οποιαδήποτε στιγμή του 24ωρου, με κατεύθυνση την Λιβύη ώστε να πλήξουν στόχους των δυνάμεων του στρατηγού Χαφτάρ.

(Video με αποβατικές ενέργειες Αιγυπτίων και μέσα σε αυτές συμπεριλαμβάνονται πλάνα από την τριμερή άσκηση Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου «Μέδουσα»)

Αιγυπτιακά έμμεσα πυρά προς την Άγκυρα

Η Αίγυπτος μάλιστα προχώρησε κι ένα βήμα περισσότερο με μια μεγάλη άσκηση στην οποία έλαβαν μέρος ναυτικές, αεροπορικές και ειδικές δυνάμεις.

  • Αίγυπτος και Ελλάδα έχουν πολύ καλές σχέσεις σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο, με αποκορύφωμα την γνωστή πλέον άσκηση «Μέδουσα».
  • Ακόμη και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εμμέσως το Κάιρο προειδοποιεί την Άγκυρα να μην εμπλακεί περαιτέρω στο εσωτερικό της Λιβύης.
  • Εδώ και λίγες ημέρες η Αιγυπτιακή αεροναυτική άσκηση που έγινε στη Μεσόγειο, στην οποία πήραν μέρος και Ειδικές Δυνάμεις, έχει «ανέβει» στο διαδίκτυο με αρκετά βίντεο από τις δραστηριότητες τους.

Έμπειροι αναλυτές σημειώνουν ότι αυτό το οπτικοακουστικό υλικό είναι μια προειδοποίηση προς την Τουρκία, διότι η Αίγυπτος έχει ξεκαθαρίσει ότι από τμήματα είτε του FIR Καΐρου είτε θαλάσσια περιοχή δικαιοδοσίας της χώρας, Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν πρόκειται να περάσουν κι αν τολμήσει κανείς κάτι τέτοιο, αυτό θα λυθεί με στρατιωτικά μέσα.

«Σπάσιμο νεύρων» στις ΗΠΑ από Τουρκία με αμερικανικά αεροσκάφη: Όπλο στη φαρέτρα Μητσοτάκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: