Μέσα από τα Arleigh Burke και τα Ticonderonga ξεπροβάλλει νέα πρόταση για φρεγάτα MMSC

4,4 δις δολάρια στην διαμόρφωση που έχουν σχεδιάσει για την Σαουδική Αραβία στοιχίσαν οι φρεγάτες MMSC. Φωτογραφία , πηγή, Lockheed Martin




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ

Την ώρα που ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι «η συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό έρχεται σε μια συγκυρία όπου οι σχέσεις των δυο κρατών είναι καλύτερες από ποτέ και η Ελλάδα παίζει διαχρονικά σταθεροποιητικό ρόλο και που τώρα γίνεται πιο σημαντικός λόγω των τεράστιων αλλαγών που συντελούνται στην περιοχή», η Αμερικανική εταιρία Lockheed Martin, κατασκευάστρια της νέας φρεγάτας των ΗΠΑ MMSC έρχεται μάλλον να «διδαχτεί» πολλά από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

  • Πως αλλιώς θα μπορούσε να κάνει ένα δυναμικό come back η Αμερικανική πλευρά την στιγμή που η Ελλάδα προχωρά «μεθ’ ορμής ακαθέκτου» στο Γαλλικό μοντέλο των φρεγατών Belh@ra.
  • Σύμφωνα με πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό, η νέα – ας την πούμε πρόταση- της Αμερικανικής εταιρίας αναφέρει «τοποθετήστε όλα εκείνα τα συστήματα που είναι απαραίτητα για τις Ελληνικές ανάγκες» όπως για παράδειγμα το sonar κι άλλα οπλικά συστήματα. Ένα από τα λίγα δέλεαρ είναι η ταχύτητά της νέας Αμερικανικής φρεγάτας, που ξεπερνά τους 40 κόμβους.
  • Η οπλική διαμόρφωση της MMSC περιλαμβάνει πυροβόλο των 57 mm και εκτοξευτή Mk41 VLS με οκτώ κελιά για ESSM, κάτι που από το Πολεμικό Ναυτικό θεωρείται πολύ «ελαφρύτερος» οπλισμός από εκείνον που θέλουν να έχουν στα Ελληνικά πλοία.
  • Το κόστος βέβαια για τις τέσσερις φρεγάτες που πρότειναν οι Αμερικανοί δεν είναι ευκαταφρόνητο καθώς φτάνει περίπου στα 4,4 δις δολάρια στην διαμόρφωση που έχουν σχεδιάσει για την Σαουδική Αραβία. Αν προστεθούν όλα όσα θέλει η Ελλάδα γίνεται κατανοητό ότι αυτό το κόστος εκτοξεύεται.

Πάντως η τιμή αυτή σαφέστατα είναι παρόμοια με το κόστος που πιθανό να φτάσουν τέσσερις Γαλλικές φρεγάτες Belh@ra, αν η Ελλάδα αποφασίσει να προχωρήσει περαιτέρω το πρόγραμμα πρόσκτησης επιπλέον μονάδων επιφανείας από το Παρίσι.

Φρεγάτες με ελληνική τεχνογνωσία…

Αξιόπιστες πηγές σημείωναν ότι το άνοιγμα αυτό των Αμερικανών τύπου «κάντε ότι θέλετε πάνω στο νέο πλοίο» θυμίζει πολύ τα προηγούμενα χρόνια, όταν το Πολεμικό Ναυτικό είχε απορρίψει τις Fremm από την Γαλλία.

Τότε έκαναν παρατηρήσεις και προτάσεις οι οποίες πέρασαν από τα σχέδια στην πράξη κι αυτή την εποχή μέσω των Ελληνικών ιδεών χτίζεται η πρώτη Belh@ra στα ναυπηγεία της Λοριάν στη Βρετάνη. Η τεχνογνωσία που είναι ικανό να προσφέρει το Πολεμικό Ναυτικό είναι τεράστια και μάλιστα πρόκειται για προτάσεις ουσίας διότι οι περισσότερες έχουν βγει μέσα από πράξεις στο πραγματικό πεδίο.

  • Η πρόταση των Αμερικανών είναι από εκείνες που έχουν συζητηθεί ξανά στο Ελληνικό Επιτελείο κι όπως ξεκαθαρίζουν οι ίδιες πηγές, είναι κάτι εντελώς ανεξάρτητο από την Γαλλική φρεγάτα, και την όλη προσπάθεια που γίνεται με το Παρίσι και φέρεται να προχωρά.
  • Πάντως στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα είναι ένα από τα θέματα που πρόκειται να συζητηθούν ανάμεσα στις δυο πλευρές ή είναι ψηλά στην ατζέντα. Προέχουν για την Ελληνική πλευρά μονάδες επιφανείας ενδιάμεσης λύσης έως ότου λυθεί ο γόρδιος δεσμός των Γαλλικών πλοίων. Καταδρομικά Ticonderonga ή Αντιτορπιλικά Arleigh Burke ή ακόμη και φρεγάτες που πρόκειται ν’ αποσυρθούν από τις ΗΠΑ, είναι πλοία που σίγουρα δεν περνούν απαρατήρητα και υπάρχει Ελληνικό ενδιαφέρον.
  • Η Ελλάδα θέλει πλοίο ενδιάμεσης λύσης μέχρι να πέσουν στο νερό νέα καράβια με τη γαλανόλευκη κι’ αυτά που τίθενται σε διάθεση από την Αμερική μπορεί να έχουν δυο πολύ βασικά μειονεκτήματα, του μεγάλου αριθμού πληρώματος και του υπέρογκου κόστους συντήρησης. Όμως διαθέτουν πολλά συστήματα που θα απογειώσουν το Ελληνικό πολεμικό ναυτικό.
  • Την στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος των εξελίξεων στην περιοχή μας είναι στο θαλάσσιο περιβάλλον, η Ελλάδα ως χώρα που εκπέμπει σταθερότητα δεν μπορεί να είναι αμέτοχη σ’ αυτές τις προκλήσεις που πολλές από αυτές την αφορούν άμεσα.
    Από την άλλη πλευρά το δαχτυλίδι που έχουν δώσει οι ΗΠΑ στην χώρα μας χρίζοντάς την πυλώνα σταθερότητας, πιθανότατα να κεφαλαιοποιηθεί στην παρούσα φάση των τόσων σημαντικών εξελίξεων.
  • Αν μάλιστα γίνει γνωστή τυχόν αποδέσμευση τέτοιων μονάδων επιφανείας συμπεριλαμβανομένων και των όπλων τους, ουσιαστικά η Αμερική ανεβάζει το επίπεδο ασφαλείας της Ελλάδας κι αυτό είναι ένα μήνυμα προς την Τουρκία αλλά και τις άλλες συμμαχικές χώρες της περιοχής.

Πολλά ακούστηκαν για το F-35, που πιθανότατα αυτό είναι το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά ίσως δεν έχει έρθει ακόμη η στιγμή για να μιλήσουμε ενθαρρυντικά για την 5η γενιά μαχητικού. Πιθανότατα όμως αυτό θα γίνει εντός της προσεχούς τετραετίας…

«Σπάσιμο νεύρων» στις ΗΠΑ από Τουρκία με αμερικανικά αεροσκάφη: Όπλο στη φαρέτρα Μητσοτάκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: