Οι λιβυκές φιλοδοξίες της Τουρκίας μυρίζουν φυσικό αέριο: Η διπλωματία νικά τον πόλεμο;

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. EPA, TURKISH PRESIDENT OFFICE HANDOUT




Η ανακοινωθείσα από τον Ταγίπ Ερντογάν στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη, τελικά μεταμορφώθηκε σε μία διπλωματική αποστολή, με στόχο την οδό προς μία πολιτική διευθέτηση, σημειώνει η Marie Jégo στην εφημερίδα Le Monde.

Ο Selim Kuneralp, παλαιός πρέσβης, υποστηρίζει ότι ο Ερντογάν φαίνεται να έλαβε σοβαρά τις προειδοποιήσεις  του αμερικανικού προέδρου, Ντόναλντ Τράμπ και του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν», εξ ου και  δεν αναφέρει πλέον αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη, όπου, όπως τονίζει,  θα είχε συναντήσει όλων των ειδών τα εμπόδια στον τομέα του ανεφοδιασμού, δεδομένης της αποτυχίας στην προσπάθειά του να κερδίσει υποστήριξη από την Τυνησία.

  • Κύριος στόχος της Άγκυρας είναι να υπερασπιστεί τη διμερή συμφωνία με την Τρίπολη, για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων στη Μεσόγειο, εκτιμά η αρθρογράφος.
  • Αναφερόμενη στις εδώ και χρόνια διαφωνίες  Ελλάδας– Τουρκίας, σημειώνει, ότι «οι δύο χώρες δεν είναι σε θέση να ξεπεράσουν τις διαφορές τους, οι οποίες αναζωπυρώνονται με την πρόσφατη ανακάλυψη πετρελαίου στη Μεσόγειο».

Παρατίθεται άποψη του Bayram Balci, διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Ανατολικών Μελετών (IFEA) στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος θεωρεί τη στρατιωτική συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας  «αντίδραση» σε μία άλλη πρωτοβουλία  στη Μεσόγειο, αυτή του έργου του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, την οποία και χαρακτηρίζει ένα είδος «αντι-τουρκικής σταυροφορίας».

Για την εφημερίδα, η συμφωνία με την Τρίπολη συνιστά το μόνο τρόπο για τον Ερντογάν να αντιμετωπίσει την απομόνωση της χώρας του, με τον Selim Kuneralp να επισημαίνει,  ότι «δεν είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο».

Για την ε/φ, «οι φιλοδοξίες της Τουρκίας είναι υπερβολικές, αλλά οι ικανότητες  περιορισμένες», με τον  πρώην διπλωμάτη να δηλώνει: «Η Τουρκία δεν διαθέτει τα τεχνικά μέσα εξόρυξης των υδρογονανθράκων στην περιοχή, που διεκδικεί, η οποία  αμφισβητείται  από άλλες χώρες της περιοχής και δεν ξέρουμε αν είναι πλούσια σε πόρους». Αυτή η επικίνδυνη αξιολόγηση σηματοδοτεί την αποτυχία της περιφερειακής  πολιτικής του Ερντογάν σε βάρος μακροπρόθεσμα των συμφερόντων της χώρας του, εκτιμά η γαλλική εφημερίδα.

Τίτλος: Les ambitions libyennes de la Turquie sentent le gaz

Με θέσεις εναντίον της Τουρκίας και της Ρωσίας ο Πομπέο στο Βερολίνο: Να φύγουν αμέσως οι ξένοι στρατοί

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: