Ισπανός δισεκατομμυριούχος καταδικάστηκε για την “φυγάδευση” πίνακα του Πικάσο

File photo: Γάλλοι και Ισπανοί αστυνομικοί με τον Πικάσο που κατάσχεσαν στο γιωτ του Ισπανού δισεκατομμυριούχου. Φωτογραφία viqa Twitter




Ισπανός δισεκατομμυριούχος που προσπάθησε να βγάλει παρανόμως εκτός Ισπανίας πίνακα του Πικάσο καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση και πρόστιμο 52 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Χάιμε Μπότιν, μέλος της δυναστείας τραπεζιτών Σαντάντερ, καταδικάστηκε από δικαστήριο της Μαδρίτης.

Ο πίνακας, Κεφαλή Νεαρής Γυναίκας του 1906, κατασχέθηκε από το γιωτ Adix του Μπότιν στα ανοιχτά της Κορσικής, στην Γαλλία, το 2015. Βάσει της αυστηρής νομοθεσίας της Ισπανίας για την πολιτιστική κληρονομία, απαιτείται άδεια για την εξαγωγή αντικειμένων τέχνης ηλικίας άνω των 100 ετών, τα οποία μπορούν να χαρακτηριστούν ως “εθνικοί θησαυροί”.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο Μπότιν, ο οποίος αγόρασε τον πίνακα το 1977, ήθελε να βγάλει από την Ισπανία και ήλπιζε να τον πουλήσει σε οίκο δημοπρασιών στο Λονδίνο. Όμως, ο ίδιος ο Μπότιν δήλωσε πως έβγαζε τον πίνακα από την Ισπανία για να τον μεταφέρει προς φύλαξη στην Ελβετία.

Το έργο του Πικάσο αρχικά επρόκειτο να πουληθεί από τον Οίκο Christie’s του Λονδίνου τον Φεβρουάριο του 2013, αλλά το υπουργείο Πολιτισμού της Ισπανίας απαγόρευσε την έξοδο του πίνακα στο εξωτερικό. Έκτοτε, η ιδιοκτησία του έργου μεταβιβάστηκε στο Ισπανικό Κράτος.

Σύμφωνα με τους  Times του Λονδίνου, ο Μπότιν συναντήθηκε με τον πρώην υπουργό Πολιτισμού της Ισπανίας, Χοσέ Γκουιράο για να προτείνει συμβιβασμό απ’ τον οποίο  φιλοδοξούσε να του επιβληθεί πιο χαμηλή ποινή με αντάλλαγμα να προσφέρει ως δωρεάν στο κράτος τον πίνακα.

Με πληροφορίες από THE ART NEWSPAPER

Στα Γιάννενα εκθέτει εικαστικά έργα του ο Γκρεγκ Ράμα, γιος του Αλβανού πρωθυπουργού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: