Η συζήτηση για το μαχητικό 5ης γενιάς δεν είναι τυχαία: «Φουρτουνιάζουν» Μεσόγειος και Αιγαίο…

Αεροσκάφος 5ης γενιάς F-35 της Ιταλικής πολεμικής αεροπορίας, στο πλαίσιο της διασυμμαχικής άσκησης Ηνίοχος 2019, κατά τη διάρκεια πτήσης στον Ηπειρωτικό κορμό της Ελλάδας, τη στιγμή ενός δεξιού “break” κατά την αεροπορική ορολογία που “σπάει” από τον σχηματισμό με το Ελληνικό F-16 Block 52 plus με τα οποία πραγματοποίησαν πολλές αεροπορικές ασκήσεις. Πηγή: Hellas Journal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

Πλαισιωμένος από υπουργούς της κυβέρνησης και αμέσως μετά την ιστορικής σημασίας υπογραφή που αφορά τον ενεργειακό αγωγό «East Med» για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί τετ α τετ με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

  • Η συζήτηση αυτή έχει ανοίξει σε μια περίοδο έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, με την γείτονα μονίμως ν’ αμφισβητεί και ν’ απειλεί με διάφορους τρόπους την στιγμή μάλιστα που για πολλούς λόγους βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.
  • Η είδηση για τα όσα έχει πει ο πρωθυπουργός τις προηγούμενες ημέρες για το F-35, μόνο αρεστή δεν είναι στην Άγκυρα η οποία έχει φτάσει στην αποπομπή από το πρόγραμμα του μαχητικού 5ης γενιάς. Η δε σκέψη τα επόμενα χρόνια να πετούν αυτά τα αεροσκάφη με την γαλανόλευκη, μόνο ανατριχίλα μπορεί να προκαλέσει στο Τουρκικό στρατιωτικό επιτελείο.
  • Ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει εδώ και μέρες την θέση πως εφόσον το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, το αεροσκάφος 5ης γενιάς F-35, προκρίνεται για ν’ αλλάξει σελίδα η Πολεμική μας Αεροπορία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν βρέθηκε στο Ελληνικό επιτελείο, όπως λένε ανώτατες πηγές, δεν ήταν λίγα εκείνα που ρώτησε για τα F-35. Οι αρμόδιοι της Πολεμικής Αεροπορίας δεν είχαν κρύψει την απαίτηση για νέο όπλο, εξηγώντας πόσο σημαντική προσθήκη είναι η 5η γενιά μαχητικών.

Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση υλοποιεί προγράμματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις που είχαν προηγηθεί των εθνικών εκλογών. Μπορεί τώρα να ψηφίστηκαν από την βουλή τα F-16, η FOS για τα Mirage, οι τορπίλες των υποβρυχίων. Ακόμη κι όταν έρθει η στιγμή για τις φρεγάτες ΜΕΚΟ και δοθούν τα χρήματα, η προεργασία είχε γίνει νωρίτερα. Βέβαια η απόφαση για να «ξεκολλήσει» η υπάρχουσα κατάσταση θ’ ανήκει εξ ολοκλήρου στον υπουργό εθνικής άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

  • Όμως όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θέλει ν’ αφήσει το δικό της ουσιαστικό στίγμα στην επαύξηση της ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων, κάτι που πολλές φορές έχει ακουστεί από τα πλέον αρμόδια χείλη. Χρήματα δεν υπάρχουν για ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι το μόνο δεδομένο. Η πρόθεση όμως για να μπει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια στο πρόγραμμα του μαχητικού 5ης γενιάς ίσως φέρει τις δυο πλευρές στο τραπέζι των συζητήσεων για εξεύρεση λύσης κι ένα χρηματοδοτικό πακέτο που θα μπορούσε ν’ αντέξει η Ελλάδα.

Άλλωστε αν όλα παραμείνουν ως έχουν και απλώς οι Ένοπλες Δυνάμεις πάρουν τα επόμενα χρόνια μόνο τις αναβαθμισμένες ΜΕΚΟ, τα ελικόπτερα ROMEO, τα P-3B, η ψαλίδα στο ισοζύγιο ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία θ’ ανοίξει δραματικά. Πάντως ανώτατοι Αξιωματικοί από την Πολεμική Αεροπορία τονίζουν πως, ότι πρόκειται να γίνει θα πρέπει να υλοποιηθεί σε βάθος χρόνου το πολύ πενταετίας όπως επίσης να υπάρξει και η αναβάθμιση των F-16 Block 50 ώστε να μην απαξιωθούν κι αυτά.

  • Στις ΗΠΑ εκτός του Νίκου Δένδια στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη θα βρίσκεται και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μαζί με τους Διευθυντές του πολιτικού και του στρατιωτικού του γραφείου. Το αν μαζί θα ταξιδέψει και ο κος. Λάγιος, ο νέος Διευθυντής εξοπλισμών παραμένει ακόμη άγνωστο με το πιο πιθανό σενάριο να μην είναι.

Πάντως ανώτατες πηγές σημειώνουν, ότι τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μόνο θετικά είναι για την αεροπορική φαρέτρα η οποία έχει ανάγκες.

Μείον 70 αεροσκάφη από το 2013 στις Μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας

Από το 2013 κι έπειτα η Πολεμική Αεροπορία έχει «χάσει» συνολικά 70 αεροσκάφη (A-7 Corsair 60 αεροσκάφη & RF-4), μια σημαντική δύναμη η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει αντικατασταθεί, συμπυκνώνοντας σημαντικά την αεροπορική δύναμη της Πολεμικής Αεροπορίας.

  • Tο μόνο θετικό για την ΠΑ είναι η απόφαση που πάρθηκε για την υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης των F-16, κάτι που θα έπρεπε να γίνει αρκετά χρόνια πριν. Η FOS που υπογράφθηκε για τα Mirage 2000 είναι κι αυτή μια σημαντική ανάσα.
  • Η 5η γενιά μαχητικού ενδιαφέρει πολύ την Ελλάδα η οποία προσφέρει ένα δικτυοκεντρικό σύστημα. Δεν είναι εύκολος ο εντοπισμός τους λόγω των stealth χαρακτηριστικών. Ικανό να βρίσκεται προωθημένο, να μεταδίδει πληροφορίες σε άλλα μαχητικά, σε πολεμικά πλοία και μονάδες του Στρατού, σε τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων κ.α.
  • Έτσι υλοποιείται στην πράξη ο δικτυοκεντρικός πόλεμος όπως τον προσδιορίζει η Πολεμική Αεροπορία, για τον οποίο όμως απαιτούνται πολλά κονδύλια και υποδομές, πολλές αλλαγές και αναβαθμίσεις σε πολλά συστήματα που χρησιμοποιούν η Πολεμική Αεροπορία, ο Στρατός Ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό. Αυτά τα χαρακτηριστικά συγκεντρώνει μέχρι σήμερα μόνο το F-35, ως ένα μαχητικό που έχει ήδη μπει σε μαζική παραγωγή, προσφερόμενο στην διεθνή αγορά.

Στο «άρμα» του F-35 έχουν προστεθεί αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες- με ότι σημαίνει αυτό για το μέλλον του αεροσκάφους έναντι άλλων που ενδεχομένως θα παρουσιαστούν τα επόμενα χρόνια- και η Ελλάδα φαίνεται ότι πλέον για τα επόμενα χρόνια βλέπει κάποιες πολεμικές μοίρες να συνεχίζουν μια μακρόχρονη παράδοση πρωτοπορίας στην περιοχή.

Από τα F-4 Phantom στα F-16 Viper και στην επόμενη γενιά

Αν όντως το F-35 αποτελέσει το επόμενο βήμα εξέλιξης, θα φανεί το πόσο μπροστά μπορεί να φτάσει το όπλο της Πολεμικής Αεροπορίας. Όπως τότε με τα F-4 Phantom, ήταν το μαχητικό που άλλαξε τα δεδομένα στο ισοζύγιο αεροπορικής ισχύος στον ουρανό του Αιγαίου.

  • Το ίδιο συνέβη το 2003 με την προμήθεια των F-16 Block 52 plus και δεν πρέπει να ξεχνάμε τα στρατηγικά Mirage 2000 και 2000-5. Η παράδοση συνεχίστηκε με τα F-16 M του Αράξου. Επιπλέον σε σχέση με την Τουρκία, αν δεν αλλάξουν τα έως τώρα δεδομένα- που όπως λένε ανώτατα χείλη το πιο πιθανό είναι ν’ αλλάξουν και να βρεθούν οι γείτονές μας με μαχητικό 5ης γενιάς- η ένταξη ενός τέτοιου αεροσκάφους, προσφέρει τεράστια πλεονεκτήματα, αυτά δηλαδή που θα απολάμβανε η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία αν δεν είχε πάρει την απόφαση ο κος. Ερντογάν να προμηθευτεί η χώρα του τους S-400.
  • Στην Πολεμική Αεροπορία εξηγούν επίσης πως όντως πρόκειται για ένα αεροσκάφος στρατηγικής κρούσης, αλλά δεν είναι μόνο γι’ αυτό, στον συγκεκριμένο τομέα μέχρι τώρα υπερέχει, αυτό μαρτυρούν οι αεροπορικές ασκήσεις όπως η «Red Flag» στις ΗΠΑ. Σε επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας είναι δεδομένο ότι υπάρχουν στοχοποιημένες εγκαταστάσεις στρατηγικής αξίας των εχθρικών δυνάμεων και το μαχητικό 5ης γενιάς «ξεκλειδώνει» την πύλη για ένα πλήγμα ουσίας.
  • Στην Πολεμική Αεροπορία υπάρχει πολλά χρόνια και αυτό το δόγμα, πέραν του αμυντικού. Η εποχή των Α-7 έδειχνε και το «άλλο πρόσωπο» των αεροπόρων. Οι «Κουρσάροι» δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι κάλυπταν για τα χρόνια υπηρεσίας τους επαρκώς αυτές τις ανάγκες. Εμβέλεια δράσης στην αντίπαλη ενδοχώρα, ικανότητα μεταφοράς μεγάλου οπλικού φορτίου.

Στις μέρες μας το ίδιο ισχύει για την υπάρχουσα δύναμη των F-16, μόλις τον Οκτώβριο απέδειξαν την μακρά επιχειρησιακή τους αξία πετώντας από την Σούδα στην Κύπρο και πίσω στην βάση τους. Τέτοιες αποστολές σε μεγαλύτερο βαθμό καλύπτει το μαχητικό F-35, όπως λένε ανώτατοι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας.

Επίσης, F-16 Viper και F-35 είναι ο απόλυτος συνδυασμός επειδή η αναβάθμιση στον τύπο «οχιάς» για το F-16, δημιουργήθηκε με σκοπό να συμπληρώνει το ένα το άλλο.

Το 2019 η προκλητικότητα της Άγκυρας σχεδόν άγγιξε την κόκκινη γραμμή που έθεσε η Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: