“Ο τελευταίος Ήρωας του ΑΔΡΙΑΣ”: Ένα εξαιρετικό βιβλίο του Γιώργου Τασσά (από τις εκδοσεις Gutenberg)

Το εξώφυλλο του βιβλίου «Ο τελευταίος Ήρωας του ΑΔΡΙΑΣ, του Γιώργου Τασσά (εκδοσεις Gutenberg)




Μια οικογενειακή ιστορία που θα μπορούσε να είναι  όμως η ιστορία του ελληνισμού , της αυτοθυσίας , του ηρωισμού, της περιπέτειας της γνώσης, της  πίστης, του πείσματος του ζιζάνιου της φυλής μας

Είναι η ιστορία του Τελευταίου Ήρωα, του Γιώργου Τασσά, o οποίος σε ηλικία 17 ετών βρέθηκε εθελοντής στο πλήρωμα του Αντιτορπιλικού ΑΔΡΙΑΣ και του θρυλικού του πλου από το Αιγαίο, μέχρι την Αλεξάνδρεια…Ένα κατόρθωμα που άφησε άφωνο όλο το πλανήτη! Η περιπέτεια  του ΑΔΡΙΑ ήταν μόνο ένας σταθμός σε μια συναρπαστική ζωή  που ακολούθησε  τα σκαμπανεβάσματα της χώρας τις τραγικές στιγμές της αλλά και τις στιγμές ακμής της ..

Ο Γιωργος Τασσάς μετά τον πόλεμο βρίσκεται στα καράβια  ,συνδικαλίζεται , βοηθά «φωτεινά μυαλά» να διαφύγουν από την Ελλάδα που σπαράσσεται . Από μικρό παιδί στις Οινούσσες είχε αντιληφθεί ότι ανήκει στο «στρατόπεδο των αδικημένων» και ετσι δεν είναι δύσκολο το επόμενο βημα που τον φέρνει στο Βουνό   στην περίοδο του Εμφυλίου.

  • Εκεί γνωρίζει  τη γυναίκα που θα γινει η σύντροφος του για την υπόλοιπη ζωή του  μια ολόκληρη ζωή. Νοσοκόμα στο πλάϊ του Πέτρου Κόκκαλη εκείνη, αντάρτης εκείνος.

Η ήττα στον Εμφύλιο τον οδηγεί μαζί με την αγαπημένη του στη Τασκένδη. Εκεί που θα εκπληρώσει ένα μέρος της  υπόσχεσης του στον θείο του ότι θα σπουδάσει και “θα γίνει μεγάλος”! Ποιος ήταν ο θείος του; Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, δάσκαλος του Αϊνστάιν! Αφού δουλέψει ως πραγματικός «σταχαναβικός» στα χυτήρια, θα σπουδάσει αλλάζοντας ριζικά τη τροχιά της ταραχώδους ύπαρξής του. Εκεί θα κάνει οικογένεια με την Ελένη του, την όμορφη αντάρτισσα. Θα συνεχίσει τη πολιτική του δράση, το μοναδικό πάθος του, θα υποστεί ήττες και βαθιές ιδεολογικές απογοητεύσεις κατά τη διάρκεια των αιματηρών «Γεγονότων της Τασκένδης» το 1956 και το 1962.

Πλούσιος απ’ αυτές της εμπειρίες ζωής, απογοητευμένος, συντετριμμένος και διχασμένος αλλά ταυτόχρονα και αποφασισμένος, κατάφερε να επιστρέψει στην Ελλάδα, το 1964, όπου μετά από δυο φυλακίσεις και συνεχείς απορρίψεις από πρώην συντρόφους και εχθρούς θα ξεκινήσει και πάλι τη ζωή του από το μηδέν.

Το φτωχό και σχεδόν αναλφάβητο παιδί της Αιγνούσας, έχει  γινει  ένας λαμπρός μηχανικός φραγμάτων και υδροηλεκτρικών σταθμών και θα εκτελέσει από τα σημαντικότερα έργα στη Σοβιετική Ένωση (Γιενισέι) και τη Νότια Αίγυπτο (Ασουάν).

Μια νέα αρχή με νέους αγώνες. Και στο τέλος θα πετύχει. «Αποστολή εξετελέσθη».

  • Ο Γιώργος Τασσάς, είναι Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΗΡΩΑΣ! Έτσι ονόμασε το βιβλίο που έγραψε ο γιος του Κωνσταντίνος Τασσάς. Μια βιογραφία του πατέρα του που είναι περισσότερο μυθιστόρημα και σίγουρα διαβάζοντας το είναι σαν να βλέπεις μια συναρπαστική κινηματογραφική ταινία.

Ο Κωνσταντίνος Τασσάς, δούλεψε το βιβλίο για οκτώ ολόκληρα χρόνια. Το αποτέλεσμα είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας για τη ζωή που ποτέ δεν είναι εύκολη αλλά πάντα είναι όμορφη, συναρπαστική και επιβραβεύει όσους τολμούν και παλεύουν, ανυποχώρητα και θαρραλέα, όπως ο Γιώργος Τασσάς.

Το βιβλίο του Κωσταντίνου Τασσά ,«Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΗΡΩΑΣ ΤΟΥ ΘΡΥΛΙΚΟΥ ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΙΚΟΥ «ΑΔΡΙΑΣ» L-67, ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΑΣΣΑΣ» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις GUTENBERG.

Έβαλε στο Twitter πως δεν πούλησε ούτε ένα βιβλίο για πρώτη φορά για 100 χρόνια και τώρα… ξεπουλάει

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: