“Φρένο” για τα Arleigh Burke από τις ΗΠΑ : O αγώνας δρόμου και οι αστερίσκοι που διερευνά το Πολεμικό Ναυτικό

Το Πολεμικό Ναυτικό ήθελε διακαώς ως ενδιάμεση λύση, τα αντιτορπιλικά «Arleigh Burke». Φωτογραφία πηγή US ΝAVY




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Χθες, στο φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στο εξοπλιστικό πρόγραμμα των φρεγατών.

Ωστόσο το γεγονός πως αναφέρθηκε σε μια προεπιλογή των τριών πιο ελκυστικών προτάσεων, πιθανά δείχνει ότι το Πολεμικό Ναυτικό προχωρά σε μια ιδιαίτερα αυστηρή επιλογή με βάση τα δικά του επιχειρησιακά κριτήρια, τα οποία άλλωστε δεν έχει δημοσιοποιήσει.

«Περιμένω πρώτα μία -να το πω έτσι- προεπιλογή των τριών ενδεχομένως πιο ελκυστικών, παρά το γεγονός ότι είναι μικρές οι διαφορές, πάρα πολύ καλές οι προσφορές με βάση τα καλύτερα πλοία, ανάλογα με τις ανάγκες που το Πολεμικό Ναυτικό έχει προσδιορίσει.» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κος. Παναγιωτόπουλος.

Δεν παρέλειψε επίσης ν’ αναφερθεί στο κυβερνητικό πλάνο στο οποίο περιλαμβάνεται τα ναυπηγεία, η ενδιάμεση λύση και η ενίσχυση του στόλου.

  • Στις 23 Μαΐου βεβαίως είναι η τελευταία μέρα, από τις 60 μέσα στις οποίες περιμένει το Πολεμικό Ναυτικό και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ν’ απαντήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με την επιστολή LOA για να είναι μέσα στο παιχνίδι των νέων Ελληνικών φρεγατών, την ώρα που όλες οι Ευρωπαϊκές προτάσεις βρίσκονται στο ΓΕΝ και στο μεγαλύτερο μέρος τους έχουν αξιολογηθεί.

Εκεί θα φανεί αν οι Επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού θα γίνουν «σοφότεροι» σ’ ότι έχει να κάνει με την διαμόρφωση των MMSC κι αν οι Αμερικανοί θα κατεβάσουν στη «ναυμαχία» των φρεγατών και την άγνωστη πρόταση που έχει κατατεθεί, ποια θα είναι η εμπλοκή των Ελληνικών ναυπηγείων και πόσο αυτό θ’ ανεβάσει το κόστος των πλοίων, τι προτείνεται από τις ΗΠΑ για τις φρεγάτες ΜΕΚΟ και τελικά ποιο ή ποια είναι τα πλοία ενδιάμεσης λύσης που παραχωρούνται από το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό.

Βεβαίως δεν πρέπει ν’ αμελούμε ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται και η αναθεώρηση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας- Ηνωμένων Πολιτειών όπου μέσα από αυτή αναζητείται χρόνια τώρα η κεφαλαιοποίηση για την Ελλάδα, η οποία παραμένει πιστός σύμμαχος της Ουάσιγκτον…

  • Όλες οι χώρες που παίρνουν μέρος στον άτυπο διαγωνισμό που αφορά τις τέσσερις νέες φρεγάτες για το Πολεμικό Ναυτικό έχουν ξεκαθαρίσει την βασική πρότασή τους για νέα πλοία αλλά και για εκείνα που θ’ αποτελούν καράβια ενδιάμεσης λύσης, σε μια προσπάθεια να δελεάσουν τους Επιτελείς του ναυτικού και να συνεχίσουν να φλερτάρουν με τα περίπου 5 δις ευρώ που προτίθενται να δαπανήσει η Ελληνική πολιτεία προκειμένου ν’ αυξήσει την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων.

Την ίδια στιγμή όμως οι ΗΠΑ δεν έχουν αποκαλύψει ακόμη τα χαρτιά τους και είναι η μόνη χώρα που ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει ποτέ- πέραν της βασικής υποψηφιότητας των MMSC- ποια είναι η ενδιάμεση λύση και παρά το γεγονός πως είναι η χώρα που έχει ίσως την πιο στενή αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα (σ.σ. Επέκταση ναυτικής βάσης στη Σούδα, συνεχείς ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων κ.ο.κ.) και γι’ αυτό θα περίμενε κανείς ότι η τοποθέτηση της Ουάσιγκτον θα ήταν πιο ξεκάθαρη, αρκετά νωρίτερα.

Η άρνηση στον διακαή πόθο του Πολεμικού Ναυτικού

Δεν αποτελεί σίγουρα έκπληξη στους Επιτελείς του ΠΝ το γεγονός πως οι ΗΠΑ φαίνεται ότι πιθανά δεν αποδεσμεύουν τα αντιτορπιλικά Arleigh Burke. Εδώ και μήνες έχει φανεί ότι το Ελληνικό αίτημα που επανέφερε το Πολεμικό Ναυτικό και η Ελληνική κυβέρνηση μέσω του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, είχε ελάχιστες πιθανότητες. Βεβαία μέχρι την κατάθεση της πρότασης ουδείς ξέρει αν θα υπάρξει κάποια ανατροπή.

Ο ευρύτερος προσανατολισμός του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού είναι να διατηρήσει όλη την κλάση των 68 Arleigh Burke σε ενεργό υπηρεσία, ακόμη και των αρχικών παρτίδων Flight I, που είχαν περισσότερες πιθανότητες να περάσουν στον Ελληνικό στόλο, αν και οι Επιτελείς στο ΠΝ ήθελαν επόμενης γενιάς αντιτορπιλικά, που έχουν υπόστεγο για το οργανικό ελικόπτερο.

  • Η απειλή της Κίνας για τους Αμερικανούς γιγαντώνεται ειδικά στο ναυτικό αγώνα στον Ειρηνικό Ωκεανό, με το Πεκίνο να ναυπηγεί με μνημειώδη ταχύτητα πολεμικά πλοία κι εκεί διαβλέπετε το επόμενο πεδίο που θ’ ανεβάσει το θερμόμετρο στις σχέσεις των δυο κρατών.

Δευτερευόντως οι Αμερικανοί δεν τοποθετήθηκαν έως τώρα ποτέ ανοιχτά (σ.σ. ίσως γιατί και η Ελληνική πλευρά θέτει διερευνητικά ερωτήματα κι όχι ευθέως τα ερωτήματά της εγγράφως) – πλην του Αμερικανού πρεσβευτή Τζέφρυ Πάϊατ- αν αποδεσμεύουν το οπλικό σύστημα των SM-2, το οποίο είναι ακρογωνιαίος λίθος στις ικανότητες άμυνας περιοχής, που αναζητά το ναυτικό, αν και σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το ναυτικό έχει μπει στην έρευνα αγοράς για φρεγάτες γενικής χρήσης.

Αναγνωρίζεται στον Αμερικανό πρεσβευτή, τόσο σε τετ α τετ με το Νίκο Παναγιωτόπουλο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όσο και σε συζητήσεις με εκπροσώπους του Τύπου, πως είχε κάνει λόγο για «ασυναγώνιστη» πρόταση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως επίσης κι όταν τέθηκε ερώτημα για τους SM-2, σημείωσε πως «η Αμερική δεν έχει αρνηθεί τίποτα στην Ελλάδα».

Θα ενοχληθεί η Άγκυρα;

Ωστόσο είναι σαφές ότι η αεράμυνα περιοχής κι όχι σημείου, ακόμη και σ’ ένα πιο περιορισμένο εύρος, είναι επιθυμητό να συμπεριλαμβάνεται στις ικανότητες των νέων πλοίων ή εκείνων της ενδιάμεσης λύσης που θ’ αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό, αρκεί στα δεύτερα να μην φέρνει νέα προβλήματα για τον στόλο.

  • Με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο οπλικό φορτίο και δυο Arleigh Burke θα ήταν «Game Changer» στην περιοχή, όλες οι ενδείξεις που υπάρχουν δείχνουν πως η άρνηση παραχώρησης των δυο αντιτορπιλικών, εντάσσεται και στο πλαίσιο να μην ενοχληθεί περαιτέρω η Άγκυρα από αυτή την κίνηση. Άλλωστε το τελευταίο διάστημα οι ΗΠΑ έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση κατά των κινήσεων που έχει κάνει η Τουρκία και τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη ένας αγώνας δρόμου για την επιστροφή της γείτονος στο Δυτικό άρμα.

Ακόμη και με μια ενδεχόμενη πρόταση ενδιάμεσης λύσης Ticonderoga που είναι πλοίο αλλαγής ισορροπιών όπως επισημαίνεται από πηγές, θα είναι προσωρινή μιας κι αυτά τα πλοία δεν θα μπορεί το ΠΝ να τα κρατήσει για πολλά χρόνια. Το έζησαν στον στόλο κατά το παρελθόν με δυο διαφορετικούς τύπους αντιτορπιλικών τη δεκαετία του ’90.

  • Πάντως πρέπει να δούμε και κάτι ακόμα πως πέραν των MMSC κι άλλης μιας ακόμη πρότασης που  δεν έχει παρουσιαστεί ή διαφημιστεί όπως η πρώτη από τους Αμερικανούς, η ναυπηγική των ΗΠΑ δεν έχει κάτι νέο να προσφέρουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

Ο προγραμματισμός άλλωστε του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού για τις φρεγάτες FFGX τοποθετείται για μετά το 2025-2026. Επίσης έως τώρα δεν έχει γίνει καμία απολύτως συζήτηση σε σοβαρή βάση γι’ αυτές τις φρεγάτες, πέραν από ορισμένες γενικόλογες υποσχέσεις που έγιναν μέσω της προσφοράς των MMSC, αλλά κι εκείνες αφορούσαν υποσκευαστικό έργο κι όχι προμήθεια FFGX.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Κοινές ασκήσεις Ελλάδας- ΗΠΑ: H 492 FS «Madhatters» στη Σούδα και ο παράγοντας των εξοπλισμών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: