Οι πυρκαγιές της Αυστραλίας, η κλιματική “κρίση” και οι γεωπολιτικές διαστάσεις στη Μεσόγειο

Οι φωτιές στην Αυστραλία άφησαν καταστροφές στο πέρασμά τους. EPA, DAVID MARIUZ




Του Δρ. ΣΩΤΗΡΗ Ν. ΚΑΜΕΝΟΠΟΥΛΟΥ* 

Τις τελευταίες ημέρες η παγκόσμια κοινή γνώμη, και η Ελληνική, γίνεται αποδέκτης καταιγιστικής προπαγανδιστικής επίθεσης σχετικής με τις πυρκαγιές στην Αυστραλία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις γίνονται έμμεσες ή άμεσες αναφορές στη συσχέτιση των πυρκαγιών αυτών με την κλιματική ψευδοκρίση. Αυτό είχε συμβεί και στην περίπτωση των πυρκαγιών στη Σιβηρία όπου αποκαλύφθηκε τελικά ότι η γενεσιουργός αιτία ήταν ένας κεραυνός.

  • Ειδικότερα για τις πυρκαγιές της Σιβηρίας ας αναφερθεί ότι σύμφωνα με επιστημονική εργασία που εκπονήθηκε το 1996 διαπιστώθηκε ότι μεταξύ των ετών 1550 και 1978 καταγράφηκαν 30 έτη δασικών πυρκαγιών (T. W. Swetnam. 1996. «Fire and Climate History in the Central Yenisey Region, Siberia». Fire in Ecosystems of Boreal Eurasia. Springer). Από τα 30 έτη μεγάλων δασικών πυρκαγιών διαπιστώθηκε ότι παρά το γεγονός των ξηρών κλιματικών συνθηκών που επικρατούσαν ελάχιστες πυρκαγιές οφειλόταν στις ξηρές κλιματικές συνθήκες.

Οι δενδροκλιματικές μελέτες έδειξαν πως στις εκατοντάδες φωτιές που είχαν συμβεί στη διάρκεια των 428 ετών δεν υπήρχε συσχέτιση με τις ξηρές κλιματικές συνθήκες αλλά με το γεγονός ότι μεγάλες περιοχές της Σιβηρίας κατοικήθηκαν από ανθρώπους οι οποίοι έβαζαν φωτιές για να μετατρέψουν τα δάση σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Ας πάμε όμως στις πυρκαγιές της Αυστραλίας και ας απομυθοποιήσουμε ορισμένες γκριζόμαυρες ψυχολογικές επιχειρήσεις των κλιματικών καταστροφολόγων.

Καταρχήν ειπώθηκε ότι το φετινό καλοκαίρι ήταν το πιο θερμό-ξηρό καλοκαίρι της Αυστραλίας. Αυτό δεν ισχύει. Η εικόνα του Γραφείου Μετεωρολογίας της Αυστραλίας (Εικόνα 1) δείχνει ότι οι δεκαετίες του 1920 και του 1930 είχαν βιώσει πολύ χειρότερες ξηρασίες από τις τελευταίες δεκαετίες.

Εικόνα 1. Αυστραλία μέση ετήσια βροχόπτωση από το 1900-2018. (Πηγή)

Η μεγαλύτερη καμένη περιοχή είναι συγκεντρωμένη κατά μήκος της ανατολικής ακτής στα κράτη της Νέας Νότιας Ουαλίας και της Βικτώρια. Και οι δύο περιοχές είναι γνωστές για το βιότοπο ο οποίος είναι πολύ ευαίσθητος σε ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς. Αλλά είναι οι πρόσφατες πυρκαγιές χειρότερες από ποτέ; Η απάντηση είναι όχι.

  • Τον Φεβρουάριο του 1851, οι πυρκαγιές της αποκαλούμενης «Μαύρης Πέμπτης» έκαψαν περίπου πέντε εκατομμύρια εκτάρια, (περίπου 1900 τετραγωνικά μίλια), [1]. Σε εκείνη την περίπτωση χάθηκαν 12 ανθρώπινες ζωές, ένα εκατομμύριο πρόβατα και χιλιάδες βοοειδή. Οι θερμοκρασίες έφθασαν σε ακραία ρεκόρ περίπου (47°C ) υπό σκιά.

Οι Αυστραλοί είναι συνηθισμένοι στις δασικές πυρκαγιές (bush fires). Για το λόγο αυτό άλλωστε ένας από τους πιο γνωστούς Αυστραλούς ποιητές, ο Henry Lawson (1867-1922), έγραψε και σχετικό ποίημα με τίτλο «The Bush Fire», [2]. Προς τιμήν του Henry Lawson τα ταχυδρομεία της Αυστραλίας εξέδωσαν και σχετικό γραμματόσημο (Εικόνα 2).

Εικόνα 2. Το γραμματόσημο αφιερωμένο στον Henry Lawson και το ποίημά του με τίτλο «Bush Fire»

Ο χάρτης της Εικόνας 3 δείχνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της Αυστραλίας είχε θερμοκρασίες πολύ υψηλότερες από το μέσο όρο (π.χ. στις 18 Δεκεμβρίου 2019).

Εικόνα 3. Αυστραλία 18 Δεκεμβρίου 2019 θερμοκρασιακές ανωμαλίες.

Όμως, για κάποιο περίεργο λόγο, οι ανατολικές και δυτικές ακτές, καθώς και η βόρεια Αυστραλία, βίωναν θερμοκρασίες μερικές βαθμούς κάτω από τις κανονικές. Εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη προκάλεσε την έξαρση πυρκαγιών θα περίμενε κανείς να ξεσπούν οι χειρότερες πυρκαγιές εκεί όπου οι θερμοκρασίες ήταν υψηλότερες. Όμως, όπως αποκαλύπτει ο χάρτης των δασικών πυρκαγιών (Εικόνα 4), οι πιο θερμές περιοχές είχαν τις λιγότερες πυρκαγιές, ενώ οι περισσότερες πυρκαγιές ξεσπούσαν στις ψυχρότερες περιοχές.

Εικόνα 4. Θέσεις πυρκαγιών της Αυστραλίας 2019/2020. (Πηγή)

Επιπλέον, στο βόρειο τμήμα, οι τροπικές και υποτροπικές περιοχές δέχονται την εισβολή από ξένα χόρτα (invasive grass) τα οποία αναφλέγονται εύκολα και παρέχουν μεγαλύτερη επιφανειακή καύση επιφανείας επιτρέποντας στις πυρκαγιές να εξαπλωθούν σε μεγαλύτερες περιοχές πολύ γρήγορα, [3].

Εφόσον λοιπόν η υψηλή θερμοκρασία και η ξηρασία δεν σχετίζονται με την αυξανόμενη τάση των δασικών πυρκαγιών στην Αυστραλία τότε ποιοι παράγοντες θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε αυτές;

Όπως και στην Ελλάδα, η Αυστραλία έχει βιώσει μια τεράστια αύξηση στις πυρκαγιές εξαιτίας του ανθρώπινου παράγοντα. Πιο συγκεκριμένα αναφερόμαστε στους εμπρησμούς. Όπως αποκαλύπτουν οι κυβερνητικές έρευνες της Αυστραλίας (Εικόνα 5), οι εμπρησμοί αποτελούν το 64% των αιτιών όλων των δασικών πυρκαγιών. Μόνο το 11% των δασικών πυρκαγιών οφείλεται σε φυσικά φαινόμενα (π.χ. σε κεραυνούς, αυτανάφλεξη κ.λπ).

Εικόνα 5. Αιτίες δασικών πυρκαγιών στην Αυστραλία. (Πηγή: Κυβέρνηση Αυστραλία, 2005: (ΠΗΓΗ)

Τι πραγματικά συμβαίνει στην Αυστραλία από τον Αύγουστο του 2019 σχετικά με τους εμπρησμούς και δεν το λένε όμως τα Ελληνικά συστημικά ΜΜΕ παρά μόνο αναφέρονται στις πραγματικά υψηλές θερμοκρασίες (οι οποίες όμως εντείνονται από τις πυρκαγιές);

– Στις 24 Αυγούστου 2019 συλλαμβάνονται τρεις ανήλικες για εμπρησμό σε δασικές περιοχές, [4].

– Στις 10 Σεπτεμβρίου 2019 συλλαμβάνεται 12χρονος για εμπρησμό σε δασική έκταση, [5].

– Στις 19 Σεπτεμβρίου 2019 η Αστυνομία της Αυστραλίας προειδοποίησε τους εμπρηστές ότι θα συλληφθούν και θα νιώσουν την πλήρη επιβολή του νόμου, [6].

– Στις 13 Νοεμβρίου 2019 αποκαλύτπεται ότι η δασική πυρκαγιά σε τουλάχιστον μία περιοχή προκλήθηκε λόγω αναμμέμνου τσιγάρου, [7].

– Στις 14 Νοεμβρίου 2019 συνελήφθη έφηβος/η με την κατηγορία εμπρησμού σε δασική περιοχή η οποία κατέστρεψε 12 σπίτια, [8].

– Στις 27 Νοεμβρίου 2019 συνελήφθη εθελοντής πυροσβέστης με την κατηγορία εμπρησμού, [9].

– Στις 17 Δεκεμβρίου 2019 η Αστυνομία της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι θα απαγγείλει κατηγορίες περί εμπρησμού σε τουλάχιστον μία δωδεκάδα ατόμων, [10].

– Στις 23 Δεκεμβρίου 2019 συλλαμβάνεται 11χρονος ύποπτος για εμπρησμό σε δασική περιοχή, [11].

– Στις 2 Ιανουαρίου 2020 συνελήφθη και άλλο άτομο για εμπρησμό σε δασική έκταση, [12].

  • Παρόμοιες επίμονες περιπτώσεις δασικών πυρκαγιών όπου αποκαλύφθηκε τελικά κύκλωμα εμπρηστών είχαμε και στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2019 στη Ζάκυνθο. Οι εμπρησμοί πραγματοποιήθηκαν με σκοπό τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων ή και για να ικανοποιηθούν άλλα συμφέροντα, [13].

Εν κατακλείδι: οι γενεσιουργές αιτίες των πρόσφατων – πραγματικά μεγάλων – πυρκαγιών της Αυστραλίας δεν συνδέονται με το κλίμα. Επίσης, οι παρούσες ακραίες καιρικές συνθήκες της Αυστραλίας έχουν ξανασυμβεί στο παρελθόν. Η διαχείριση της κρίσης των πυρκαγιών ίσως να μην πραγματοποιείται με τον ορθό τρόπο από την κυβέρνηση της Αυστραλίας. Αυτό όμως καμία σχέση δεν έχει με το κλίμα. Κάποιοι στην Ελλάδα προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο όπως προσπάθησαν και στην περίπτωση της πυρκαγιάς στο Μάτι (η αιτία ήταν η καύση χόρτων από κάτοικο περιοχής και η κακή διαχείριση κρίσης), όπως προσπάθησαν και στην περίπτωση των πλημμυρών στη Μάνδρα Αττικής (καταπάτηση ρεμάτων και κακή διαχείριση κρίσης).

Όλως περιέργως, οι απόψεις των πομπών αυτών των γκριζόμαυρων ψυχολογικών επιχειρήσεων τέμνονται σε τρία θέματα:

  1. Στη μη-αξιοποίηση των Ελληνικών υδρογονανθράκων,
  2. Στη μη-υλοποίηση του αγωγού East Med, και
  3. Στην υποχωρητική στάση της Ελλάδας έναντι των μαξιμαλιστικών απαιτήσεων της νέο-οθωμανικής Τουρκίας.

Η καθεμία/ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά της/του και ας παραμένουμε ως πολίτες καχύποπτοι και υποψιασμένοι καθώς η κλιματική καταστροφολογία έχει και γεωπολιτικές διαστάσεις με έντονα συμφέροντα σε διάφορες χώρες όχι απαραίτητα φιλικά προσκείμενες προς την Ελλάδα.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

  1. https://www.ffm.vic.gov.au/history-and-incidents/past-bushfires?fbclid=IwAR2ZUFoF1afqvUT_bd0Y220X0E4mQCEIMeTqewGICwU5lJIUZL_y1Xu-Uj8
  2. https://www.poemhunter.com/poem/the-bush-fire/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3653883/pdf/pone.0059144.pdf
  4. https://www.abc.net.au/news/2019-08-24/three-teenage-girls-arrested-over-13-grassfires-in-kempsey/11445236
  5. https://www.news.com.au/national/queensland/news/message-exposes-teenagers-involvement-in-queensland-bushfires/news-story/e39e6528becc96b6d7c50649f62cd0fa
  6. https://www.dailymail.co.uk/news/article-7480011/amp/Arsonists-sparked-devastating-bushfires-Whitsundays-region-warned.html
  7. https://www.abc.net.au/news/2019-11-13/binna-burra-fire-an-accident-teenagers-discarded-cigarettes/11699474
  8. https://www.theguardian.com/australia-news/2019/nov/14/nsw-and-queensland-fires-fourth-person-confirmed-dead-in-bushfires-near-kempsey
  9. https://www.bbc.com/news/world-australia-50568026
  10. https://www.theaustralian.com.au/nation/nsw-firefronts-uncontrollable-as-state-braces-for-heatwave/news-story/4f006855e6b1598ba3a6d53c66391516
  11. https://www.theaustralian.com.au/subscribe/news/1/?sourceCode=TAWEB_WRE170_a&dest=https%3A%2F%2Fwww.theaustralian.com.au%2Fnation%2F11yearold-arrested-over-suspected-arson-in-wellington-nsw%2Fnews-story%2Fb5e80bd3da8f51270ca0220bbc5292bb&memtype=anonymous&mode=premium
  12. https://www.3aw.com.au/alleged-arsonist-arrested-over-johnsonville-fire/
  13. http://patrastimes.gr/home-page-slider/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CF%85%CF%88%CE%B7-%CE%BA%CF%85%CE%BA%CE%BB%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%B5%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%B7%CF%83%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CE%BC%CE%B5-%CF%83%CF%85%CE%BC/

(*) PhD Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείου Κρήτης

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Μπορεί το Σ.Α. των Ηνωμένων Εθνών να διατάξει στρατιωτικά μέτρα για την κλιματική αλλαγή;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: