Η ισχύς εν τη ενώσει: Στην Κύπρο υπάρχουν πολιτικοί που δεν αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ (ΝΤΙΝΟΥ) ΑΥΓΟΥΣΤΗ (*)

Όταν κάποιος ρώτησε τον βασιλιά Αγησίλαο, γιατί η Σπάρτη είναι ατείχιστη, τότε αυτός, δείχνοντας τα σώματα των Λακεδαιμονίων, απάντησε: «Αυτά είναι τα τείχη των Λακεδαιμονίων!»

Μεγάλη θλίψη προκαλεί η τελευταία έντονη αντιπαράθεση για το Κυπριακό μεταξύ του Α.Κ.Ε.Λ. και της Κυπριακής κυβέρνησης. Σε μια περίοδο που οι τουρκικές προκλήσεις έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, πολιτικοί της πρώτης γραμμής στην Κύπρο, δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης.

«Πώς γίνεται», διερωτάται ο εκπρόσωπος τύπου του Α.Κ.Ε.Λ. κ. Στέφανος Στεφάνου, «ο Γενικός Γραμματέας του Ο.Η.Ε. και η διεθνής κοινότητα να επαινούν την Τουρκία για τη στάση της στο Κραν Μοντανά και να επιμερίζουν ευθύνες αποκλειστικά στους δύο ηγέτες;»

  • Προφανώς ο κ. Στεφάνου και το κόμμα του υιοθετούν την άποψη πως για το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, δεν ευθύνεται η Άγκυρα, αλλά ο Νίκος Κοτζιάς και η κυπριακή κυβέρνηση που δεν ενέδωσαν στα τουρκικά τελεσίγραφα. Ήταν, τότε, που ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, πολύ ορθά, έθεσε ως προϋπόθεση για θετική κατάληξη των συνομιλιών την κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και των εγγυήσεων, κάτι που η Άγκυρα με κανένα τρόπο δεν ήταν διατιθέμενη να αποδεχθεί.
  • Η αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας στο θέμα της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων και η άκαμπτη εμμονή της στη διατήρηση του παρεμβατικού δικαιώματος επέμβασης ήταν από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν τις διαπραγματεύσεις στο αδιέξοδο.

Για τους έχοντες όσους ασθενή μνήμη να θυμίσουμε τι δήλωσε αμέσως με το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου: «Δεν είναι εφικτή η λύση με βάση τις παραμέτρους του Ο.Η.Ε. Η ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά δεν υποχώρησαν από τη θέση τους να μην υπάρξει στρατός και εγγυήσεις, κάτι που δεν είναι αποδεχτό από την τουρκική πλευρά. Από την πρώτη μέρα μέχρι την τελευταία, κράτησαν αυτή τη στάση», είπε. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, όταν ερωτήθηκε επίμονα από τον Νίκο Κοτζιά, παραδέχτηκε ότι η Τουρκία δεν επρόκειτο να συναινέσει στην κατάργηση των παρεμβατικών δικαιωμάτων και των εγγυήσεων της χώρας του επί της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το γεγονός ότι ο Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. δεν καταλόγισε ευθύνες για το αδιέξοδο στο Κραν Μοντανά στην Άγκυρα, δεν σημαίνει ασφαλώς πως για το ναυάγιο των συνομιλιών ευθύνεται η δική μας πλευρά! Η τακτική των ίσων αποστάσεων (με άνωθεν εντολές, κυρίως από τους αγγλοαμερικανούς), αποτελούσε πάντα πάγια τακτική για τους εκάστοτε Γ.Γ. του Διεθνούς Οργανισμού! Και απορώ πως κάποιοι από τη δική μας πλευρά (και μάλιστα άνθρωποι της αριστεράς) χρησιμοποιούν αυτό το επιχείρημα για να καταλογίσουν ευθύνες για τη μη λύση του Κυπριακού, στη Λευκωσία πρώτα και κατ΄ επέκταση (κι ας μη το λένε φανερά) και στην Αθήνα, την εποχή μάλιστα που επικεφαλής της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ήταν ο ομοϊδεάτης τους, Νίκος Κοτζιάς!

Κατά το παρελθόν άσκησα (ποιος είμαι θα διερωτηθείτε, ένας υποψιασμένος πολίτης σας απαντώ) έντονη-σκληρή κρητική στις επιλογές του σημερινού προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ειδικά την περίοδο που ο Νίκος Αναστασιάδης υποστήριξε φανατικά το Σχέδιο Ανάν.

  • Σήμερα, όμως, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Σήμερα, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής στην Κύπρο είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ένας συνετός, μετριοπαθής και έμπειρος διπλωμάτης, που κάτω από εξαιρετικά αντίξοος συνθήκες, κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν προκειμένου η ημικατεχόμενη Κυπριακή Δημοκρατία, έρμαιο στον Τούρκο εισβολέα και διαρρήκτη, που βιώνει κατοχή, ισλαμοποίηση, παράνομο εποικισμό και εθνοκάθαρση να βρει δικαίωση.

Το γεγονός ότι οι προσπάθειες αυτές δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα, δεν οφείλεται ασφαλώς σε υπαιτιότητα της Λευκωσίας, η οποία ό,τι είχε να δώσει, το έδωσε και με το παραπάνω! Δώσαμε πράγματα στην άλλη κοινότητα (ακόμα και την ύστατη ώρα στο Κραν Μοντανά όταν ο Νίκος Αναστασιάδης ξεπέρασε τις κόκκινες γραμμές μας προκειμένου να διασώσει τις συνομιλίες), δυσανάλογα του μεγέθους της, προκειμένου να βρεθεί λύση. Κι όμως λύση δε βρέθηκε, αφού είναι ηλίου φαεινότερο πως η τουρκική βουλιμία δεν έχει όρια! Η Τουρκία βαθμολογείται με άριστα στην περιφρόνηση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου. Αποδείξεις υπάρχουν ατράνταχτες και καλά κάνουμε, που και που, να τις θυμόμαστε…

Σύμφωνα με την «Επιτροπή Ενημερώσεως για τα Εθνικά Θέματα» που συγκροτήθηκε μετά την έκκληση του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Μιχαήλ Στασινόπουλου, οι παραβιάσεις των αποφάσεων του Ο.Η.Ε. (1974-1977) για την Κύπρο, αποτελούν φαινόμενο, που πρώτη φορά εμφανίζεται στην ιστορία των Διεθνών Σχέσεων. Ο Ο.Η.Ε. με επτά ή οκτώ αποφάσεις (μερικές ελήφθησαν με παμψηφία 117 υπέρ, μηδέν εναντίον), διάταξε την άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

Η Τουρκιά αδιαφόρησε! Ο Ο.Η.Ε. επανέλαβε πέντε ή έξι φορές τη διαταγή του. Η Τουρκία αδιαφόρησε! Ο Ο.Η.Ε. εξέφρασε τη βαθύτατη ανησυχία του γι΄ αυτή την περιφρόνηση. Η Τουρκιά και πάλι αδιαφόρησε! Και εξακολουθητικά αδιαφορεί περιφρονώντας κάθε έννοια δικαίου!

  • Κάθε πολίτης του ελεύθερου πολιτισμένου κόσμου έχει υποχρέωση να πάρει θέση σε αυτό το κεφαλαιώδες ζήτημα το οποίο πρώτη φορά παρουσιάζεται στην ιστορία των Διεθνών Σχέσεων, χωρίς η Τουρκία να έχει οποιασδήποτε συνέπειες.
  • Η Τουρκία που εδώ και καιρό κατασκήνωσε στην Κυπριακή Α.Ο.Ζ., σαν κανονικός ληστής, με την διεθνή κοινότητα, πλην ελαχίστων λαμπρών εξαιρέσεων, να μην κάνει απολύτως τίποτε, προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτήν τη πρωτοφανή πρόκληση.

Εν κατακλείδι: Παρόλη τη λυσσαλέα προπαγάνδα και επιθετικότητα της Άγκυρας εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδας, εμείς οφείλουμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και σε πνεύμα πλήρους ενότητας να αντιμετωπίσουμε τις τουρκικές προκλήσεις που έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Το Εθνικό θέμα αναζητεί εθνική συνεννόηση και σίγουρα δεν προσφέρεται για κανενός είδους πολιτική αντιπαράθεση. Η ισχύς εν τη ενώσει. Στην ένωση και την συνεργασία είναι η δύναμή μας. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η τουρκική αδιαλλαξία και προκλητικότητα…

Η Τουρκία η οποία καθώς φαίνεται, βολεύεται με το αδιέξοδο που παγιώνει τα διχοτομικά της σχέδια, κάτι που κάποιοι, δείχνουν να μην το αντιλαμβάνονται..

(*) Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή
Αναπλ. Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Από το Μονάγρι Λεμεσού
[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Η παιδεία είναι θέμα ανατροφής: Δεν έχει να κάνει με πτυχία που κοσμούν τους τοίχους, αλλά με εμπειρίες και γνώσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: