Ο Μακρόν κτύπησε τον Ερντογάν εκεί που πονούσε: Στέλνεις πλοία με μισθοφόρους από τη Συρία στη Λιβύη

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμάνουελ Μακρόν EPA, DOMENIC AQUILINA




Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, με την ευκαιρία της συνάντησής του στο Παρίσι με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αποκάλυψε ότι κατά τις τελευταίες ημέρες τουρκικά πλοία με σύρους μισθοφόρους φθάνουν στο έδαφος της Λιβύης, κίνηση που έρχεται σε αντίθεση με όσα συμφωνήθηκαν προσφάτως στο Βερολίνο με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Όπως τονίζουν οι Nathalie Guibert και Frédéric Bobin στην εφημερίδα, Le Monde: 

Μάλιστα ο γάλλος Πρόεδρος έκανε λόγο για «αθέτηση των υποσχέσεων» από την πλευρά της Τουρκίας, αφού στο Βερολίνο οι συμμετέχοντες είχαν συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός και στο να απόσχουν από κάθε ανάμειξη στην ένοπλη σύγκρουση, ώστε να γίνει επανέναρξη της «πολιτικής διαδικασίας».

Το δημοσίευμα -μεταξύ άλλων- αναφέρει ότι γαλλική πηγή πληροφοριών επιβεβαίωσε πρόσφατα στην εφημερίδα Le Monde ότι 1500 έως 2 000 μαχητές είχαν σταλεί στη Λιβύη από τη Συρία μέσω Τουρκίας, εν μέσω σχετικής σύγχυσης, καθώς μέρος αυτών είχε ήδη εγκαταλείψει, εκμεταλλευόμενο το ταξίδι για να φθάσει στην Ιταλία.

  • Δύο τουρκικές φρεγάτες, συνοδευόμενες από τα πλοία υποστήριξής τους εθεάθησαν στα ύδατα της Λιβύης τις τελευταίες ημέρες. Για τον γάλλο Πρόεδρο η αποστολή μισθοφόρων είναι το ίδιο «επιζήμια για την ασφάλεια όλων των Ευρωπαίων και των χωρών του Σαχέλ».

Την Τετάρτη, ο Πρόεδρος Macron ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης ασφάλειας μεταξύ της Γαλλίας και της Ελλάδας,  με αυξημένη ναυτική παρουσία των γαλλικών δυνάμεων για να «διασφαλίσει την απόλυτη ασφάλεια μιας στρατηγικής περιοχής για την Ευρώπη».

Η Τουρκία απήντησε το βράδυ της Τετάρτης, 29 Ιανουαρίου, στην κριτικη του Emanuel Macron για την εμπλοκή της στην κατάσταση στη Λιβύη,  με τον εκπρόσωπο του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Hami Aksoy να δηλώνει γραπτώς ότι «ο κύριος υπεύθυνος των προβλημάτων στη Λιβύη από την αρχή της έναρξης της κρίσης το 2011 είναι η Γαλλία».

Πρόσθεσε δε ότι «δεν αποτελεί μυστικό για κανέναν ότι αυτή η χώρα παρέχει άνευ όρων υποστήριξη στον ισχυρό άνδρα της Ανατολικής Λιβύης, το στρατάρχη Khalifa Haftar σε αντάλλαγμα με το δικαίωμα ελέγχου των φυσικών πόρων της Λιβύης» [

Σύμφωνα με την Nektaria Stamouli του Politico,  για το ίδιο θέμα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός προκρίνει το διεθνές δίκαιο ως το μόνο δρόμο για την επίλυση των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο και πως η Ελλάδα θα ασκήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας της σε κάθε έγκριση της ΕΕ για ειρηνευτική συμφωνία στη Λιβύη, η οποία δε θα ακυρώνει τη συμφωνία με την Τουρκία.

Η συντάκτης εν κατακλείδι σημειώνει ότι ο Πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε διπλωματική περιοδεία για να υποστηρίξει αυτό που η κυβέρνησή του θεωρεί παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας από την Τουρκία και θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ την Κυριακή.

Συναφής αναφορά στις επικρίσεις του γάλλου Προέδρου Macron έναντι του τούρκου ομολόγου του για «σαφή και σοβαρή παραβίαση» της συμφωνίας να μην εμπλακεί στη σύγκρουση στη Λιβύη γίνεται και στο σημερινό Newsletter του Politico.

Με την επισήμανση μάλιστα του συντάκτη ότι «με κάποιο τρόπο γίνεται προσωπικό (το ζήτημα). «Θέλω να εκφράσω τις ανησυχίες μου σχετικά με τη συμπεριφορά της Τουρκίας αυτή τη στιγμή, που είναι σε πλήρη αντίθεση με αυτό που ο Πρόεδρος Erdogan δεσμεύτηκε στη διάσκεψη του Βερολίνου [την περασμένη εβδομάδα]», δήλωσε ο Macron.

Πόνεσε ο Μακρόν τους Τούρκους: Η Γαλλία είναι υπεύθυνη για τα προβλήματα στη Λιβύη, ισχυρίζονται…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: