Ο Χαφτάρ είπε το “ναι” σε κατάπαυση πυρός: Συνάντηση Αλ Σαράτζ την Κυριακή με Ερντογάν

Ο ισχυρός άνδρεας της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχης Χάφταρ με τον Ιταλό πρωθυπουργό Κόντε. Φωτογραφία via Twitter, @LNA2019M




Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης συμφωνεί με μια κατάπαυση του πυρός που αρχίζει στις 00:01, στις 12 Ιανουαρίου 2020, μεταδίδουν Λιβυκά μέσα ενημέρωσης.

Η πρόταση για κατάπαυση του πυρός είχε κατατεθεί από κοινού από τη Ρωσία και την Τουρκία.

Η Τουρκική Προεδρία ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του Βλαντιμίρ Πούτιν, για το ζήτημα της Λιβύης.

Ο Αλ Σαράτζ, εξάλλου, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να συζητήσουν για όλες τις τρέχουσες εξελίξεις.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ REUTERS:
Οι δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Χάφταρ, ανακοίνωσαν το Σάββατο κατάπαυση του πυρός η οποία θα ισχύσει από τις 00:00 της Κυριακής, όπως είχαν ζητήσει την Τετάρτη η Μόσχα και η Άγκυρα.

Προειδοποίησαν ωστόσο σε ένα σύντομο ανακοινωθέν ότι «η ανταπάντηση θα είναι σφοδρή σε περίπτωση παραβίασης της εκεχειρίας από το αντίπαλο στρατόπεδο», τις δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και έχει την έδρα της στην Τρίπολη.

Είναι καιρός να διεξαχθούν ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Λιβύη (Πούτιν). Σύντομα θα σταλούν οι προσκλήσεις για τη διάσκεψη στο Βερολίνο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ χθες, Σάββατο, στη Μόσχα, είπε πως είναι καιρός να διεξαχθούν ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Λιβύη στο Βερολίνο, καθώς είναι σημαντικό να τερματιστεί η σύγκρουση στη χώρα.

Η Τουρκία και η Ρωσία κάλεσαν αυτή την εβδομάδα τα εμπόλεμα μέρη στη Λιβύη να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός την Κυριακή, καθώς εμπόλεμες παρατάξεις ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις και εξαπέλυσαν αεροπορικά πλήγματα σε μια σύγκρουση που προκαλεί αυξανόμενη ξένη ανάμιξη και ανησυχία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος είπε στην ίδια συνέντευξη Τύπου πως η Γερμανία σχεδιάζει να αρχίσει σύντομα την αποστολή των προσκλήσεων για τις ειρηνευτικές συνομιλίες της Λιβύης.

«Ελπίζουμε ότι οι κοινές προσπάθειες της Ρωσίας και της Τουρκίας θα οδηγήσουν σε επιτυχία, και θα στείλουμε σύντομα προσκλήσεις για μια διάσκεψη στο Βερολίνο», είπε η Άγγελα Μέρκελ.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση αν μισθοφόροι του ομίλου Wagner πολεμούν στη Λιβύη, είπε πως αν υπάρχουν Ρώσοι στη Λιβύη, αυτοί δεν εκπροσωπούν το ρωσικό κράτος ούτε πληρώνονται από αυτό.

Ρώσοι ιδιώτες στρατιωτικοί συνεργάτες πολεμούν κρυφά σε υποστήριξη των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία και την Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν μεταδώσει κατά το παρελθόν το πρακτορείο ειδήσεων Reuters και άλλα ΜΜΕ. Οι συνεργάτες στρατολογούνται από μια ιδιωτική εταιρία ασφαλείας γνωστή ως όμιλος Wagner τα μέλη της οποίας είναι κυρίως πρώην στρατιωτικό προσωπικό.

Το ρωσικό κράτος αρνείται ότι χρησιμοποιεί μισθοφόρους στο εξωτερικό.

Πληροφορίες από το Reuters-AFP
Βεγγάζη, Libyan Arab Jamahiriya
Μόσχα, Russian Federation

Η “μπηχτή” του Κόντε στον Αλ Σάρατζ για την παρέμβαση Ερντογάν στη Λιβύη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: